Anasayfa > Blog > İşlemci Nesli Nedir? Yeni Nesil İşlemci Ne Demek?

İşlemci Nesli Nedir? Yeni Nesil İşlemci Ne Demek?

CPU birimi hakkında sıklıkla duyduğumuz kavramlardan birisi olarak karşımıza çıkan işlemci nesli nedir? Haydi öğrenelim.

En basit haliyle işlemci nesli işlemcinin son teknolojiye ne kadar yakın olduğunun göstergesi bir unsurdur. İşlemciler belirli bir seviye teknolojiyle üretilirler, ardından sonraki sürümleri için hazırlıklar yapılır ve teknoloji ileriye taşınır. Bu sürüme ise ‘yeni nesil’ denilmektedir. Teknoloji kimi zaman yalnızca yazılımsal olarak ileriye giderken, kimi zamansa mimari değişiklikler de meydana gelebilir.

RAM Nedir, Ne İşe Yarar?

Bu noktada çok bilinen bir yanlışa da müdahale edelim. Intel markasının işlemci aileleri olan i3, i5, i7 ve i9 işlemcilerin nesilleri değil modelleridir. Yani i3 bir işlemci eskiyken, i7 bir işlemci yenidir gibi bir şey söylemek mümkün değil. Aynı durum AMD’nin Ryzen işlemcileri için de geçerli.

İşlemcilerde nesil nelerde değişiklik yaratabilmektedir merak ediyor musunuz? Buyurun onları da basitçe listelemeye çalışalım.

  • İşlemciler yazılımsal teknolojilerde daha ileriye taşınır.
  • İşlemci mimarisi değişebilir.
  • Mimari değişiklik nedeniyle pin sayısı değişebilir, eğer değişirse anakart uyumluluğunda da değişiklikler olacaktır. Bu aynı zamanda bilgisayar toplanırken anakarttan önce işlemci seçilmesinin esas nedenidir.
  • Eski nesillere piyasada ulaşmak zorlaşacaktır, üretimleri azalacaktır.
  • Geliştiriciler de üst teknoloji olarak yeni nesil işlemci ürünleri kabul etmeye ve program ya da oyunlarını buna göre geliştirmeye odaklanacaklardır.

Umarız içeriğimiz aklınızdaki “İşlemci nesli nedir?” sorusuna yeterli yanıtı verebilmiştir. İyi günler dileriz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir