Anasayfa > İncelemeler > Tales of Arise Beyond the Dawn İnceleme: Eksik Bir Veda

Tales of Arise Beyond the Dawn İnceleme: Eksik Bir Veda

Tales of Arise - Beyond the Dawn

Tales of Arise Beyond the Dawn, iyi bir genişleme paketinden bekleyeceğiniz en temel unsurlardan yoksun. Ancak ana oyunu çok sevenler için pahalı ve nispeten eksik bir veda olabilir.

6.5

Tales of Arise Beyond the Dawn, 2021’in en iyi RPG oyunlarından birine son kez geri dönmemizi istiyor. Bizi bu kez daha kişisel bir öykü için Alphen’in ekibine Beyond the Dawn genişleme paketini mercek altına aldık.

Canlı grafikler, derin karakterleri ve sürükleyici hikayesiyle Tales of Arise, Tales serisinin şahane bir geri dönüşü oldu. Serinin en başarılı halkalarından olan Tales of Arise, başarılı satış performansıyla serisi içinde adeta parladı. Her ne kadar dövüş sistemindeki küçük dengesizlikler ve anlatımdaki tempo sorunları gözden kaçmasa da Tales of Arise’ı iyi bir JRPG olarak hatırlamak hiç de zor değil.

tales of arise beyond the dawn inceleme

Şimdi, Tales of Arise’in ilk genişlemesi olan Beyond the Dawn bizi tekrar Dahna gezegenine davet ediyor. Bu genişleme paketinde ana oyunun aksine hikayenin odak noktası daha kişisel bir rotaya dönüyor.

JRPG Nedir? En İyi JRPG Oyunları

Nazamil adında soylu bir kızın Alphen’in ekibine katıldığı Beyond the Dawn, ana oyunun en iyi yönlerini sürdürmeye ve beslemeye devam eden bir genişleme paketi. Ancak talep ettiği fiyatın altından kalkamadığı pek çok yer var. Gelin, Beyond the Dawn’ın öyküsünü, yeniliklerini ve neler vadettiğini inceleyelim.

Tales of Arise – Beyond the Dawn Eksik Bir Veda

Tales of Arise baskıcı bir güruh ile kendi evinde baskılanan bir halkın öyküsünü anlatıyor. Renalıların, Dahnalıları köleleştirdiği ve işe koştuğu distopik bir düzende oyuncular Demir Maske adlı bir karaktere hayat veriyor.

Gerçek adı Alphen olan ve bir türlü acı hissetmeyen karakterimiz, vücuduna dokunan herkese zarar veren Shionne adlı bir kadın ile hem kendilerinin hem de halkların kaderini belirleyen bir serüvene atılıyor. Tales of Arise’ın sonunda oyuncuları bir JRPG oyununda görmeye alışık olmadığınız kadar umut verici bir final karşılıyor.

Oyunun ilk genişleme paketi Beyond the Dawn ise ana oyunun hikayesine daha geniş bir veda etmenizi sağlıyor. Ancak bunun eksik bir veda olduğunu söylememiz gerek. Çünkü Beyond the Dawn yeni oynanabilir karakterler veya yeni mekanlar ile gelmiyor. Hatta bir genişleme paketinden bekleyeceğiniz içeriklerin neredeyse hiçbiri bu pakette mevcut değil.

tales of arise beyond the dawn inceleme

Nazamil adlı mistik ve soylu bir kızın hikayesini anlatmakla yetinen Beyond the Dawn, ana oyunda gördüğümüz mekanları da güncellemiyor. Her ne kadar ilk oyundaki olayların sonuçlarını sığ düzeyde tasvir eden bazı görevler olsa da, oyunun ilk genişleme paketi içerik tarafında oldukça çorak kalmış. Örneğin belki de en oyunun dövüş sisteminin en unsurlarından olan “artes” sistemi de hiçbir yenilik almıyor.

Geriye sadece birkaç saatliğine sizi Tales of Arise’ın dünyasında tutacak bir hikayeyi dinlemek kalıyor. Ancak burada Beyond the Dawn’a hakkını teslim etmek gerek. Çünkü Nazamil’in öyküsü ana oyunun hikayesini sevmemizi sağlayan başarılı elementlere sahip.

Ek paketin kısa oynanış süresine rağmen Nazamil’le bağ kurmak nispeten kolay. Karakterin kişisel yolculuğuna odaklanırken Renanlar ve Dahna gezegeni hakkındaki gerçekler de gün yüzüne çıkıyor.

Kısacası Renanlı bir Lordun ve Dahnalı bir kölenin kızı olan Nazamil bizi kendisine çekmeyi başardı. Ancak oynanabilir bir karakter olmaması ve savaşlarda yer almaması genişleme paketinin puanını kıran yönlerinden oldu.

Yan görev sever misiniz?

Beyond the Dawn’ın belirgin eksiklikleri arasında, hikaye ve oyun alanında devrim niteliğinde bir ilerleme sunmaması var. Ancak oyunu sevenler için ek yan görevler  Tales of Arise’in dünyasına geri dönmek isteyenleri tatmin edecektir.

beyond the dawn inceleme

Diğer yandan bu görevlerin klasik yan görev formülüyle tasarlandığını ekleyelim. “Şundan topla, bu kadar canavar öldür” düzeyindeki görevler Beyond the Dawn’ın içerik tarafında nitelikten ziyade niceliği tercih ettiğini göstermiş. Neyse ki oyunun dövüş formülleri özünde oldukça başarılı. Dolayısıyla hem bu yan görevleri yapmak hem uzun dövüş sekanslarında vakit geçirmek hala keyifli.

Tam da bu noktada Beyond the Dawn’ın ana oyunun vadettiklerine ne kadar güvendiğini vurgulamak gerekiyor. Çünkü genişleme paketlerinin sadece ek hikaye görevlerinden çok daha fazlasını sunması gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle bu fiyat bandında olan bir genişleme paketi doğrudan deneyimi zenginleştirecek içeriklere sahip olmalı.

Burada da akla Xenoblade Chronicles’ın genişleme paketleri geliyor. Adeta standardı belirleyen bu ek paketler neredeyse temel oyunun üzerine bir oyun daha ekliyor. Ancak Tales of Arise Beyond the Dawn inceleme dosyamızda bunun söz konusu olmadığını, özellikle oyunun severleri için tekrar belirtmek gerek.

Tales of Arise Beyond the Dawn İnceleme – Son Söz

Olumlu

  • Tonla yeni yan görev
  • Sürükleyici ve kişisel bir hikaye

Olumsuz

  • Yeni mekanlar yok
  • Artes sistemine ekleme yapılmamış
  • Yeni oynanabilir karakterler yok
  • Eski mekanları güncellemiyor

Tales of Arise Beyond the Dawn, ana oyunu çok seven ve en yüzeysel içerik için bile geri dönmek isteyenler için iyi bir genişleme paketi. Ancak Steam’in dolarla oyun satışına döndüğü ve oyun almanın inanılmaz zorlaştığı bu günlerde bu genişleme paketine 580 TL ödemenizi önermek mümkün değil. Ana oyunu tekrar oynamakta ve Türkiye’de oyun oynamanın daha kolay olduğu günlerde Beyond the Dawn’a belki bir şans verebilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir