Anasayfa > Oyun Haberleri > Hearts of Iron IV: Battle for the Bosporus Türkiye Güncellemesi

Hearts of Iron IV: Battle for the Bosporus Türkiye Güncellemesi

Paradox Interactive, Hearts Of Iron IV: Battle for the Bosporus ek paketi ile Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelere daha detaylı bir oynanış kazandıracak. Bu yazımızda yeni güncellemeyle Türkiye’nin nasıl değiştiğini incelerken bilmeyen okurlarımız için oyunu da kısaca anlatıyoruz.

Yıllar sonra bile oyunlarını yeni güncellemelerle canlandırmayı ihmal etmeyen Paradox bu sefer de HOI için bir ek paketle geliyor. Önce Europa Universalis IV: Emperor güncellemesiyle ardından da Crusader Kings 3’ün çıkışıyla piyasada etkisini sürdüren şirket şimdi de 15 Ekim’de çıkacak olan Hearts of Iron IV ek paketiyle bizleri heyecanlandıracak.

Hearts Of Iron IV: Battle for the Bosporus güncellemesi aşağıdaki videoyla duyuruldu:

“Babam bana şöyle derdi: Savaşta kazanan yoktur.”

Ek modlar olmadan 2 farklı senaryoya sahip olan oyun 2. Dünya Savaşı dönemini konu alıyor. 1936’da başlayan “Gathering Storm” ve 1939’da başlayan “Blitzkrieg” senaryolarında istediğiniz ülkenin başına geçip hayallerinizdeki toprakları kazanmanız mümkün. Blitzkrieg senaryosunda Türkiye’nin başında İsmet İnönü’nün olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Güncelleme Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelere gelecek. Oyunda en çok oynanan ülkelerden biri olmasına rağmen Türkiye kendine özel bir “Mission Tree” ve lider özelliklerinden yoksun. Sevilen strateji oyunun yeni güncellemesinde Türkiye’ye neler eklenecek birlikte inceleyelim.

Stratejiseverlere Oyun Önerisi: Sid Meier’s Civilization V

Hearts Of Iron IV: Battle for the Bosporus Türkiye Güncellemesi

Atatürk

1936 Yılında cumhurbaşkanlığına devam ederek ömrünün son 2 yılını da ülkesine adayan Mustafa Kemal Atatürk geliştiriciler tarafından düzenlendi. Önceden sadece oynanabilir liderlerden biri olan Atatürk’ün artık kendine özgü özellikleri bulunuyor. Ülkenin başında olduğu süre boyunca Atatürk ülkenin istikrarını %30 artırırken danışman ve komutan ücretleri %30 azalacak. Bunun yanında devrimci özellikleri sebebiyle yasama faaliyetleri de %25 daha az tutacak.

Paradox, Steam blogu üzerinden yaptığı açıklamada Atatürk güncellemesi için “Atatürk, partisi CHP ile yukarıdan gelme inkılaplar uygulayarak ülkesini modernize etmeyi amaçlamıştı. Kemalizm; sosyalizm, liberalizm ve İtalyan faşizminden elementler içeriyordu ve bu elemetler Atatürk’ün parmağını şıklatmasıyla geliştirilebiliyor veya yok edilebiliyordu. Ülkeyi Büyük Buhran’a karşı koruyan etkinin Kemalizm’in dinamizmi olduğu savunulabilir.” ifadelerini kullandı. Bu ifadeler Atatürk’ün daha fazla etkisi olacağına dair bir işaret.

Oyunda Cumhuriyet Halk Partisi (Önce Atatürk sonra İsmet İnönü), Demokrat Parti (Celal Bayar), Türkiye Komünist Partisi(Şefik Hüsnü) ve Millet Partisi(Fevzi Çakmak) gibi partiler yer alıyor. Bu partilerin seçimde başa geçmesi ülkenin başındayken yaptığınız seçimlere bağlı. Örneğin komünist/sosyalist faaliyetlere ağırlık vermeniz durumunda TKP, milliyetçiliğe yöneldiğinizde Millet Partisi seçimlerde destek kazanabiliyor.

 

 

 

Atatürk’ün ölümünün ardından partisi CHP başta kalmaya devam ettiği sürede “Atatürk’ün Mirası” adlı bir özellik kazanıyor. Bu özellik yöneticiye günlük 0.05 politik güç sağlarken ülke istikrarını %5 artırmaya devam ediyor.

 

Focus Tree

“Mission Tree” olarak da adlandırılan görev ağacı ülkenin başındayken ülkenize bir odak seçmenizi sağlıyor. Önceki güncellemede sadece havacılık, denizcilik, endüstri ve politik odaklar seçilebiliyord. Bu odakların devamı oldukça sıkıcıydı ve hiç özel değildi.

Yeni güncellemeyle geliştirilen “Focus Tree” artık kullanıcılara daha büyük imkanlar sunacak ve Türkiye’ye özel amaçlar içerecek. Osmanlı’yı yeniden kurma yolunda Yunanistan toprakları talep edilebilecek, genişleme ve savaşma politikasını sevmeyenler ise çok daha farklı taktikler izleyerek topraklar kazanabilecek. Görev ağacı Kemalist politikayı takip ederek modern Türkiye’yi devam ettirmek, faşizme evrilerek Neo-Osmanlı macerasını yaşamak, Türk devletlerini topraklarımıza katarak Turan‘ı kurmak veya Stalin’i dost edinerek Komintern‘e katılmak olarak dallanıyor ve takip ettiğiniz her dal sizi bambaşka bir senaryoyla baş başa bırakıyor.

Harita

Paradox yeni güncellemede bölge sınırlarını aslına daha uygun şekilde düzenlemiş. Tüm illerin tek tek gösterilmesi oyunun oynanışına zarar verdiğinden o dönem bulunan 60’a yakın ilin hepsi yer almıyor. Bu yüzden oyundaki haritayı bir il haritası olarak değil bölge haritası olarak algılamak en doğrusu.

HOI4 Türkiye
Hearts Of Iron IV: Battle for the Bosporus ile düzenlenmiş Türkiye haritası.

Kültür

Oyunda artık Türkiye’yi seçen oyuncular Türk ve Balkan müzikleriyle karşılaşacak. Bunun yanında Türk askerlerinin modelleri de artık daha farklı görünüşlere sahip.

Hearts Of Iron IV: Battle for the Bosporus
Hearts Of Iron IV: Battle for the Bosporus güncellemesi ile oyuna eklenen yeni develi Türk askerleri . Bunun dışında bir çok farklı askeri birim oyunda yenilenmiş görünüşleriyle karşımızda olacak.

Hearts Of Iron IV: Battle for the Bosporus Yunanistan ve Bulgaristan

Türkiye kadar ilgimizi çekmese de oyunda Yunanistan ve Bulgaristan’a da yapılandırmalar yapılmış. Eşsiz müzikler ve asker modeli yapılandırmalarının yanında iki ülkenin görev ağacı da düzenlenmiş. Yunanistan için öze dönüp Yunan milliyetçiliğini savunmak, büyük Yunan İmparatorluğu’nu tekrar kurarak Bizans’ı şanlı günlerine döndürmek gibi amaçlara sahip eğlenceli bir görev ağacı tasarlanmış. Bulgaristan’da ise uzun savaşlarda kaybedilen toprakları geri kazanmak uğruna seçimler yapmamız gerekecek: Almanya ile birleşip faşizmi Avrupa’ya yaymak mı Rusya ile dost olup komünizmi yaşamak mı?

NOT: Yazıda geçen siyasi partilerin hiçbirinin günümüzdeki bir siyasi görüşü temsil etmek amacıyla kullanılmadığını, bu partilerin oyunun içinde aynı isimlerle yer aldığını belirtmek isteriz. Hearts of Iron gerçekçi bir tarih simülasyonu/strateji oyunudur.

Hakkında Atabek Batuhan BİLGİÇ

Oyunlar, diziler, filmler ve müzikle hayatını renklendiren indie sever bir insan. İstinye Üniversitesi Elektrik Elektronik 4. Sınıf öğrencisi.

2 Yorumlar

  1. Atam’ın fotosu eskisine göre daha kötü olmuş bana kalırsa. Ayrıca şu deve olayı artık canımı sıkmaya başladı biri şunlara deveye binmediğimizi anlatsın. Diğer türlü Türkiye’nin de kendine özgü odak ağacının olması beni ayrıca sevindirdi.

    Musul’u ve adaları geri alma vakti…

    • Atabek Batuhan BİLGİÇ

      1. Dünya Savaşı’nda bir çok develi asker birliğimiz var ama oyun nedense bu dönemde de kullanma kararı almış. Üstelik görüntüde askerler Yozgat ve Amasya üzerinde gözüküyor. Ben de pek mantıklı bulmadım. Geri kalan şeyler oldukça heyecan verici ama.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir