Anasayfa > İncelemeler > Helldivers 2 İnceleme: Enfes Temel Döngü, Şahane Demokrasi!

Helldivers 2 İnceleme: Enfes Temel Döngü, Şahane Demokrasi!

Helldivers 2

Helldivers 2 klasik bir bilim kurgu konseptini, şahane tasarlanmış temel mekanikler ve çevrimiçi bileşenler ile güçlendiriyor. Çeşitli sunucu hataları ve teknik problemler göz ardı edildiğinde uzun yıllar Helldivers 2'nin başından kalkamayacaksınız.

93

Arrowhead Game Studios imzalı Helldivers 2, sürprizlerle gelen 2024’ün en büyük yıldızlarından biri oldu. Serinin önceki halkası PC, PlayStation 4 ve PS Vita’da düzinelerce saatlik enfes bir oynanış sunmuştu. Dünyayı kasıp kavuran Helldivers 2 ise önceki oyunun en iyi yanlarını alıp, hiç taviz vermeyen bir oynanış formülüyle birleştiriyor.

Sadece ateş etmenin bile keyifli olduğu Helldivers 2, gelişim hissini sürekli hissedeceğiniz, “bir görev daha yapayım” derken saatin kaç olduğunu fark edemeyeceğiniz şahane bir yapım olmuş.

Helldivers 2 İnceleme Dosyası

Helldivers 2’nin hep taze kalan temel döngüsü oyunu son yılların en başarılı nişancılarından biri yapıyor. Kurşungeçirmez temel döngüsü hem tek başına hem de arkadaşlarınızla oynadığınızda onlarca saati bulabilecek inanılmaz keyifli bir deneyim sunuyor. Demokrasi getirmek hiç bu kadar zevkli olmamıştı.

Son dönemin modern oyunlarını çevreleyen teknik sorunlar ve optimizasyon problemleri elbette Helldivers 2’de de mevcut. Ancak çözüleceğine kesin gözüyle baktığımız bu sorunları göz ardı ettiğimiz zaman geriye başından kalmak istemeyeceğiniz bir aksiyon-nişancı oyunu kalıyor. Gelin, Steam platformunda eş zamanlı oyuncu sayısında GTA 5’i bile geride bırakan Helldivers 2’yi tüm yönleriyle ele alalım. Özgürlük ve demokrasi adına!

Helldivers 2 Senelerce Oynayacağınız O Oyun

Helldivers 2 İnceleme multiplayer

Helldivers 2 her yönüyle sizin ve arkadaşlarınızın yeni favorisi olmaya hazır. Çarpıtılmış bir demokrasi anlayışının hakim olduğu bu gelecekte, faşist ve yayılmacı insan ırkının harcanabilir bir askeri olmak için her an can atacaksınız. Çünkü Helldivers 2 hem oynanış mekanikleri hem de şahane konseptiyle tüm hedefleri 12’den vuruyor.

Dilerseniz tek başınıza, dilerseniz yoldaş Helldiver askerler ile görevlere atılabileceğiniz oyunda ana ve yan görevlerden oluşan küçük açık dünyalarda mücadele ediyoruz. Mühimmatımızın kısıtlı olduğu bu operasyonlarda serinin eşsiz satış noktalarından biri olan Stratagemlerden ve oyununuza gökten yere pod ile inmek suretiyle katılan oyunculardan yardım alabilirsiniz.

Serinin önceki halkasında da çok sevdiğimiz Stratagem mekaniği, çeşitli tuş kombinasyonlarıyla yakın noktalara hava saldırıları, yedek mühimmat ve yeni silahlar indirmenize fırsat tanıyor. İhtişamlı insan ırkının korkusuz bir askeri olarak amacınız, çeşit çeşit haşerattan oluşan Terminid yuvalarını yok etmek ya da Terminator’den bozma Automaton fabrikalarını patlatmak olabilir. Geliştikçe çok daha etkili Stratagemler kullanabilir ve Terminid yuvalarını gökten yağan demokrasi füzeleriyle kapatabilirsiniz.

Ancak Helldivers 2’nin her görevde keşfetmekten zevk alacağınız küçük açık dünyaları yan görevler de sunuyor. Oyunun zengin görev çeşitliliğine rağmen yeni serüvenler aramak isterseniz, operasyon süreci içerisinde bölgede yan objektifler tespit edebilirsiniz. Görevleri hızlıca tamamlamak ve harita üzerindeki yan görevleri bitirmek bir Helldiver olarak silah ve ekipman envanterinizi genişletmenizi hızlandıracak kaynaklar sunuyor.

Helldivers 2 İnceleme Görevler

Helldivers operasyonlarındaki ana görev aşamaları ise küçük mini-oyunlar olarak tasarlanmış. Yani sarı boncuğa doğru koşturup, etkileşim butonuna basmak Helldivers 2’de işleri bitirmek için yeterli değil. Her sekansta sizi zorlamak isteyen Helldivers 2, geliştiricisi Arrowhead’in “herkesin seveceği oyun, hiç kimsenin çok sevmeyeceği oyundur” anlayışının nihai bir sonucu.

Helldivers 2 İnceleme: Tavizsiz Bir Konsept

Helldivers 2’nin temel oynanış mekaniklerinin ve başarılı gelişim sisteminin hemen ardından nefis bir bilim kurgu teması geliyor. Burada Warhammer 40.000 ve Yıldız Gemisi Askerleri esintilerini, çarpık demokrasi söylemlerini ve kendi içinde tutarlı dünyasını da unutmamak gerek.

Çevrimiçi bir hizmet oyunu olarak ele aldığımızda oyunda, sizi Helldivers dünyasına bağlayacak pek çok dokunuş var. Burada özellikle Warhammer 40.000 severler oyunun dünyasında vakit geçirmeyi daha çok sevecek diye düşünüyoruz. Çünkü Arrowhead serinin önceki oyununda da 2084 yılındaki totaliter ve maksimalist insan ırkını başarıyla resmetmiş, beyni yıkanmış Helldiver askerlerinin diyaloglarıyla bunu şahane bir şekilde anlatmıştı.

Öncülünü her anlamda yenileyen Helldivers 2 de sizi zenofobik bir giyotin haline gelmiş insan ırkının harcanabilir bir kaynağı olarak hisssettirmekte çok başarılı. Sizin gibi yüz binlerce askerin olduğu Helldivers 2 evreninde dünyayı kurtaracak kişi siz değilsiniz. Görev yapmak için indiğiniz gezegende size katılacak yoldaş Helldiver askerlerin isimlerinin kodla gösterilmesinin, ölünce farklı bir Helldiver olarak gezegene tekrar iniş yapmanızın sebebi de bu. Denetimli demokrasinin yayılmasını sağlamak için atılan sayısız merminin düşen kovanlarından birisiniz sadece.

İnsan ırkının kendisinden olmayan her şeyi “demokrasi” aracılığıyla yok etmeyi benimsediği bu gelecekte sizden yüz binlerce var. Son dönemde çevrimiçi oyunların ve hizmet oyunu türündeki yapımların “kahraman sensin, sen en büyüksün” anlayışından sonra Helldivers 2’nin bu yaklaşımını çok sevdik.

Dahası, bilim kurgu sevenler bu konsepte aslında hiç de yabancı değil. Çünkü Aliens, Predator, Yıldız Gemisi Askerleri, ve çeşitli Warhammer 40.000 hikayelerinde de bu kahramanlık öykülerini izlemeye ve okumaya doyamamıştık. Bu eserlerdeki ortak hikaye hep “isimsiz bir grup askerin, yetersiz mühimmatla uzaylı güruhlarına karşı çaresiz ve kahramanca mücadelesioldu.

Aliens’da timin ellerindeki tüm ateş gücünü kullanarak uzaylılara kısa süreli bir cehennem yaşatmasına şahit olurken, Predator’daki unutulmaz “temas!” çatışmasını izlerken ya da Yıldız Gemisi Askerleri’nin herhangi bir sahnesinde coşkudan ayağı kalkarken hissettiklerimiz, Helldivers 2’nin her anında bolca var. İşte bu yüzden Arrowhead’in bu konsepti çok iyi anladığını ve çok iyi çalışan mekanikler ile oyunun özüne yerleştirdiğini düşünüyoruz.

Elbette isimsiz askerlerin mücadelesi, faşist insan ırkının yayılmacı politikaları, bilim kurgu esintileri gibi noktalar Helldivers 2’nin övmeye doyamadığımız yönleri arasında. Ancak bunları tamamen göz ardı ettiğimizde bile Helldivers 2’de sevecek çok şey var. Bunların başında da oyunun temel oynanış döngüsündeki kusursuz formül geliyor.

Helldivers 2’nin Büyüsü Özünde

Helldivers 2’nin büyüsünü aslında yakın zamanda çok ses getiren Enshrouded ve Palworld gibi oyunlarda da bulmak mümkün. Bu tür oyunlar, Suicide Squad: Kill the Justice League gibi “bağımlılık yapıcı oynanış algoritmalarına” giydirilmiş bir kas yapısından ibaret değil. Bu argümanı Palworld özelinde daha geniş bir şekilde incelemek gerekse de Helldivers 2 ve Enshrouded gibi yapımlar için çok doğru olduğunu düşünüyorum.

2024’ün ilk çeyreğinde bu kadar ses getirmesini hiç beklediğimiz bu oyunların özünde eğlenceli olması için tasarlanmış bir oynanış döngüsü var. Ancak eğlenceli oynanış döngüsünün oyuncuyu oyunda tutması için temel mekaniklerin işlevsellikten öteye geçmesi gerekiyor. Örneğin Palworld’de “pal yakala, üssünü geliştir” döngüsü bağımlılık yapıcı yönlere sahip. Ancak burada deneyim “Pal Sphere fırlatma, Pal’ın yakalanma süreci, ekranda çıkan çeşitli efektler ve başarısızlık hissi” ile başarıyla aktarılıyor. Yani temel döngünün iyi tasarlanmış bir oynanış hissiyle de desteklenmesi gerekiyor.

İşte Arrowhead Game Studios’un takdiri hak eden işlerinden biri de bu. Çünkü Helldivers 2’den hep taze kalan görev yapısını, organik gelişme hissini ve ilgi çekici bilim kurgu temasını göz ardı ettiğimizde geriye yine çok keyifli bir oynanış deneyimi kalıyor. İşte bu yüzen Liberator silahınızla dev uzaylı böceklere ateş etmek neredeyse hiçbir zaman daha az eğlenceli olmayacak. Hatta bir adım daha ileri götürüp, haritanın dahi olmadığı üç boyutlu bir ortamda bir Helldiver modeli ile Terminator bozması Automaton’lara dakikalarca ateş edebilir ve hiç sıkılmam diye düşünüyorum.

Helldivers 2’nin özündeki eğlenceli oynanış mekaniği, harika görünen gezegenleri ve filmlerden alınmış gibi görünen organik aksiyon anlarıyla daha da belirgin hale geliyor. Arrowhead’in tüm bu harikalığı 2018’de resmi destek almayı kesmiş bir motor üzerinde inşa etmesi de insanın aklını kurcalıyor.

Helldivers 2’nin Sorunları Daha Önce Rastlamadığımız Sorunlar Değil

Övgü yağmuruyla beraber Helldivers 2’nin kritik sorunlarla mücadele ettiğini de hatırlatmak gerek. Son dönemin en iddialı çevrimiçi oyunlarında karşımıza çıkan hatalar demokrasi görevinizi etkileyebilir. Geliştirici resmi Twitter hesabından sunucu kapasitesinin çözüleceğinin altını çizse de, oyuna giriş yapmadan önce kendinizi sık sık sıra beklerken bulabilirsiniz.

Ancak geçtiğimiz yıl Blizzard gibi bir oyun devinin de Diablo 4’te benzer sorunlarla karşılaştığını hatırlıyoruz. Sunucu kapasitelerinin artırılmasıyla bu sorunun çözüleceğine dair şüphemiz yok. Daha önce Gauntlet ve Magicka gibi oyunlara imza atan Arrowhead, Helldivers 2’nin hem PC hem de PlayStation’da rahatlıkla deneyim edilebilmesi için çalıştığına eminiz. Oyunlarına desteği kesmeyen bir stüdyo olarak Helldivers 2’nin çeşitli çökme problemleri de zamanla ortadan kalkacaktır.

Günün sonunda DNA’sında eğlence olan ve çok başarılı mekaniklerle desteklenen bir oyun var. Helldivers 2 her yönüyle “bıkmadan oynayacağınız o çevrimiçi oyunlar” arasında yer almaya geliyor. Oyuncuyu zorlamayan, organik gelişim döngüsü sayesinde dilerseniz her gün oynayabilir, dilerseniz haftada sadece birkaç saat oynayarak uzak galaksilere demokrasi götürebilirsiniz. Burada pek çok hizmet oyununun agresif oyunda tutma formüllerinin olmadığını da belirtmek gerek. Bu sayede Helldivers 2, hem düzinelerce oynadığınız bir oyun olabilir, hem de arkadaşlarınızla dalabileceğiniz bir çevrimiçi klasiği haline gelebilir.

Anlamsız Mücadele Hissinin Önüne Geçmek

Bize kalırsa Helldivers 2’yi emsallerinden ayrı kılan, küçük ancak pek kritik bir yönü var. Çevrimiçi nişancı oyunu, her görevde daha önce yaptığınız ve muhtemelen onlarca kez gördüğünüz açık dünyalarda becerilerinizi tekrar tekrar test ediyor. Ancak bunu yaparken her maça bir anlam yüklemeyi başarıyor.

Oyunun Squad Impact mekaniği, platformlar arası tüm oyuncuların görev istatistikleriyle desteklenen Galactic War mekaniğiyle birlikte çalışıyor. Yani tamamladığınız her görev, Helldiver askerinizi geliştirmenin yanı sıra tüm oyuncuların katkı sağladığı küresel bir savaşa da hizmet ediyor.

Sistemlerde süren savaşlara katılarak ya da tehdit altında olan gezegenlerde mücadele ederek, sizden daha büyük bir davanın parçası olduğunuzu hissediyorsunuz. Bu da, çevrimiçi bir hizmet oyununda görmekte zorlandığımız “immersion” hissini, yani oyun dünyasının inandırıcılığını büyük oranda artırıyor.

Yaptığınız her görev aslında çevrimiçi etkileşime açık bir instance, yani sizin için oluşturulmuş küçük bir görev alanı. Fakat hem yukarıda saydığımız sebepler, hem de Squad Impact mekaniği sayesinde her gezegen gerçek bir savaş alanı gibi hissettiriyor. Dolayısıyla çatışmalar, çok daha büyük bir savaşın parçası olarak öne çıkıyor.

Bu yüzden öldürdüğünüz her böcek ya da patlattığınız her Automaton, kutsal Super Earth davasında doğru yöne atılan bir adım gibi geliyor. Burada Helldivers 2 anlamsız mücadele hissinin önüne başarıyla geçerek, “iki el Helldivers 2 atmayı” çok daha anlamlı kılıyor.

Helldivers 2 İnceleme – Son Söz

Helldivers 2 hem temel oynanış mekanikleri, hem kendine has Stratagem gibi unsurları, hem de organik hissettiren gelişim hissiyle bizden pek iyi notunu kaptı. Karakterinizi savaş alanında sağa sola koşturmak ya da sadece ateş etme tuşuna basılı tutmak bile sayısız rakibindeki mekaniklerden daha iyi geliştirilmiş.

Olumlu

  • PC ve PlayStation 5 çapraz platform desteği
  • Organik karakter geliştirme hissi
  • Adil oyun içi satın alım sistemleri
  • Kusursuz çalışan temel mekanikler

Olumsuz

  • Tamamen çevrimdışı bir oyun modu yok
  • Sunucu ve maç bulma noktasında problemler var
  • Oyun içi teknik hatalar zaman zaman göze batabilir

Çünkü Helldivers 2 klasik bir bilim kurgu konseptini, şahane tasarlanmış temel mekanikler ve çevrimiçi bileşenler ile güçlendiriyor. Çeşitli sunucu hataları ve teknik problemler göz ardı edildiğinde Helldivers 2, uzun yıllar boyu oynayacağınız çevrimiçi oyunlardan biri olmaya aday. Yaşasın özgürlük, yaşasın demokrasi!

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir