Anasayfa > Blog > Hyper Casual Nedir? Hypercasual Oyunlar Nasıl Olur?

Hyper Casual Nedir? Hypercasual Oyunlar Nasıl Olur?

Bu yazımızda mobil oyun sektöründe büyük ilgi toplayan hyper casual oyun türünden bahsettik, umarız vereceğimiz bilgiler işinize yarar.

Hyper Casual Nedir?

Hyper casual, mantığı çok basit bir veya iki oyun mekaniğine dayanan, bu basitliğe rağmen kendini sürekli oynattırmayı amaçlayan, sade oyunların temsil ettiği türdür. Genelde mobilde karşımıza çıkar.

Hyper casual, “aşırı basit” anlamına gelen bir terim. Bu türdeki oyunlar da tıpkı ismin belirttiği gibi aşırı basit oluyor. Telefonda oynadığımız, tek veya iki basit oyun mekaniğine dayanan ama bu basitliğiyle birlikte kendini oynattırmasını bilen oyunlar hyper casual türünün en güzel örnekleri aslında. Bu oyunlarda oynanış ve grafikler oldukça basit olurken oyuncunun oyunu oynamaya devam etmesi hedefleniyor.

Hyper Casual Oyun Türleri

Hypercasual şemsiyesinin altında ana mekaniklerine göre kategorilere ayrılan farklı oyun türleri bulunuyor. Bunlardan bazıları aşağıdaki şekilde:

  • Düşüş / Yükseliş
  • Zamanlama / Tıklama
  • El Çabukluğu (Dexterity)
  • Birleştirme (Merging)
  • Üst Üste Koyma (Stacking)
  • Dönme (Turning)
  • Büyüme (Growing)
  • Eylemsizlik (Idle)
  • Nişan Alma (Aiming)

Hyper Casual Oyunların Para Kazanma Yolu

Kolay oynanışıyla, yormayan ve vakit öldüren yapısıyla oyuncuları kendine bağlayan hyper casual oyunlarda genellikle mikro ödemeler veya reklamlar gibi unsurlarla karşılaşıyoruz. Ufak miktarda ödeme isteyen oyunlara oyuncular da “3 TL’den de ne olacak, bir can daha alayım” kafasıyla parayı verince oyunun geliştiricileri paranın gözüne vuruyor. Yanlış anlaşılmasın, mikro ödemelerle veya reklamlarla para kazanan oyun geliştiricilerine lafımız yok. Hypercasual oyunlarla genellikle bulunan bu para kazanma yönteminden de bahsedelim dedik.

Hyper Casual Oyun Sektöründe Öne Çıkan Şirketler

Bu oyun türünde çıkardığı oyunlarla tanınan birçok oyun firması bulunmakta. Ketchapp, İstanbul merkezli Rollic Games, Crazy Labs, Good Job Games ve Voodoo bu geliştirici ve yayıncılardan sadece birkaç tanesi.

Hyper Casual Oyunlarda Oynanış

“Tasarım ekleyecek bir şey kalmadığında değil, çıkaracak bir şey kalmadığında bitmiştir.” mantığını kendilerine motto edinmiş hypercasual oyunların temelinde bir ya da iki oynanış mekaniği yatar. Buna örnek olarak sadece kuş zıplattığımız Flappy Bird ve türevlerini, ekranda parmağımızı kaydırarak meyve kestiğimiz Fruit Ninja’yı verebiliriz. Bu basitliğe aynı zamanda oyunda bir şeyler başaran oyuncunun mutluluk hormonlarını dalga dalga dalgalandıracak efektler, başarımlar eklenince oynayanlar da hâliyle zamanla bağımlı oluyor.

Bu Oyunlar İnsanı Nasıl Bağlar?

“Basit” sözcüğünün bizi yanıltmasına izin vermeyelim konu bu oyunlara gelince. Basit olan şey oyunda ilerleyebilmek veya başarı elde edebilmek değil, oyunun kendisi sadece. Bunu da zamanında çok öne çıkmış oyunlarda görebiliyoruz. Flappy Bird, aa gibi oyunlar her ne kadar deli gibi trend olan hypercasual oyunlar olsa da hatırlarsanız ikisinin de ortak bir özelliği vardı: Oynayanları çıldırtmak. Sadece çubuk attığımız veya bir kuşu zıplattığımız oyunlar nasıl oluyor da bu kadar bağımlılık yapabiliyor, insanı çileden çıkartabiliyor?

Cevap basit: İnsan psikolojisi. Hypercasual oyun geliştiricileri, oyuncuları oyuna bağlamak için birçok farklı psikolojik teknik kullanarak oynanışı sürekli hâle getiriyorlar. Bu psikolojik tekniklerde oyuncunun alacağı zevki belli yerde arttırıp belli yerde azaltarak kendilerini oyuna bağlı tutmak, çok basit oyun mekanikleriyle bile duyguları iyice harekete geçirecek oyun anları oluşturmak gibi şeyler var.

Hyper Casual Oyun Örnekleri

Son alt başlığımızda da bu türün en çok bilinen oyunlarından bahsederek yazımızı kapatalım.

Flappy Bird

flappy-bird

Sadece bir kuşu borulardan geçirdiğimiz bu oyunun, geçtiğimiz senelerde çok büyük bir trend olup insanları çok fazla sinirlendirdiği için yasaklanmaya kadar gittiği söylenmişti. Bunun ardından oyunun mantığını aynen kopyalayıp piyasaya sürülen oyunlar da eskisi kadar olmasa da hâlâ oynanıyor.

aa

aa-hyper-casual

Dönen bir yuvarlağa ekrana dokunarak yeni çizgiler eklemeye çalıştığımız oyun aa, insanları zamanında basitliğine rağmen çileden çıkartmış bir oyun. Sadece yuvarlağa çizgi koyma mekaniği içeren bu oyunu hepimiz hatırlıyoruzdur.

Subway Surfers

subway-surfers

Sadece karakteri hareket ettirme değil, aynı zamanda kaykay, jetpack gibi mekanikler de olduğu için Subway Surfers’ı hypercasual olarak değil de sadece casual olarak kabul eden oyuncular da bulunuyor. Fakat temelinde sadece trenden kaçma mekaniğine dayanan bu oyun da efsanelerimiz arasında.

Piano Tiles

piano-tiles-hyper-casual

Piano Tiles ve türevlerinde sadece ekranımıza gelen piyano parçalarına tıklayarak müzik çalıyoruz. Oyun ilk çıktığı hâliyle, temeliyle hypercasual olsa da sonradan çıkan daha komplike versiyonları da mevcut tabii. Tercih sizin!

2048

2048-hyper-casual

İkinin üslerini birleştirerek 2048’e ulaşmaya çalıştığımız, ardından da sonsuzluğa doğru devam ettiğimiz 2048’i de herkes oynamasa da en azından duymuştur. Bu da bahsettiğimiz oyun türünün en iyi örneklerinden bir tanesi.

Helix Jump

hyper-casual-helix-jump

Bir topu yukarıdan başlatıp aradaki boşluklardan geçirerek aşağıya indirdiğimiz oyun Helix Jump da sadece daireleri döndürme mekaniğine dayansa da oyunculara çok keyifli anlar yaşatıyor. Bahsettiğimiz diğer oyunlar kadar olmasa da sevilen bir oyun kendisi.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir