Anasayfa > İncelemeler > Jujutsu Kaisen Cursed Clash İnceleme

Jujutsu Kaisen Cursed Clash İnceleme

Jujutsu Kaisen Cursed Clash

Jujutsu Kaisen Cursed Clash sığ dövüş mekanikleri ve yüzeysel öyküsüyle basit bir sezon arası macerası olmaktan öteye geçemiyor.

55

Jujutsu Kaisen animesinin 2. sezonunun heyecanlı bitişi ve 3. sezon hazırlıklarının başlaması ile serinin hayranlarında gergin bekleyiş sürüyor. Ancak sezon öncesi heyecanını Jujutsu Kaisen Cursed Clash ile artırmayı düşünüyorsanız, bilmeniz gereken bazı şeyler var. Gelin, Jujustu Kaisen Cursed Clash inceleme dosyamızla oyunu geniş çapta ele alalım.

Jujutsu Kaisen Cursed Clash inceleme dosyamıza girmeden önce oyunun, animenin konsol tarafındaki ilk oyunu olduğunun altını da çizelim. Cursed Clash esasında bir arena dövüşçüsü (arena-fighter) oyunu olarak karşımıza çıkıyor.

Jujutsu Kaisen Cursed Clash İnceleme: Kadim Savaşın Hikayesi

Jujutsu Kaisen Cursed Clash İnceleme: Dövüş

Jujutsu Kaisen, insanların kötü hisleri ve düşüncelerinden doğan lanetli enerjilerle dolu bir dünya tasvir eder. Bu dünyada doğaüstü güçler ve lanetli teknikler kullanan büyücüler de vardır.  Jujutsu büyücüleri olarak bildiğimiz bu grup lanetli enerjiden doğan ve kötü enerjinin yoğunluğuna bağlı olarak güç seviyeleri farklı olan Lanetli Ruhlar’a karşı mücadele eder. Asıl amaçları bu ruhları ortadan kaldırıp insanlığı güvende tutmaya çalışmaktır.

Ancak Lanetli Ruhlar da korkunç doğaüstü güçler kullanarak insanlığı yeryüzünden silmeyi hedefler. Ana gayeleri Lanetli Ruhlar için bir dünya oluşturmaktır.

Jujutsu Kaisen’de ise hikaye Itadori Yuji isimli normal bir liseli genci takip eder. Yuji, Lanetler tarafından saldırıya uğrayan sınıf arkadaşını kurtarmak için lanetli bir objeyi yer. (Bu obje Lanetlerin Kralı olan Ryomen Sukuna’nın ruhunu içeren parmağıdır.)

Bunun ardından Sukuna ile aynı vücudu paylaşan ve kontrolü elinde tutmak için çabalayan Yuji, kendisini kadim bir savaşın ortasında bulur. Kendisi Gojo Satoru’nun koruması altında lanetlerle savaşan Tokyo Büyücülük Lisesi’ne girer ve bir jujutsu büyücüsünün hayatına başlar.

Cursed Clash dövüş oyunlarının alt kategorisinde bulunan ve genellikle anime oyunlarında gördüğümüz bu temaya uygun unsurlara sahip. Türün diğer oyunları gibi Cursed Clash’ta da üç boyutlu geniş bir harita üzerinde karakterlerimizi üçüncü şahıs bakış açısıyla özgürce kontrol ediyoruz. Genelde 2v2 mücadelelere katıldığımız oyun aynı zamanda animeye sadık bir yapıda karşımıza çıkıyor.

Animenin birinci sezonunu ve Jujutsu Kaisen filmini tamamen içerirken, sevilen karakterleri kontrol etmemize de şans tanıyor. Dolayısıyla aşina olduğumuz mekanlarda serinin yolculuğuna eşlik etmek ve bir Jujutsu büyücüsü olarak dövüşmek keyifli. Peki Jujutsu Kaisen Cursed Clash oyun tarzını hikayeyle nasıl harmanlamış?

Farklı Oyun Modları ile Jujutsu Büyücülüğü!

Toplam dört oyun modu içeren Jujutsu Kaisen Cursed Clash’de kendinize uygun bir oyun modunu bulmakta zorlanmayacaksınız..

Rastgele bir oyuncu ya da bir arkadaşınızla 2v2 dövüşlere katılabilir, sıralı maçlarda ‘Özel Seviye’ büyücülüğe kadar ulaşabileceğiniz bir PvP modu başta geliyor. Akabinde Online Versus moduna girebilir ya da co-op modunda takım arkadaşınızla zorlu PvE dövüşlerinde de kendinizi test edebilirsiniz. Oyun modları noktasında beklediğimiz unsurlar olsa da çevrimiçi modlarda oyuncu yetersizliği çektiğimizi belirtmeliyiz.

Çevrimdışı modlarda ise Story Mode başta geliyor. Burada dövüş parametrelerini gönlünüzce belirleyebilir, eğitim ya da eğlence odaklı Free Battle modunda vakit geçirebilirsiniz. Animenin ilk sezonundaki dövüşleri de hikayeleriyle birlikte yaşayabileceğiniz bir Hikaye Mod (Story Mode) da var.

Hikaye Modu Jujutsu Kaisen’in Hak Ettiği Düzeyde Değil

Jujutsu Kaisen Cursed Clash öyküsünü Hikaye Modu üstünden kendi içinde belli parçalara bölerek anlatıyor. Görsel roman tarzında izlediğimiz sahneler animeden birebir alınmış görselleri ve replikleri içeriyor.

Ancak fakat görsel romanın tekdüze ve göze batan tasarımı ve bazı görsellerin kalitesindeki düşüklük animenin havasını sönüürmüyor değil. Pek çok dövüş ve tempolu sahne içeren animenin sahnelerinin görsellerle basitleştirilmiş olması ve hatta bazı ufak dövüşlerin atlanmış olması da tempoyu yakalamayı zorlaştırmış.

Hikayeyi anlatan bazı parçalarda görsel romanın ardından oyun bizi bir dövüş sahnesine sokuyor. Hikayenin bulunduğu kısmında dövüşün parçası olan karakterin kontrolü bize veriliyor. Bitirdiğiniz her bir bölüm ve tanıdığınız her yeni karakter için Yuji ve diğer karakterlerin birbirleriyle olan ‘İlişkisi’ iyi ya da kötü açıdan gelişiyor ve ilişkiler belli dönüm noktalarında özel hikaye kısımlarını açıyor.

Tales of Arise Beyond the Dawn İnceleme: Eksik Bir Veda

Karakter arası ilişkiler oyuna eklemek için hoş bir özellik olsa da Hikaye Modu maalesef hikayeyi anlatmak için değil, yalnızca oynatmak için tasarlanmış izlenimi veriyor. Ki bu noktada bile dövüşlerin hikaye ortamları ve düşmanlarıyla eşleşmediğini belirtmek gerek. Tüm bunlar oyunun sizi içine alma (immersion) yetisine zarar veriyor.

Aynı haritaların ve önceki düşmanların sık kullanılması bir yana, dövüşlerin zorluklarının dengelenmediğini de belirtelim. Bazı görevler ya yarım saniye sürmeleri ya da beş dakika boyunca uzamaları gibi hikayenin temposuna zarar veren yanlara sahip.

Oynanışın İyi Yanları Kötü Yanlarını Pek Kapatamıyor

Jujutsu Kaisen Cursed Clash İnceleme: Dereceli Maçlar

Dövüş oyunlarında en önemli şeyler arasında saldırı çeşitliliği, vuruş hissiyatı, kombolar ve dövüşün akıcılığı vardır. Arena dövüşçüsü oyunlarında ise bu özellikleri 3D haritada serbest kameralı bir oynanışa entegre etmek ve akıcılığı korumak kolay bir iş değil.

Bu noktada oyunun en dikkat çeken özelliklerinden biri animeye olan sadakati oldu. Örneğin DLCler ile birlikte on altı karakterin saldırıları animedeki teknikleri ile tamamen uyuşuyor. Oyunda görebileceğiniz her saldırı (ve hatta savunma) karakterlerin anime içerisinde kullandıkları hareketlerin birebir aynısı diyebiliriz.

Hatta herhangi bir Lanet Tekniği kullanıcısının en güçlü hareketi olan Domain Expansion (Alan Genişlemesi) teknikleri de animede kullanımını gördüğümüz sahnelerle birebir aynı şekilde ve tüm ihtişamlarıyla işlenmiş.

Ancak ana materyale olan bu sadakat oyunun genel olarak ele alındığında göze batan sığ yanlarını kapatamıyor. Dolayısıyla serinin hayranları için oynaması hoş olsa da türün hayranları için Jujutsu Kaisen Cursed Clash baraj altında kalabilir.

Karakterlerin Özgünlükleri Yalnızca Saldırılarında Bitmiyor

Karakterlerin ayrıca kendi teknik stillerine ve güç oranlarına bağlı olarak tasarlanmış pasif yetenekleri, can ve güç barları da var. Buna örnek olarak ana karakterimiz Yuji daha büyücülüğe yeni başladığı ve Lanetli Enerji kullanımına fazla hakim olmadığı için bazı sınırlara sahip.

Ancak fiziksel kuvveti doğuştan yüksek olduğu için yalnızca dört Lanetli Enerji barı olmasına rağmen yüksek bir can barıyla geliyor. Diğer yandan kendisinin aksine onunla aynı vücudu taşıyan ve en az bin yıldır Lanetlerin Kralı olan Sukuna’nın hem can barı yüksek, hem de sekiz Lanetli Enerji barı var. Tabii ki bu farklılıklar şartları eşitlemeye yardımcı olacak dengelemeleri de beraberinde getiriyor.

Oynanış sırasında yaptığınız her saldırı ve bloğun yanında aldığınız hasar da Lanetli Enerji barınızı dolduruyor. Barınız doldukça özel tekniğinizi kullanma fırsatınız oluyor ve kullandığınız anda da bütün barlarınız sıfırlanıp Lanetli Enerji seviyenizi artırıyor. Seviyenizin artması ile bazı aktif yeteneklerinize yeni özellikler kazandırıyor. Bunun yanı sıra var olan özelliklerinizi de geliştiriyor.

Böylece rakiplerinize saldırdıkça güçleniyor ve güçlendikçe daha çok saldırıda bulunuyorsunuz. Pasif yeteneklerinizin verdiği farklı oynanış stilleri ile de oyuna erken safhada baskı kurabiliyorsunuz. Dilerseniz geç olsun güç olsun diyerek oyunun ilerleyen dakikalarında güçlenerek işleri lehinize çevirebilirsiniz.

Bu noktalara kadar bize sunulan her şey teoride fazlasıyla hoşumuza gitti. Karakterlerin çeşitlilik sunabilmesi ve kişiliklerine bağlı kalınmasını da takdir ettik. Özellikle de normal büyücülerin aksine özel pasiflerini kullanan karakterlerin işlenişi sevdik.

Geliştirici Toge Inumaki’nin Lanetli Konuşma’ya sahip olması ve rakiplerine emir verirken kendinin de hasar alabiliyor olmasına dikkat etmiş. Bu sayede hem zamanlamaya hem de seviye farklarına özen gösterilmiş. Lanetli Enerjiye sahip olmayan bir büyücü olan Maki Zen’in’in fiziksel kuvvet ağırlıklı ve bolca silah kullanan bir karakter oluşu unutulmamış.

Yuta Okkotsu’nun fazla hasar alması durumunda çocukluk aşkı ve en güçlü Lanetli Ruh olan Rika’yı rakiplerinin üstüne salabilmesi ve Kento Nanami’nin maçın bitmesine bir dakika kala mesaiye kalmamak için tüm Lanetli Enerjisini ortaya çıkarması gibi tatlı detaylar oyuna kesinlikle çeşitlilik katmış. Ancak oynanış mekaniklerindeki genel problemler tüm bu sadakatli yapıyı sıkça gölgeliyor. Gelin, detaylıca ele alalım.

Peki Bu Mekanikler Oynanışa Ne Kadar İyi İşlenmiş?

Jujutsu Kaisen Cursed Clash İnceleme: İlişkiler

Jujutsu Kaisen Cursed Clash inceleme dosyamızda yapımın bir dövüş oyunu olarak en büyük eksiğinin altını çizmek isteriz. Cursed Clash’da ne yazık ki kombo mekaniği bulunmuyor. Oyun içinde kombo adıyla belirtilen bazı hareketler olsa da bu hareketler basit saldırı tuşunu arka arkaya basmaktan ibaret. Kısaca tuş parçalama ya da bilindiği adıyla button-mashing olarak özetleyebileceğimiz bu formül tüm oyunu sığ bırakıyor.

Dolayısıyla saldırıları birbirine zincirlemek mümkün değil. Ayın şekilde saldırıyı yapmak için önceki saldırınızın tamamen bitmesini beklemeniz lazım. Aksi halde ilk saldırı animasyonunuz yarısında iptal oluyor. Bazı saldırıların animasyonlarının uzun sürmesi de yapacağınız tek yanlış harekette tüm saldırınızı ortadan kaldırıyor.

Kombo yoksunluğunun yanında başka bir problem de belli karakterleri daha çok görmeye başladığınızda ortaya çıkıyor. Burada da kritik bir denge açıklığıyla karşılaştık. Örneğin oyunda havada kalabilen ve ışınlanabilen, Gojo ve Sukuna gibi, karakterler zaten istatiksel olarak avantaja sahip. Bunun üstünde menzil ve mesafe kapatma avantajları da dövüşlerin hiç adil olmamasına neden oluyor.

Eğer bu tip bir karakter oynamıyorsanız rakiplerinizi kovalamak zaten büyük olan bir haritada eziyet haline geliyor. Bu durumda kaçmaya çalışmak da mümkün olmuyor. Oyunda bloklama ve kaçmak için atılma hareketlerin yok değil. Ancak görsel karışıklıktan dolayı bloklamayı zamanlamak fazlasıyla zor. Dolayısıyla Cursed Clash size geri dönüş yapmak için fırsat tanımıyor.

Sonuç olarak birkaç vuruşa zor dayanıyor ve kendinizi toparlayamadan mağlup olmuş oluyorsunuz. Saldırısında arka arkaya vuruşlar barındıran bir karakter karşınızdaysa da işiniz daha zor çünkü aldığınız darbeler arasında karakteriniz bocalıyor ve saldırı animasyonlarını başlatamıyor.

Bu oyunun 2v2 olduğunu tekrar hatırlatalım. Kendi performansınız ve karakterinizin yanında partneriniz de bir o kadar maçın gidişatı için önemli. Siz onun ve o sizin eksiklerinizi tamamlamalı ve gerektiğinde destek olmalısınız. Cursed Clash bunun için oyun içi komut kısayolları var sunuyor. Bu komutlar sayesinde rakiplerinize karşı nasıl bir yaklaşım sergilemek istediğinizi belirtebiliyorsunuz.

Tabii bu komutlar ne görseller ve seslerden öne çıkabiliyor, ne de partneriniz bir köşede dönen 1v1de canını dişine takmışken sizin komutlarınızı fark edebiliyor. Fark etmesi ya da rakiplerinizle iç içe bir 2v2 savaş içinde olmanız halinde ise belli koşullar altında Ortak Saldırıyı (Joint Attack) tetikleyip partnerinizle aynı anda saldırı yapabiliyorsunuz. Bu her ne kadar hoş bir dövüş unsuru olsa da karışık arayüzden dolayı nadiren tetikleyebileceğinizi düşünüyoruz.

Diyelim ki güçlü bir karakter aldınız ve erken safhada baskınızı kurdunuz. Ne yazık ki bu da kazanacağınızın garantisi değil. Her maç toplam beş dakika sürüyor ve kazanma şartı olarak her iki takımda da dört ölme hakkı var. Karşı takımın haklarını bitirdiğinizde de kazanıyorsunuz. Bu da ne kadar iyi oynarsanız oynayın rakiplerinizin aynı anda tek kişiye sürekli çullanarak oyunu erkenden bitirebileceği anlamına geliyor.

Saldırıya uğrayan karakterler sürekli bocaladığı için kaçmak zor, karşı saldırı ise tamamen şansa kalmış. Bir açıklık yakalasanız dahi tek kişiye çullanarak Lanetli Enerjilerini doldurup seviye atlamış rakiplerin tek Domain Expansion ile oyunu bitirebilmesi de mümkün. Oyun çabucak bitmezse de beş dakikaya kadar sürüklenebiliyor. Bu durumda saldırıların tekdüzeliği, akıcılık ve tempo sağlayacak herhangi bir kombo olmaması bu noktada oyunu kazanmayı yalnızca sıkıcı bir işe dönüştürüyor. Özellikle hikaye modunda hasar almamaya yemin etmiş düşmanlarla bu daha da fazla hissediliyor. Kısacası oyun yetenekten çok şans ve dualarla oynanıyor.

Görsellik ve Sesler

Jujutsu Kaisen Cursed Clash İnceleme: Karakterler

Oyundaki karakter ve harita modellemeleri bize göre gerçekten güzel ve Jujutsu Kaisen’in estetiğine hitap edecek şekilde tasarlanmış. Karakterler 3D’ye geçirilmiş 2D modellerden ibaret değil ve özgünlükleri 3D stilinde de kendini korumayı başarmış. Aynı şekilde harita ve sahneler de geliştiricilerin anime ortamlarını 3D ortama çevirmesindeki başarılarını öne çıkarıyor. Hatta sahnelerdeki yıkılabilen yapılar da dövüşe canlılık katıyor.

Keza oyundaki karakter girişlerinin tasarımları da seçilen karakterlerin birbirleri ile olan ilişkilerine tatlı atıflar yaparak hayranlara keyif veren görseller ortaya çıkarıyor. Örneğin kardeşçe dostane bir ilişkileri olan Yuji ve Todo’nun aynı takımdayken birlikte poz vermeleri tatlı bir hayran servisi olmuş.

Görsel efektler de Lanetli Teknikler, Joint Attackler ve Domain Expansionlarda gayet iyi işlenmiş ve animedeki sahneleri izliyormuş gibi hissettiriyor. Fakat normal saldırılar abartılı görsel efektlerden dolayı tam bir curcunaya dönüşüyor. Karakterlerin belli bir seviyede Lanet Enerjisi ile parlamalarının yanında her saldırının benzer efektlerle patlaması da cabası.

Efektlerin ekranda fazla yer kaplaması ve her şeyin önüne geçmesi oynanışı baltalıyor. Durum böyle olunca ne sizin ne de rakibin hareketlerini anlamanız neredeyse mümkün değil. Ayrıca bahsettiğimiz Joint Attacklerin birden fazla tetiklenebilir olması ve ara sahnelerin uzun sürmesi ikinci seferden itibaren hem dayak yerken hem de dayak atarken oynayanı yormaya başlıyor.

Görsel efektler gibi sesler de tek başlarına başarılı olsalar da oynanış ile harmanlandıklarında bir süre sonra menüden kısmanız gerektiğini fark ettiriyor. Maç sırasında neredeyse her saldırının tetiklediği ayrı bir replik var. Bunun yanı sıra saldırı tutturmak ve hasar almanın replikleri de bulunuyor.

Dövüş sırasında saldırılarınızı arka arkaya sıralamaya çalıştığınıza karakteriniz gereğinden çok daha fazla konuşuyor, ki aynı hareketi tekrar tekrar denediğinizde aynı repliği de tekrar tekrar duyma olasılığınız yüksek. Görsel efektler gözünüzü yoruyorken dinlediğiniz durmak bilmeyen replikler de kısa sürede kulaklarınızı yorabiliyor.

Mağaza ve Profil Kişiselleştirme Seçenekleri İle Arzu Ettiğiniz Jujutsu Büyücüsü Olun

Jujutsu Kaisen Cursed Clash İnceleme: Yuji

Jujutsu Kaisen Cursed Clash oynanışa avantaj katan eşyalar ve kişiselleştirme seçeneklerine sahip ufak bir mağazaya da sahip. Hikayede ilerleyerek ya da farklı maçlarda oynayarak kazanabileceğiniz Jujutsu puanları ile bu eşyaları açabiliyor ve sonraki maçınızda kullanabiliyorsunuz. Kişiselleştirme seçenekleri profil avatarları, unvanları, karakter kostümleri (School Girl Mahito favorimiz), karakter pozları ve karakter seslerini içeriyor. Biz de mağazanın her hayranın kendi favori görüntüsü ile dövüşebileceği hoş bir çeşitliliğinin olduğunu düşündük.

Oyun İçi Problemler

Oyun henüz yeni çıkmış olmasına rağmen görsel sorunlar gibi küçük problemlerin yanında oynanışı engelleyen hatta maçınızı kaybetmenize sebep olabilecek büyük problemler de var.

Görsel sorunlar arasında bazı karakterlerin Joint Attack sırasında tek başına saldırdıkları sahneler var. Büyük sorunlar arasında da Gojo ve Mahito’nun Domain Expansionları’nın düzgün çalışamaması ya da karakterlerin değen saldırılarının değmiş sayılmaması gibi problemler öne çıkıyor.

Jujutsu Kaisen Cursed Clash İnceleme: Son Söz

Jujutsu Kaisen Cursed Clash animenin ikinci sezonundan sonra serinin hayranlarının içlerindeki boşluğu bir nebze doldurabilecek bir yapım. Özellikle bir arkadaş eşliğinde keyifli bir arena dövüşçüsüne dönüşebilecek, pek çok açıdan basit bir eğlence oyunu olarak özetleyebiliriz.

Serinin hayranıysanız ve karakterlerin güçlerini bizzat dövüşerek deneyimlemek, serideki trajik olaylardan favori karakterlerinizle kaçınmak isterseniz Jujutsu Kaisen Cursed Clash tam size göre. Elbette 1223 TL’lik Steam fiyat bandından sonra indirimleri beklemeyi düşünebilirsiniz. Ancak seriye bu oyunla girmeyi düşünüyorsanız hikayesi için animeyi izlemenizi öneririz.

Olumlu
  • Animenin stilini koruyan görsel tasarım
  • Karakterlerin yetenek çeşitliliği ve özgünlüğü
  • Hikaye dövüşlerini favori karakterlerinizle deneyimlemek
  • Meraklısına PvP ya da PvE modu
  • Arkadaşınızla oynamalık basit eğlence
Olumsuz
  • Kombo mekaniği yok, saldırılar akıcı değil
  • Saldırı animasyonları uzun sürüyor ve kolayca iptal olabiliyor
  • Görsel efektler ve sesler fazla boğucu ve oyunun akıcılığını engelliyor
  • Dengeleme problemleri
  • Çevrimiçi modlarda maç bulmak uzun sürüyor
  • Hikaye modundaki tutarsız düşman zorlukları tempoyu bozuyor
  • Maçların gidişatını etkileyen buglar

Jujutsu Kaisen Cursed Clash inceleme dosyamızda geliştiricinin hayran kitlesinin geribildirimlerini toplamasını ve oynanış üzerine düzenlemelere yönelmesini umuyoruz. Bu şekilde Cursed Clash daha dengeli bir yapıya kavuşarak, Jujutsu Kaisen hayranlarının kırık kalplerini avutacaktır.

Hakkında Dilara Yıldırım

Oyunlara olan ilgisi henüz 6 yaşındayken başlamış bir Metal Gear hayranı. Son zamanlarda da Steam'in sömürgesi altına girmiş, oyun koleksiyonculuğu hayalleri olan basit bir Dilbilim öğrencisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir