Anasayfa > Oyun Haberleri > Europa Universalis IV – Geliştirici Günlükleri 1.31

Europa Universalis IV – Geliştirici Günlükleri 1.31

Geçtiğimiz hafta Europa Universalis IV yeni sürümlerinin anlatıldığı geliştirici günlüklerini Türkçe özetleyerek SaveButonu’nda yer vermeye başlamıştık. Bugün de 14 Temmuz ve 21 Temmuz tarihlerinde yayınlanan geliştirici günlüklerini konuşacağız.

Yeni sürümün Güney Doğu Asya bölgesinde değişiklikler getireceğini ve bu değişikliklerin Güney Doğu Asya ana karasındaki yansımalarını geçen haftaki yazımızda anlatmıştık. Bu hafta ise, tarihi tabirle “Baharat Adaları” olarak anılan; Malezya, Endonezya, Borneo ve civarındaki değişikliklere göz atacağız. Bakalım Europa Universalis IV Güney Doğu Asya’da nasıl şekillenecek?

 

Europa Universalis 1.31 - Borneo Adası ve Civarı

Adalardaki değişikliklerin, ana karadakilere kıyasla daha radikal olduğunu söylemek yanlış olmaz. Birçok yeni devletle beraber, bölgedeki vilayetlerde de büyük değişiklikler gözüküyor. Geliştiriciler, bölgedeki seferlerin taktiksel olarak daha derin hale gelmesi ve Malay dünyasının renkliliğini yansıtmak için bu yenilikleri getirdiklerini belirtiyorlar. Eh, oyunda bu coğrafyaya daha önce bulaştıysanız; Brunei ile savaşırken bazen yıllarca süren bir kovalamaca yaşamış veya 17.yüzyılda bölgenin süper güç haline gelmiş bir Pasai veya Malacca tarafından domine edildiğini görmüşsünüzdür. Umalım ki bu düzenlemeler oynayışı çok daha zevkli hale getirsin!

Europa Universalis IV 1.31 - Sumatra Adası

Europa Universalis IV 1.31 - Java Adası

 

Bir başka önemli değişme ise bu adaları çevreleyen denizlerin birer “iç deniz” haline getirilmesi. Europa Universalis IV’te “iç deniz” dendiğinde herkesin aklına tabii ki kadırgalar, yani galleyler gelir. Görünen o ki bu gemiler sadece Akdeniz veya İskandinav ülkeleri için değil, genelde onlara fazla ihtiyacı olmayan kolonici Atlantik ülkeleri için de önem kazanacak.

 

Haritadaki büyük değişiklikler, yeni devletler ve coğrafi düzenlemelerin dışında; 14 Temmuz Geliştirici Günlüğü’nün son öznesi, bölgede bir kurulabilir devlet olan Malaya. Devleti kurabilmek için ihtiyacınız olan spesifik şehirler dışında, artık Malaya ve Endonezya bölgelerinde en az 40 vilayete sahip olmanız gerekiyor. Bununla beraber, gerekli kararı aldığınızda devletin ismini seçebileceğiniz bir event ile karşılaşıyorsunuz artık. “Malaya” veya tüm bölgenin Malay dilindeki karşılığı olan “Nusantara” garanti seçenekler arasında, buna ek olarak ülkeniz Srivijaya hanedanına sahip ise yeni devletinizin ismi hanedanınızla aynı olabiliyor, veya devleti Majapahit olarak kurduğunuzda “Majapahit Empire” yani “Majapahit İmparatorluğu” olabiliyorsunuz.

 

Europa Universalis IV 1.31 - Kurulabilir Ülke: Nusantara

 

21 Temmuz günlüğünde, coğrafyadaki genel değişiklikler bir kenara bırakılıp ülkeleri özel olarak incelemeye başlıyoruz. Bu günlüğün konusu ise kendine özel başarımı da olan “beyaz fil ülkesi” Ayutthaya.

 

Europa Universalis IV 1-31 - Ayutthaya

 

Geliştiricilere göre, mevcut 1.30 sürümünde Ayutthaya’nın ulusal fikirleri (ideas) hem zayıf, hem de Güney Doğu Asya oynanış tipine pek uygun değil. Bu sebeple yeni sürümde Ayutthaya; süvari muharebe bonusundan, diplomatic annexation cost indirimine, development indiriminden, diplomatic reputation artışına tamamen yenilenmiş bir fikir serisine sahip olacak.

Europa Universalis IV’e gelen bütün bölgesel güncellemelerde olduğu gibi, 1.31 sürümünün ilgilendirdiği bölge olan Güney Doğu Asya’da da bütün büyük ülkeler yeni bir görev ağacına sahip olacak. Ayutthaya’nın yeni görev ağacında, birçok başka ülkede olanın aksine ‘permanent claim’ fazla yer almıyor, bunun yerine birçok ülkeye karşı Subjugation (vasal yapma) savaş sebebi var. Bir başka detay ise, görev ağacında ilerleyerek yeni vasallar edinmek için mevcut vasallarınızın belli bir bağımsızlık isteğine sahip olması gerekiyor; yani oyun geliştiricileri, size isyan etmek isteyen bir sürü ülke varken başka ülkeleri vasal yapmanızın önünü kapatıyor.

 

Europa Universalis IV 1.31 - Ayutthaya Görev Ağacı

 

Ayutthaya artık kendine has, nur topu gibi bir disastera – yani felakete- sahip. Tıpkı İsveç’teki “The Dacke War”, İngiltere’deki “War of the Roses” veya Osmanlı’daki “Janissary Coup” gibi, Ayutthaya’da da “Siamese Revolution” yani “Siam Devrimi” adı ile yeni bir felaket yer alıyor.

Öncelikle bu felaketi anlamak için küçük bir tarihi parantez açalım. Bu felaket, 1688 yılında bölgedeki Avrupalı etkisinin giderek artması ve kralın etkisizliği karşısında yaşanan isyana dayanıyor. Felaket, Ayutthaya’nın Güney Doğu Asya’da varlığa sahip bir Avrupalı ülke ile 50 puandan fazla ilişkisi olduğunda tetikleniyor, başladığında ise “Openness” yani dış etkiye açıklık veya “Reactionary” yani dış etkilere tepki başlıkları adı altında iki seçenek üzerinden; askeri, dini, ticari ve diplomatik birçok event ile ülkemizin Avrupa etkisine karşı tutumu şekilleniyor.

 

Europa Universalis IV 1.31 - Ayutthaya New Disaster (The Siamese Revolution)

 

Tercih ettiğiniz seçeneklere göre, felaketin iki muhtemel bitiş senaryosu var. Eğer reactionary yoldan ilerlerseniz, Siam soylusu Phetracha’nın tarihi saray darbesi gerçekleşiyor ve yönetimi ele geçiriyorlar, bu da ülkenize tolerance of true faith ve foreign spy detection bonusları sağlıyor, fakat Avrupalı devletler ile ilişkileriniz bozuluyor. Openness yolundan ilerlemeniz ise Phetracha’nın tutuklanması ve idam edilmesi ile sonuçlanıyor. Böylece Ayutthaya Krallığı izolasyonu reddedip Batı etkisine tamamen açık hale geliyor ve başkentinizde sizin benimseyemediğiniz fakat bölgedeki bir Avrupa ülkesinin benimsediği enstitü için büyük bir ilerleme sağlanmış oluyor, ayrıca kalıcı bir enstitü yayılma hızı bonusu alıyorsunuz. Bu yolu seçmenizin negatif etkisi ise foreign spy detection gücünüzün düşmesi.

 

Europa Universalis IV 1.31 - Phetracha

 

Sizi geliştiricilerin teknik detaylarına ve süslü cümlelerine boğmadan, Europa Universalis IV yeni sürümü 1.31’de bizi bekleyen yenilikleri biraz da yorum katarak özetlemeye çalıştık; özellikle Türkçe içerik sıkıntısı çeken Europa Universalis IV ve benzeri oyunlar için bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu haftalık bizden bu kadardı, haftaya Java (Cava) adasının büyük gücü Majapahit’i konu alan bir geliştirici günlüğü yayınlanacak ve size bunu açıklamak için yine burada olacağız. SaveButonu‘nu takipte kalın!

Hakkında Alpgiray SELİM

18 yaşında, oyunu modern dünyanın vazgeçilmez bir eğlence aracı ve uluslararasılaşma platformu olarak gören birey, öğrenci.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir