Anasayfa > Blog > Stratejiseverlere Oyun Önerisi: Sid Meier’s Civilization V

Stratejiseverlere Oyun Önerisi: Sid Meier’s Civilization V

Uzun zaman üstüne tekrar bir oyun önerisi ile karşınızdayız. Bugünkü oyunumuz sıra tabanlı strateji klasiği Sid Meier’s Civilization V.

Sid Meier’s Civilization, 2K Games‘in alt kuruluşu olan Firaxis Games‘in geliştiriciliğini yaptığı bir sıra tabanlı strateji serisi ve oyun camiası tarafından en iyi serilerden biri olarak kabul görmekte. Serini ilk eseri olan ve serinin adını taşıyan Sid Meier’s Civilization 1991‘in Eylül ayında yayınlandı. Sonrasında 1996‘da ikinci, 2001‘de üçüncü, 2005‘te dördüncü ve 2010 senesinde de bahsini geçirdiğimiz ve size önerdiğimiz beşinci oyunu gördük. Tabii eserler arasında bu kadar süre olması sizi yanıltmasın ek içerikler ve DLC eklemeleriyle birlikte oyunlar çeşitlendirildi.

Sid Meier's Civilization V

Oynanış

Biraz da oyunumuzdan bahsedelim. Öncelikle bir medeniyet seçmeniz gerekiyor ve bu medeniyetin size bahşettiği özellikler ile oyundaki stratejinizi belirliyorsunuz.

Klasik sıra tabanlı strateji olan Sid Meier’s Civilization V oyun mantığı olarak altıgenlere dayanmakta. Seçiminize göre bir çağdan başladığınız oyunda şehirlerinizi altıgenler üzerine kurarak ve birimlerini bu bölgeler üzerinde hareket ettirerek beş farklı zafer türünden birine ulaşmaya çalışıyorsunuz. Bu altıgenler kara, deniz, okyanus ve bunun gibi bölgelerden oluşuyor.

Altıgenler içerisinde bulunabilecek stratejik veya lüks kaynaklara sahip olarak da imparatorluğunuza güç katabiliyorsunuz. Tabii bu kaynakları her yerde bulamıyorsunuz. Şehirlerinizi bu kaynaklara göre yerleştirmeniz gerekiyor ve gücünüzü arttırarak ilerlemeniz gerekiyor.

Sid Meier's Civilization V

Zafer Türleri

Belirttiğim gibi oyunda beş adet zafer türü bulunmakta. Bunlar: Hakimiyet, Kültür, Bilim, Diplomatik ve Zaman. Oyun içerisinde her medeniyetin daha iyi ulaşabildiği bir zafer türü mevcut. Bu sayede oyuna başlamadan stratejinizi belirleyebiliyor ve daha stabil bir oyun deneyimine sahip olabiliyorsunuz.

Hakimiyet zaferine ulaşmak için rakiplerinizi demir yumruğunuzla ezmeniz ve başkentlerine sahip olmanız gerekiyor. Bu zafer türü için gücünüzün ve askeri dehanızın doruklarda olmalı.

Kültür zaferi ise kazanması en zor zaferlerden biri konumunda. Bu zaferi elde edebilmek için sosyal politika ağacında bulunan ağaçlardan beşini doldurmanız ve Ütopya Projesini gerçekleştirmeniz gerekmekte.

Eğer bir bilim aşığı iseniz sizi teknoloji ağacına davet ediyoruz. Bilim zaferini elde etmek için teknoloji ağacında olabildiğine ilerlemeli ve  Apollo Projesini gerçekleştirerek uzaya yelken açarak bilimin gücünü herkese göstermelisiniz.

Diplomatik zaferin gerekliliği biraz daha sizin sıkı ilişkilerinize kalıyor. Bu zafer için Birleşmiş Milletlerde dominant oyu almalı ve dünya lideri olarak seçilmelisiniz.

Zaman zaferi ise nispeten daha kolay olma niteliği taşıyor. Belirlenen yılda en çok puana sahip olursanız oyunu otomatikman kazanmış oluyorsunuz.

Hakkında Orhun Kaan ŞAHİNKAYA

Galanima'nın yiğit savaşçısı. Arkadaşları internet kafelerde Half-Life oynarken Stronghold Crusader'ın başından kalkmayan bir strateji hayranı. Trabzon'da yaşıyor ve öğrencilik yapmaya çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir