Anasayfa > Blog > İşlemci Çekirdek Sayısı Nedir?

İşlemci Çekirdek Sayısı Nedir?

Bilişim dünyasının yapıtaşları haline gelmiş CPU teknolojisiyle tanıdığımız bir kavram olan işlemci çekirdek sayısı nedir?

İşlemcilerin içerisinde yer alan merkezi işlem birimlerine işlemci çekirdeği denilmektedir. İlk işlemci türlerinde dahi en az bir tane çekirdek bulunmaktadır. Ancak günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte, işlemcilere daha fazla merkezi işlem birimi yerleştirilebilmiştir. Bu birimlerin sayısı işlemci çekirdek sayısına eşittir.

İşlemci Nesli Nedir?

Neden fazla sayıda çekirdek daha çok tercih ediliyor? Çünkü bilgisayarlarımız işlem yaparken tek konu üzerine yoğunlaşmayabiliyorlar. Örneğin bir çekirdek grafikle ilgili konulara yoğunlaşırken, bir diğeri render almaya odaklanabilir ve bir başka çekirdek de bu sırada oynadığımız oyunla ilgili işlemleri gerçekleştirebilir. Dolayısıyla çok sayıda çekirdek olması çok daha iyi görülmektedir. Ayrıca birçok program için programların kullanacağı çekirdek sayısını limitli ya da limitsiz hale getirebildiğimizi de unutmayın. Çekirdekler bilgisayarlarımızın verimi için de, sağlığı için de oldukça önemli birimlerdir.

İşlemcilerde Core Ne Demek?

Markalar işlemci çekirdeklerini doğal bir pazarlama yolu olarak da kullanmakta. Ancak buna geçmeden önce bir bilgi daha verelim. Zira çoğu üretici çekirdek demek yerine ‘Core’ diyerek pazarlamayı tercih etmekte. Aşağıda bu şekilde anıldıkları hallerini de listeledik.

  • Sekiz Çekirdek İşlemciler: Octa Core İşlemciler
  • Altı Çekirdek İşlemciler: Hexa Core İşlemciler
  • Dört Çekirdek İşlemciler: Quad Core İşlemciler
  • İki Çekirdek İşlemciler: Dual Core İşlemciler

Elbette günümüzde çok daha yüksek sayılarda birime sahip CPU’lar da piyasada yerlerini almakta. Bu ürünler genellikle günlük kullanıcılardan ziyade profesyoneller tarafından tercih edilmekte ve onlara pazarlanmakta.

Yine de siz, siz olun çekirdek sayısının önemli bir barem olduğunu aklınızdan çıkarmayın olur mu?

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir