Anasayfa > Oyun Haberleri > Epic Games CEO’su Tim Sweeney, Google ve Apple’ı Eleştirdi!

Epic Games CEO’su Tim Sweeney, Google ve Apple’ı Eleştirdi!

 Kuzey Carolina merkezli video oyun geliştirici ve yapımcı şirketi Epic Games’in İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Tim Sweeney, çeşitli sebeplerden dolayı Google ve Apple’ı eleştirdi! Detaylar haberimizde.

1991 yılında kurulan Epic Games, uzun yıllardan beri sektörde olmasına rağmen özellikle battle royale oyun türünde büyük ses getiren Fortnite oyunu ve oyun dünyasında en çok kullanılan oyun motorlarından Unreal Engine ile büyük ilgi toplamayı başardı. 2019 yılında Steam ve Origin gibi oyun mağazalarına güçlü bir rakip olarak Epic Games Store ile çıkan Epic Games, devamlı düzenlediği ücretsiz oyun kampanyaları ve geliştiricilerden aldığı %12’lik düşük komisyon ile gönüllerde taht kurmayı başardı. CEO Tim Sweeney Google ve Apple’ın aldığı yüksek komisyonlar sebebiyle mutlak tekelcilik peşinde olduklarını açıkladı ve sert eleştirilerde bulundu.

epic games ceosu tim sweeney

Tim Sweeney: ”Apple, ekosistemi kilitledi.”

Epic Games Store’un AppStore’da yer almamasının en büyük sebebi Epic Games’in şirket olarak yüksek komisyon oranına karşı olması. Apple, AppStore’da bu uygulama üzerinden indirilen oyunlardan %30’luk bir komisyon kesiyor. Tim Sweeney’e göre bu durum Apple’ın  yazılım dağıtımı ve yazılımın paraya dönüşümü konusunda mutlak bir tekelcilik doğuruyor ve ekosistemi kilitliyor.

Epic Games Store’un Androide Gelmesi Planlanıyor!

Epic Games android tarafında Fornite oyununu ilk olarak ”Side Load” yani mağaza üzerinden değil kendi sitesi üzerinden yayınlamıştı. Bunun sebebi de Google’ın da %30’luk bir komisyon uygulamasıydı ancak kullanıcılar bu konuda sıkıntı ve sorunlar yaşadıklarından dolayı Fornite Google Play Store’da yerini almıştı. Google politikalarını da eleştiren Sweeney, Google’ın kullanıcı arayüzü engelleri ve kısıtlamalar uyguladığını, bu bağlamda rekabeti engellemeye çalıştığını belirtti.  Buna rağmen Epic Games’in oyun mağazasını Android tarafına getirme planları mevcut ancak Google Play Store ile anlaşma nasıl yapılacak henüz bilinmiyor.

Hakkında Efe Külhan

İlk bilgisayarını 5 yaşında edinmiş ve o günden beri oyunlarla ve teknolojiyle içli dışlı okur-yazar hevesli bir genç. 3 yıldan beri aktif olarak içerik yazarlığı yapıyor ve oyun, sinema ve teknoloji ile uğraşmaya bayılıyor.

3 Yorumlar

  1. Tim Sweeney abimize katılıyorum. Söylediği sözlere de katılıyorum ve Apple kullanıcısı olarak Apple dan nefret ediyorum. Fiyatlarından dolayı değil. İnovasyon adı altında saçma sapan şeyler yaptığı için. Kullanıcılarını gerizekalı ya da enayi yerine koymayı çok seviyorlar. Gerçi çoğu kullanıcısı da öyle. Ya da zengin. Net söylüyorum Nokia gibi batacaklar ki Nokia teknolojiye ayak uyduramadığı için batmıştı. Bunlar aynı İngiltere gibi. Biz farklıyız eheueheuheuehe

  2. Çok haklı bir şekilde eleştirmiş fakat samimi olduğunu düşünmüyorum. Steam’e rakip olmak isterken tekel olmaya çalışıyorlar ve bedava verdikleri oyunlarla kullanıcıları salak yerine koyuyorlar. İleride Apple gibi olacaklarına bahis oynarım.

    • Epic Games’i ilk ücretsiz oyun verdiği günden bu yana ara sıra takip edip ücretsiz oyunlarını almaya devam ediyorum ve şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki Steam’i geçmeyi bırak tahtını sallaması bile çok uzun süre alacak gibi duruyor. Arayüzü hala daha kötü ve ara ara oyunlarda sıkıntı çıkarıyor. Steam gibi köklü bir platformu devirip tekelleşmesi baya bir uzun zaman alır. Ama ileride Apple gibi olabilir mi olabilir. Sonuç olarak sıcak parayı herkes sever ve bunun için her yolu dener.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir