Merhaba değerli oyuncular! Bu listemizde hali hazırda 20 Mart 2020’de yeni oyunu gelecek olan Doom serisi geçmişine bir göz atmak istedik.
Doom-1993
10 Aralık 1993 tarihinde oyun dünyasına devrim niteliğinde yenilik getiren o oyun geldi ve doom serisi başlamış oldu. John Carmack ve John Romero önderliğinde çıkan Doom, başlarda sadece ilk bölümünü e-posta yoluyla ücretsiz bir şekilde dağıtıyorlardı. Sonrasında ise birçok konsollara misafir oldu. İyi de oldu aslında. İlk çıktığı gün internet sunucularını çökerten sevgili Doom, aynı zamanda Mortal Kombat’tan sonra 90’lı yılların en çok tepki çeken oyunu oldu. Oyunumuzun temeli aslında basit. Zaten oyunu yaparken de hikaye üzerinde pek durmamışlar. Olayımız şöyle: Mars’ın üzerinde kurulan UAC kolonisinde çalışan bir askeriz. UAC şirketinin amacı ise Cehennem’den enerji toplamak. Fakat klasikleşmiş ters giden deneyler sonucunda UAC üssünü iblisler ele geçiriyor. Kimse bu kaostan canlı çıkamayınca iş karakterimiz Doomguy’a kalıyor. Hikayesi bu kadar. Kendisi aynı zamanada ilk fps oyunlarından biri olma unvanına sahip. Oyun o kadar çok tutuldu ve satıldı ki John Carmack ve John Romero kendilerine Ferrari bile almışlardı. Oyunumuz en çok hızlı oynanışı, içerdiği vahşet, içerdiği şeytani semboller ve müzikleriyle dikkat çekmişti. Metacritic üzerinden 81 alan Doom’u Steam üzerinden 10 TL, Xbox One için 5 Dolar , Ios için 5 Dolar, Android için 33 TL, Nintendo Switch için 5 Dolar, Playstation 4 için ise 22 TL’ye alabilirsiniz.
Doom II- 1994
İlk oyunun üstün başarısından sonra 1994 senesinde ikinci oyunu çıkardılar. Hikayemiz ise biraz daha farklı. Mars’tan sonra iblisler bu sefer Dünya’ya iniyor. Bütün insanlığı Mars’a yollayan karakterimiz Doomguy, tek başına Dünya’da iblislere karşı savaşıyor. Grafiksel olarak hiçbir değişiklik yapılmamış fakat yeni içerikleriyle oyuncuyu aksiyonun içine sürüklüyor. Öncelikle oyunun ünlü silahı Super Shotgun’u ilk kez bu oyunda görüyoruz. Onun dışında yeni iblisler var. Chaingunner, Hellknight, Revenant, Mancubus, Arachnotron, Pain Elemental, Arch- Vile ve Icon of Sin adlı iblisler bizi karşılıyor. Ekstra olarak birkaç tane bonus karakter var. Wolfenstein SS ve Commander Keen küçük latifelerle bulunuyor. İlk oyunun başarısı kadar güzel bir başarı elde eden Doom II, Metacritic üzerinden 83 almış. Oyunu Ios üzerinden 5 Dolar’a, Xbox One için 5 Dolar, Android için 33 TL, Nintendo Switch için 5 Dolar, Playstation 4 için ise 5 Dolar’a satın alabilirsiniz.
Master Levels for Doom II- 1995
İlk oyun çok sevilmiş olacak ki Id Software, serinin hayranları tarafından hazırlanan Doom II haritalarını birleştirip yeni bir oyun çıkarmış. Bu oyunu Doom II’nin devamı gibi düşünebilirsiniz. Metacritic üzerinden 8.4 (10 üzerinden) alan Master Levels for Doom II oyununu, Steam üzerinden satın alabilirsiniz.
Final Doom- 1996
1996 senesinde ise yine ilk oyunların tadında olan Final Doom, Metacritic üzerinden 8.6 (10 üzerinden) alıyor. Oyunu Steam üzerinden 10 TL gibi bir fiyatla satın alabilirsiniz.
Doom 64- 1997
Bu sefer baş rolde Id Software yerine Mıdway Games var. Geçtiğimiz günlerde yeni nesil platformlara da çıkacağı duyurulan Doom 64, şimdilik sadece Pc platformuna korsan yollarla port edip oynayabilirsiniz. Çünkü Doom 64 sadece Nintendo 64 için piyasaya çıktı. Dedik ya bu sefer oyunun yapımcısı Mıdway Games. Haliyle kötü bir oyun olacak diye düşünebilirsiniz. Aksine oyunun özüne sadık kalan bir oyun oldu. Farklı olan tek şey oyunun grafikleri ve karakter dizaynları. Oyun daha çok Quake oyunlarına benziyor. Karakter ve silah dizaynları da fena değil. Keza oyunun müzikleri de yine eski oyunlara sadık bir biçimde yapılmış. Doom 64 haberimize de buradan ulaşabilirsiniz.
Doom 64 Yeniden Çıkıyor!Doom 3- 2004
Gelelim 2000’li yılların en çok ses getiren ve aynı zamanda korku dolu anlar yaşatan oyuna. Doom 3 (Kendisi aynı zamanda Half-Life 2’nin ezeli rakibi.) dönemin neredeyse ilk FPS korku türündeki oyunlarından birisiydi. Yapımcılar insanları korkutmaya kararlıydı. Yaptılar da. Oyuncuların kabusu olduğu gibi de bilgisayarların da kabusu oldu. Çünkü Doom 3 çok güçlü sistemler istiyordu. Şimdi nasıl herkes “abi gta 5 kaldırıyor mu?” diye soruyorsa 2004’de de “abi doom 3 kaldırıyor mu?” diye soruyorlardı. Hatta babam o dönemlerde bilgisayar toplamıştı. Güzel bir şekilde de tam oyunun çıktığı zamana denk gelmiş. Benim de ilk oynadığım Doom oyunudur kendisi. Oyun diğerlerine göre daha hantal ve korkunç. İşte bu yüzden Doom oyunları ikiye ayrıldı. Akıcı Doom sevenler ve yavaş Doom severler. Bu sefer oyunumuza hikaye bile eklenmiş fakat temelinde yine ters giden deneyler ve kaos var. Üstelik Doomguy’ın adam akıllı ilk defa gözüktüğü oyundur Doom 3. Oyuna yeni bir silah da ekleniyor. Soul Cube adlı silahımız benim favorilerimdendir. Nereye atarsanız atın kendisi bir düşman bulup kesiyor ve size onun canını veriyor. Az canınız varsa ve etrafta hiçbir şey yoksa acil durumlarda kullanmak için ideal. Hatta oyunun meşhur Nightmare modunda oyunun en başında veriliyor çünkü oyunun bu modu gereksiz zor. Bu yüzden meşhur oldu zaten. Doom 3, Metacritic üzerinden 84 alıyor ve güzel bir satış puanı alıyor. Oyunu Nintendo Switch için 10 Dolar’a, Playstation 4 için 44 TL, Steam üzerinden ise 15 TL gibi bir fiyata satın alabilirsiniz.
Doom 3- Resurrection of Evil- 2005
Her oyunda olduğu gibi leziz bir başarı yakalayan Id Software, Doom 3’ün devamı niteliğinde bir ek oyun çıkardı ve doom serisi bu ara oyuna kavuşmuş oldu. Bu oyunda ise asıl şeytanı öldürüyoruz. Ek olarak yeni birkaç iblis dışında tekrardan Super Shotgun ile karşılaşıyoruz. Onun dışında Grabber Gun adında tıpkı Gravity Gun’a benzeyen bir silah ve Heart of Hell adında Soul Cube yerine kullanılan bir eşya veriliyor. Kullandığımız takdirde zaman yavaşlıyor ve siz hızlanıyorsunuz. Bu mekaniği bir çok bölümde kullanmışlar. Hızlı davranmanız gereken yerlerde Heart of Hell’i kullanıp işi halledebiliyorsunuz. Ya da çok sıkışırsanız kullanıp yaratıklardan daha rahat kaçabiliyorsunuz. Doom 3 Resurrection of Evil, Metacritic üzerinden 78 alıyor. Oyunu Steam üzerinden 8.99 TL gibi bir fiyata alabilirsiniz.
Doom RPG- 2005
Doom, mobile çıkan ilk Doom oyunudur. Şimdi sadece korsan yoldan Pc platformunda oynayabileceğiniz (çünkü sadece eski telefonlarda çalışıyor.) Doom Rpg, görüntüsü doğal olarak ilk oyunlara benziyor ve ilk oyunlarının aksine yavaş bir oynanışı var. Oyunu John Carmack tek başına yapmıştır.
Doom Resurrection- 2009
Mobil oyun işini seven sevgili Id Software, 2009 senesinde Iphone için bir oyun çıkartıyor. Maalesef ki oyun şu an App Store’da bulunmuyor. Oyun, bu kez Doom 3’ü temel alıyor. Yavaş bir oynanışı ve karanlık bir havaya sahip.
Doom II RPG- 2009
Yine bir daha erişemeyeceğimiz bir mobil oyun çıkartan Id Software, Doom RPG’nin devamı niteliğinde bir oyun daha çıkarıyor. Oyun, Metacritic üzerinden 80 alarak paraları cebe indiriyor.
Doom 3 BFG Edition- 2012
Bir paket niteliğinde çıkan Doom 3 BFG Edition; The Ultimate Doom, Doom II, Doom 3 ve Doom 3 Resurrection of Evil veriyorlar. Değişiklik olarak grafikleri geliştirmişler (ilk oyunlar dahil.) Doom 3’de oyuncuların şikayet ettiği fener meselesini de çözdüler. Artık fener bir eşya olarak değil, omzumuzda bulunuyor. Bu da silahla giderken fener açabilme özelliğini de beraberinde getiriyor demek. Oyun nedense Metacritic üzerinden 59 alıyor. Oyuncular beğenmemiş olsa gerek bu paketi. Oyunu, Playstation 3 için 20 Dolar, Xbox 360 için 15 Dolar’a Steam için 31 TL gibi bir fiyata alabilirsiniz.
Doom- 2016
2016 senesinde bir reboot olarak çıkan (bu yüzden ismi yalnızca Doom) Doom, eski oyunların atmosferini vermek için hızlı bir oynanışı, sürü halinde gelen iblisler, metal müzik ve bolca kanı beraberinde getiriyor. Yeni mekaniklerden bazıları ise tırmanma, çift zıplama ve Glory Kill gibi mekanikler. Glory Kill, sersemlettiğiniz bir iblisi havalı animasyonlarla öldürmek gibi HAVALI ŞEYLER! Geri kalan şeyler neredeyse aynı. Doom, Metacritic üzerinden 85 alıyor. Oyunu, Steam üzerinden 99 TL, Xbox One için 117 TL, Nintendo Switch için 60 Dolar’a, Playstation 4 için 20 Dolar’a alabilirsiniz.
Doom VFR- 2017
VR teknolojisinin popüler olduğu şu son zamanlarda mobilde olduğu gibi VR tarafında ekmeğini kazanmak isteyen Bethesda, Doom 2016’nın VR versiyonunu piyasaya çıkardı. Oyuncular genelde baş dönmesinden şikayet etse de oyunun sevenleri çok. Doom VFR, Metacritic üzerinden 71 alıyor. Oyunu Steam üzerinden 113 TL, Playstation 4 için 134 TL gibi bir fiyata satın alabilirsiniz. Doom serisi için son çıkan oyunlardan birisiydi.
Hali hazırda çıkacak olan Doom Eternal’ı (Doom 64 pek sayılmaz) Dört gözle bekliyoruz. Doom serisi üzerine konuştuğumuz listemizin sonuna geldik. Hepinize iyi oyunlar diliyoruz!