Riot Games’in göz bebeği League of Legends jargonunu size açıkladık. Karşınızda sınıf sınıf LoL terimleri.
League of Legends son dönemlerde gerek profesyonel arenasının sürükleyiciliği gerekse oyununu güncel tutması ile popülerliğini hiç yitirmemiş bir MOBA yani çevirimiçi çok oyunculu savaş arenası oyunu. Kendine has bir hikayesi ve bu hikayenin bağrından çıkan karakterleri ile de kendi kimliğine sahip oyunun aynı zamanda bir jargonu da mevcut. Bu yazımızda ise size oyun içinde kullanılan ve günlük yaşamda pek bir karşılığı olmayan kelimeler grubu sınıflandırdık. Bütün LoL terimleri yazımızda!
LoL Terimleri
Oyundaki terimleri kategorilerine göre ayırarak aradığınızı bulmanıza yardımcı olmak istedik. LoL terimleri yazımızdan memnun kalırsanız yorumlar kısmından fikirlerinizi bizlerle belirtebilirsiniz.
LoL Lobi/Arayüz Terimleri
- Duo: Bir maça gireceğiniz zaman iki kişi olduğunuz anlamına gelir. Kelime olarak da “ikili” ve “çift” gibi anlamları karşılar.
- Elo: Dereceli oyun sonrasında ne kadar Lig Puanı alacağınızı hesaplayan MMR sistemine verilen genel isimdir. Oyun içindeki performansınıza ve zafer/bozgun oranınıza göre şekillenir.
- IP: “İtibar Puanı”nın kısaltmasıdır. Oyun için sistem değişip de Mavi Öz sistemine geçilmeden önce yalnızca maç sonunda kazanabildiğiniz oyunun kendi ücretsiz para birimidir. Mağazadan şampiyon ve rün alınmasına yarar.
- Meta: Oyunun roller ve eşyalar baz alınarak söylenen durumudur. Yapılan güncellemelerde belli şampiyonlar ve eşyalar üzerinde yapılan değişiklikler oyunda yeni “Meta”lar oluşmasına sebep olur. Oyun buna göre şekil alarak stabilitesinde değişime gider. Kısaca oyunun içinde bulunduğu durumdur.
- Metasheep: Şampiyon ile eşya seçimlerini “Meta”ya göre şekillendiren oyuncu profiline verilen addır. Bu ismin koyulduğu oyuncu genelde yapılan güncellemeler ile oluşan durumlara uyum sağlayarak oynar ve yeniliğe gitmez.
- Nerf: Yama notlarında şampiyonların veya eşyaların zayıflatılması anlamına gelir.
- Noob: Oyuna yeni başlayan, çırak, tecrübesiz anlamlarında kullanılan kelimedir.
- Ragequit: Belli durumlara sinirlenilerek oyundan çıkılmasına verilen addır.
- Rün: Oynadığınız şampiyona veya şampiyonu oynadığınız tarza göre seçim ekranında seçtiğiniz nitelik kazandırıcı seçeneklerdir. Kısaca, seçtiğiniz güçlerdir.
- RP: Oyun içerisinde dekorasyon ögelerine erişmek için satın aldığınız, açılımı “Riot Puanı” olan harcama birimidir. Farklı satın alma seçenekleri bulunmaktadır.
Rol Terimleri
- Destek: Amacı takımına işlevsellik(iyileştirme, kalkan, sersemletme vb.) yönünden yardımcı olmak olan roldür. Alt koridorda ADC ile birlikte oynanır. Örnek: Braum, Soraka, Blitzcrank…
- Nişancı: Menzilli şampiyonların oluşturduğu bu rol genelde saldırı gücü ile -nadir de olsa- yetenek gücü temelli takımı hasar yönünden destekleyen birimler yer alır. Örnek: Vayne, Aphelios, Tristana…
- Suikastçı: Yüksek anlık hasar potansiyeline sahip bu rol çoğunlukla rakibin taşıyıcısını ortadan kaldırma görevini üstlenir. Örnek: Zed, Katarina, Master Yi…
- Dövüşçü: Anlık hasardan ziyade uzun süreler boyunca çatışabilen ve yetenek kiti olarak daha çok saldırı gücüne yatkın olan şampiyon sınıfıdır. Jax, Camille, Kled
- Büyücü: Takımın hasar yükünü büyü hasarı yönünden karşılayan ve yüksek hasar potansiyeline sahip şampiyonlardan oluşan bu rol genel olarak orta ve alt koridorda karşımıza çıkar. Örnek: Brand, Malzahar, Syndra…
- Tank: Rakipten gelen hasarı soğurmak ve ön safhada adeta bir tank görevi görmek için yaratılan bu rol daha çok üst koridor, destek ve orman rollerinde karşımıza çıkar. Örnek: Sion, Shen, Poppy…”Drain Tank” ise bu yükü savaşta kalıp can çalarak yüklenen şampiyonlara denir. Örnek: Aatrox, Olaf
Oyun İçi Rol Terimleri
- Üst Koridor: Görevi çoğunlukla yardım gereken bölgeye takviye, ayrık ittirme ve oyuna dolaylı etki olan roldür. Genelde dövüşçü ve tank rolleri tercih edilir ancak Kennen da bir nişancı ve büyücü olarak çokça bu koridorda boy göstermektedir.
- Ormancı: Üst koridor oyuncusunun dolaylı işlevinin direkt haline benzer nitelik taşır. Koridor minyonları yerine orman canavarları ile beslenen bu rolün en kilit görevi koridorlara baskın yaparak skor çıkarılmasına katkıda bulunmaktır. Metaya göre şekil değiştirebilen bu rolde genel olarak atılma, kitle kontrol veya yüksek hasar potansiyeline sahip şampiyonlar yer alır.
- Mid/Orta Koridor: Haritanın orasındaki ana bölümde bulunur ve iki nehir arasında atraksiyonlu çatışmalara sahne olan koridordur. Ormancının baskın atma görevini üstlenebilir ve bu rolde çoğunlukla yüksek hasar potansiyeline sahip büyücüler ve suikastçılar yer alır. İstisna olarak İrelia, Pantheon gibi yüksek dayanıklılık veya mobilite özelliklerine sahip şampiyonlar da bu koridorda baş gösterebilir.
- Alt Koridor: Bu koridor çoğunlukla destek ile birlikte oynanan koridoru ifade etmekle birlikte takımın hasar yükünü karşılayan ADC yerine de kullanılır. Bu rolde genel olarak saldırı hızı, saldırı gücü gibi hasar kaynağı olan niteliklerden beslenen Vayne, Ezrael, Jhin gibi şampiyonlar yer alır.
- Destek: Alt koridorda taşıyıcının yanında yer alır ve koruyucu özellikleri ya da rakibi çaresiz bırakacak derecede yüksek kitle kontrol potansiyelleri şampiyonların baş gösterdiği bir roldür. Soraka, Karma, Morgana, Braum, Leona gibi seçeneklerin bulunduğu bu rol takımına işlevsellik bakımından yardımcı olur.
LoL Oyun İçi Terimleri
- AD: Şampiyonun temel saldırı biçimi olan normal saldırıyı nicelendiren terimdir. “Attack damage” tamlamasının kısaltmasıdır. Türkçesi saldırı gücü olan bu nitelik aynı zamanda AD‘den beslenen yeteneklerin güçlenmesine de sebep olur.
- AP: “Ability power” tamlamasının kısaltması olan bu terim şampiyonun bu orandan beslenen yeteneklerini güçlendirir. Çoğunlukla büyücülerin hasar kaynağıdır.
- AS: “Attack speed” yani saldırı hızı anlamına gelir. Şampiyonun daha sık normal saldırı yapmasına olanak sağlar. Oransal olarak beslenen yeteneklere de katkı yapabilir.
- Ace: Tüm rakip şampiyonların öldürülmesi anlamına gelir. Eğer bu başarım gerçekleşirse “Ace!” bildirimi gelir. Türkçede karşılığı “Katliam!”dır.
- AFK: Bir oyuncunun oyundan ayrılmasını karşılayan terimdir. Anlamı “away from keyboard” yani “klavyeden uzak”tır. Bu eylemin sonucu düşük öncelikli sırada 5 oyun ceza yemek veya belli bir süre oyundan uzaklaştırılmak olabilir.
- Aggro: Dikkat çekme gibi bir anlama gelebilir. Rakip şampiyona vurduğunuzda rakip NPC‘lerin size yönelmesidir. Buna örnek olarak kule altında rakip şampiyona hasar veya kitle kontrol uyguladığınızda rakip kulenin size dönmesi verilebilir. Koridor hakimiyeti açısından haiz olunması gereken bir etkendir.
- B/Base: Üsse dönmek anlamında kullanılır. Eğer para fazlanız veya az cana sahip olduğunuz bir durumunuz var ise “B” tuşuna basarak üsse dönüp işinizi halledebilirsiniz.
- Bait: Gerek konumunuz gerekse oynayış tarzınız veya bulunduğunuz durumu değerlendirmeniz ile rakibinizi yemlemenizdir. Yemleme eyleminde genelde başarılı olan taraf yemleyen taraftır ve size koridor ile objektifler açısından kazanımlar verir.
- Ban: “Normal sıralı seçim” veya “Dereceli” oyunlarda karşınızda görmek istemediğiniz şampiyonu seçilemez hale getirmek anlamına gelir. Bu terim oyuncunun topluluk kurallarını ihlal etmesi sonucu oyundan uzaklaştırılması için de kullanılır.
- Baron Nashor: Katledildiği takdirde takıma büyük bir altın bonusu ile dost minyonlara belli güçlendirmeler sağlayan efsanevi canavardır. Kendisine yalnızca “Nashor” veya “Nash” diye de hitap edilir.
- Backdoor: Kelime anlamı olarak “arka kapı” anlamını karşılayan terim rakibin beklemediği bir durumda karşı üssü yok etmek anlamına gelir.
- BG(Bad Game): Oyunun zevksiz geçtiğini belirtmek için kullanılır. Bunun sebebi bilerek besleme veya AFK durumu olabilir.
- Blue: Mana ve enerji yenilemesi sağlayan mavi güçlendirmeye verilen addır.
- Bot: Alt koridora verilen isimdir. “Bottom” kelimesinin kısaltmasıdır.
- Buff: Güçlendirme anlamını karşılar. Anlamı, hem oyun içindeki canavarların katledilmesi ile elde edilen güçlendirmeler hem de yamalar ile şampiyon ve eşyalara getirilen güçlendirmeleri kapsar.
- Build: Oyunun gidişatına göre şampiyonunuza alınan eşyalardan oluşan sete verilen addır.
- Burst: Bir anda aşırı hasar çıkarmaya denir. Lux, Syndra, Talon ve bunun gibi şampiyonların ana mekaniğidir.
- Bush: Haritanın belli bölgelerinde bulunan ve içerisine girildiğinde gizlenmenizi sağlayan bölgelere denir.
- Carry: “Taşımak” anlamına gelir ve çoğunlukla takımı kazanmaya yaklaştıran oyuncunun yaptığı eylemdir. “Bu oyunu carry’ledim(taşıdım)” şeklinde kullanılır.
- CC: Kitle kontrol anlamına gelir. “Crowd Control” tamlamasının kısaltmasıdır. Sersemletme, yerine sabitleme, yavaşlatma ve bunun gibi hareket kısıtlayıcı yetenekleri ifade etmek için kullanılır. Yasuo hortumu, Malzahar ultisi, Ashe ultisi, Rammus‘un kıştırma yeteneği gibi durumlar CC örneğidir.
- CD: Soğuma süresi anlamına gelir. “Cooldown” kelimesinin kısaltması olan bu kelime yeteneklerin tekrar kullanılacağı süreye kadar geçen zamanı ifade eder. Bunu azaltmak için seçilen rünler ve eşyalar CDR yani “Cooldown Reduction” kategorisi altında yer alır.
- Counter Jungle: Rakibin ormanındaki kampları alma eylemine denir. Bu durum sonucunda rakip ormancı geri düşer.
- Crit/Critic: Düz vuruşlarınızın bonus hasar kazanmasını sağlayan orandır ve saldırı gücü taşıyıcıların beslendikleri kaynaklardan biridir.
- CS: “Creep Score” anlamına gelir. Oyunda aldığınız minyonların tam sayısını ölçer. Bu sayının içinde aldığınız koridor minyonları ve orman canavarları yer alır.
- DC: “Disconnected” anlamına gelir. Oyundan düşen kişiyi ifade eder.
- Debuff: Sihirdarı yeteneklerden mahrum etme anlamına gelir. Soraka’nın susturması, Lulu’nun dönüştürmesi gibi etkiler bu çatı altındadır.
- Dive: Rakibi kule altında basmak anlamına gelir. Türkçede “balıklama atlamak, dalmak” anlamlarına gelir.
- DPS: Saniye başına hasar anlamına gelir. “Damage per second” tamlamasının kısaltmasıdır.
- Drake: Ejder, ejderha anlamlarına gelir. Bu ejderleri katletmek türüne göre size belli bonuslar sağlar.
- Facecheck: Çalıya kafa atmak anlamına gelir. Kör bir şekilde çalıya giriş yapmak da neredeyse her zaman ölüm ile sonuçlanır.
- Farm: Asıl anlamı “çiftlik”tir ancak oyun içerisinde NPC‘lerden beslenmek anlamına gelir.
- First Blood: İlk kan anlamına gelir. Oyun içerisindeki ilk katletme anlamına gelir. Fazladan 100 Altın sağlar.
- Feed/Fed: “Feed” beslemek anlamına gelir. Bilerek veya belli şanssızlıklar sonucu bu durum ortaya çıkabilir. “Fed” ise beslenmiş anlamına gelir.
- Focus: Odaklanmak anlamına gelir. Yapılan takım savaşında veya koridor içerisinde bir etkene odaklanmak anlamında kullanılır.
- Freeze: Koridorda minyonları en yavaş şekilde öldürerek rakibin koridorda geri düşmesini sağlamaktır.
- Gank: Baskın anlamına gelir. Çoğunlukla ormancı tarafından icra edilir.
- GG: “İyi oyundu”, “Good Game”
- GJ: “İyi iş”, “Good Job”
- GL: “İyi şanslar”, “Good Luck”
- Golem: Haritanın sol en üst ve en alt kısmında bulunan orman kampıdır.
- Harass: Dürtmek anlamına gelir. Zed shurikeni, Brand W’su gibi yeteneklerle rakibin canını azaltmaktır. Çoğu şampiyonda böyle bir yetenek bulunur.
- HF: “İyi eğlenceler”, “Have fun”
- Juke: Rakibin aklı ile oynamak anlamına gelir. Görünmezlik gibi mekaniklere sahip şampiyonların eğlence içeren kullanışıdır.
- Jungle: Ormancı anlamına gelir.
- KS: Skor çalmak, “Kill Steal”.
- Kite: Genellikle nişancıların uyguladığı hareket etme biçimidir. Yakın dövüşçülere karşı savaşırken vur kaç yapmak anlamına gelir.
- Lane: Koridor.
- LS/Lifesteal: Can çalma anlamına gelir. Düz vuruşlar ile vurulan hasar belli bir bölümünün can olarak kazanılmasıdır.
- Miss: Karşınızdaki rakibin kaybolduğunu belirtmek için kullanılır. Bunun yerine sinyal de kullanılabilir.
- Mid: Orta koridor.
- MS: Hareket hızı, “Movement Speed”
- Mutlak Sömürü: Verilen hasarın belli bir bölümünün can olarak kazanılmasıdır.
- OP: Aşırı güçlü anlamına gelir. Gerek şampiyonun saf halini gerekse oyun içinde aşırı güçlenmiş halini açıklamak için kullanılır.
- Offtank: Hem hasar verme özelliklerini devam ettiren hem de belli yetenekleri veya eşya dizimleri sayesinde tanklık görevini de sürdüren şampiyonlara verilen isimdir. Jax ve Camille buna örnektir.
- Pasif: Şampiyonların pasif yeteneklerine verilen addır. Vayne W‘su, Gnar W‘su ve her şampiyonda bulunan beşinci yetenek olan “passive” buna örnektir.
- Pointclick: Rakibe tutturmanız gerekmeden direkt güdümlü olarak attığınız yeteneklere denir. Kassadin Q‘su buna örnektir.
- Poke: Dürtmek.
- Push: İttirmek. Koridoru rakibe doğru sürmek.
- QSS: “Quicksilver Sash” yani “Civalı Kuşak“. Kullanıldığında üzerinizdeki tüm kitle kontrol etkilerini kaldırır.
- Red: Düz vuruşlara gerçek hasar katan ve taban can yenilemesi sağlayan güçlendirmedir.
- Roam: Farklı koridorlara giderek skor çıkarılmasını sağlamak.
- Silence: Sustur. Yeteneklerin sonucunda rakibe “yetenek atamama” özelliği verilir. Malzahar ve Kassadin yetenekleri ile bunu yapabilir.
- Skillshot: Rakibe tutturmanız gereken yeteneklere denir. Örnek: Nidalee Q‘su, Ezrael Q‘su, Brand Q‘su…
- Snowball: Yerelleştirmesi “kartopu etkisi“dir. Bir şampiyonun skorla beslendikten sonra durdurulamaması anlamına gelir.
- Split Push: Ayrık ittirme. Takımdan ayrık bir şekilde yapılan koridor ittirme işlemidir. Yorick, Fiora, Tryndamere gibi şampiyonlar bu teknikte ustadır.
- SS: “stay safe“, “dikkatli ol“.
- Stack: Yük. Yük biriktirmenizi gerektiren durumlar için kullanılır. Manaveren yüklemek, Nasus oynarken Q ile son vuruş yapmak, Veigar oynarken pasif ile yük kasmak…
- Stun: Sersemletme etkisi.
- Sustain: Ayakta durmak, sürdürmek. Şampiyonun mana ve can değerlerini doğuştan yetenekleri ile koruyabilmesi ve uzun süre koridorda kalabilmesi ile ölçülür. Örnek olarak Vladimir sustain‘i yüksek bir şampiyondur.
- Trade: Takas. Koridor içerisinde rakip şampiyon ile yapılan hasar takası anlamına gelir.
- U2: “Sen de“. Bir karşılık ifadesidir. “iyi oyunlar” gibi ifadelerin karşılığıdır.
- Ult: Şampiyonun en güçlü yeteneği olan ultisini ifade eden kısaltmadır.
- Unique Pasif: Özel pasif. Özel pasife sahip olan eşyalardan iki adet almak pasifleri katlamaz.
- Wave: Minyon dalgası. 6 ya da 7 minyondan oluşan NPC dalgasıdır.
- WP: “iyi oyundu“, “well played“
- Zoning: “zone” kelimesinden gelir. Alan kapatmak ve rakibi yönlendirmek anlamında kullanılır.
LoL terimleri yazımızda yer verdiğimiz kelimeler bunlardı. Ayrı bir terim arıyorsanız yorumlardan bize sorabilir, yazı hakkındaki düşüncelerinizi belirtebilirsiniz. İyi oyunlar!