Anasayfa > Blog > ULTRAKILL: Eski Toprak FPS Oyuncularına İlaç Gibi Bir Oyun

ULTRAKILL: Eski Toprak FPS Oyuncularına İlaç Gibi Bir Oyun

ULTRAKILL, DOOM 2016 ile yeniden canlanan, eskilerde kalmış Arena Shooter tarzında, hareket bazlı, yüksek aksiyonlu bir FPS oyunu.

Eski Zamanlardan Esinlenmiş Modern Bir FPS

ULTRAKILL, New Blood Interactive adlı retro oyun hastası bir ekip tarafından erken erişime yayınlanan ve Arsi “Hakita” Patala adlı Finlandiyalı bir abimiz tarafından geliştirilmiş, kendi açıklamalarıyla anlatıcak olursak “SSStile sahip bir Retro Shooter”.

DOOM 2016’nın çıkmasıyla FPS oyuncularının hasta olduğu Arena Shooter’ların geri dönmesi birçoğumuzu sevindiren bir olaydı. Ancak ülkemizin standartlarında DOOM 2016 ve DOOM Eternal ciddi pahaya sahip oyunlar olduğundan, maalesef ki birçoğumuzun istek listesine ekleyip arada bir bakarak iç geçirdiği oyunlardan öteye geçemediler. ULTRAKILL ise 32 TL’lik fiyatıyla daha erişilebilir bir oyun olmayı hedefliyor.

V1 adlı bir savaş robotu olarak oynadığımız oyunun hikayesi hakkında neredeyse hiçbir bilgi verilmiyor. Oyunun zaten ana odağı da hikayesi değil, oynanışın kendisi. Bildiğimiz sadece 3 şey var:

MANKIND IS DEAD. (İNSANLIK ÖLDÜ.)

BLOOD IS FUEL. (YAKITIMIZ KAN.)

HELL IS FULL. (CEHENNEM DOLU.)

ULTRAKILL, cehenneme doğru yaklaştığımızı söyledikten ve bu 3 cümleyi oyunun başında bize verdikten sonra sizi direk olayın içine atıyor ve oyun bitene kadar dinlenmenize hiç fırsat vermiyor. Eğer etrafın boş, ortamın sakin olduğunu görüyorsanız, emin olun ki sizi büyük bir şey bekliyor. Rahatlıkla söyleyebilirim ki ULTRAKILL marketteki en yorucu ve en eğlenceli oyunlardan biri. Tam olarak odaklanmadığınız 1 saniyelik aralık bile sizin ölmenizle sonuçlanabiliyor. PlayStation 1 grafikleri ve Unreal Tournament tarzı hareket mekaniklerine sahip olan bu oyun FPS tarzı oyunlara yeni başlayanlar yerine biraz daha deneyimli oyunculara hitap ediyor.

ULTRAKILL Oyun İçi Görüntü
ULTRAKILL Oyun İçi Görüntü

Due Process İncelemesi

ULTRAKILL‘i Diğer FPS’lerden Ayıran Ne?

Oyunu farklı kılan ve en çok dikkat çeken mekaniği ise içindeki puanlandırma sistemi. Önceden Devil May Cry oyunlarında gördüğümüz, farklı hareketlerle kombo yaparak alfabetik olarak derecemizi yükselttiğimiz puanlama sistemini FPS oyunlarında deneyelim demişler, ne de güzel düşünmüşler. Ancak ULTRAKILL‘i özel kılan mekanikler burada bitmiyor, bunlar daha sadece buzdağının görünen kısmı. Oyun size bahşedilen mekanikleri ne kadar yaratıcı kullanırsanız o kadar ödüllendiriyor. Bu mekaniklerin bazılarını sayacak olursak:

Azalan canınızı geri almanın tek yolu hasar verdiğiniz düşmanlardan çıkan kanı toplamak. 

3 kereye kadar wall jump yapabiliyorsunuz.

3 kereye kadar dash atabiliyorsunuz, her şarj kısa zamanla doluyor.

Yerde istediğiniz kadar uzun süre kayabiliyorsunuz.

Zıpladıktan sonra yerde kayma tuşuna basarak ani bir iniş yapabiliyorsunuz, basılı tutarsanız yerdeki düşmanları havaya zıplatabiliyorsunuz.

Yakın menzilli saldırınızın zamanlamasını iyi ayarlarsanız düşmanların saldırısını onlara geri yönlendirebiliyorsunuz.

Hack&Slash ve Platformer oyunlarda gördüğümüz bu mekaniklerin bir FPS oyununda birleşmeleri size çok özel bir deneyim sunuyor. Size söylenmeyen ve kendi yaratıcılığınızla bulabileceğiniz gizli mekanikler, odalar ve hatta bölümler de var. Eğer oyunu sadece bitirmek için oynamak yerine yaratıcılığınızı kullanır ve oyunun işleyişine farklı açılardan bakarsanız oyunun eğlencesi katlanarak artıyor. Örnek verecek olursak, eğer namlunuzdan çıkan mermiler uzaklaşmadan yakın menzilli bir saldırı yaparsanız, resmen mermilere yumruk atarak onların daha hızlı gitmesini ve değdiği yerde patlamasını sağlayabiliyorsunuz, cidden inanılmaz bir hayal gücü var bu Hakita denen abimizde.

Silahlara gelecek olursak, şimdilik toplamda 4 silah var, oyun tam sürümüyle yayınlandığında bu silahların sayısı artar mı bilemiyoruz. Oyun ilerledikçe sırasıyla bir altıpatlar, çift namlulu pompalı tüfek, çivi mitralyözü ve bir laser topu veriliyor. Her birinin kendine ait bir ikincil modu var (markette toplam 4 mod gözükse de oyun erken erişimde olduğundan diğer modlar daha oyunda değil), ve her bir silah ve her bir mod birbirinden tamamen farklı, işlevlerinin limiti ise sizin yaratıcılığınıza kalmış.

ULTRAKILL ACT I OST Albüm Kapağı

Parasını Hak Eden Bir Oyun Mu?

Bu sorunun cevabı sizin ne kadar sabırlı bir insan olduğunuzla ilgili. Oyunun hikayesi bir tiyatro oyunu gibi 3 adet “perde”lere ayrılmış, şimdilik sadece ilk perdeyi oynayabiliyoruz ve yaklaşık 4 saat sürüyor. Diğer 2 perde ise hala yapım aşamasında. Oyunun Multiplayer’ı olmadığından ilk perdeyi bitirdikten sonra yapacak pek bir şeyiniz de kalmıyor. 32TL için 4-5 saatlik bir oynanış süresi cidden inanılmaz kısa, ancak bu sadece şimdilik bu şekilde. Zamanla diğer perdelerin de eklenmesiyle oyunun yaklaşık 15-20 saatlik bir oyun süresi ve daha fazla içerikle zenginleşecek bir oyun olacağına dair bir şüphe yok. Aynı şekilde oyunun aşırı hızlı doğası ve 3 boyutlu hareketi yüzünden CS:GO ve özellike Valorant gibi oyunlardan önce elinizi alıştırmak için ULTRAKILL‘in endless görevi Cyber Grind’da zaman geçirebilir, ne kadar dayanabileceğinizin sınırlarını test edebilirsiniz. Ancak parasını verdiğiniz ürünlerin elinize eksiksiz gelmesi sizin için önem taşıyorsa, tam sürümünün çıkmasını beklemeniz en mantıklısı.

Hakkında Sedat Erbey Helvacı

Lovecraftian olan her şeyin hastası. Savebutonu sitesinde kendi çapında yazılar yazıyor, Boğaziçi Üniversitesi'nde İngilizce Öğretmenliği okuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir