Anasayfa > Oyun Haberleri > Lordlar Kamarası Loot Box Sisteminin Kumar Olduğunu Düşünüyor

Lordlar Kamarası Loot Box Sisteminin Kumar Olduğunu Düşünüyor

Oyun dünyasının en tartışmalı konularından biri olan loot box sistemi Büyük Krallık’ın Lordlar Kamarası tarafından yoğun eleştiri aldı. Loot box sisteminin özünde bir kumar eylemi olduğunu ve ülkenin yasaları çerçevesinde denetlenmesi gerektiğini belirten Lordlar Kamarası’nın referansı ise 2005 yılında çıkarılan yasa oldu.

loot box

BBC aracılığıyla sunulan raporda konu hakkında bir demeç verildi:

“Eğer bir ürün kumar gibi gözüküyor ve kumar gibi hissettiriyorsa; o şekilde görülmeli ve gereğince düzenlenmelidir. Hükümetin bu bağlamda hızlı hareket etmesi ve loot box türevlerini en kısa sürede yasalar çerçevesinde değerlendirmesi gerekmektedir.”

Loot box sistemi üzerindeki kanuni kısıtlamaların düzenlenmesi ve bu eylemin de hızlıca yapılması gerektiğini ekleyen Lordlar Kamarası raporu, dilimize ganimet kutusu olarak tercüme edebileceğimiz loot boxlar ile kumar eylemi arasında bir bağlantı olduğunu da belirtti.

“Sıradan bir bağlantı olmasa da lootbox harcamaları ve kumar oynama arasında bir bağlantı olduğunu kanıtlayacak nitelikte akademik araştırmalar mevcut.”

Rapor, kumar oynama yönünde davranış geliştirmelerine sebep olabileceği düşünülen sistemin gençleri riske attığını da öne sürüyor. Henüz tam olarak kumar çerçevesi içinde değerlendirilmeyen loot box konsepti, aslında ne satın aldığınızı bilmeden ödeme yapmanızı talep eden bir sistem. Kullanıcı her ganimet kutusu açılışında ödeme yapıyor ve her denemeden sonra daha iyi bir oyun içi materyal kazanacağına inanıyor. Dolayısıyla temelinde şansa dayalı olan ve kullanıcıya daha çok ödeme yaptırmak hedefi ile çeşitli algoritmalar tarafından tasarlanan bu sistem birçok ülkede tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Belçika’da Kumar Eylemi Olarak Görülüyor

loot box

Ganimet kutusu olarak dilimize tercüme edebileceğimiz loot boxlar 2018 itibarıyla Belçika’da kumar eylemi olarak değerlendiriliyor. Sistem için getirilen yasal düzenlemeler Belçikalı oyuncuların büyük desteğiyle karşılaşmıştı. Para ile satın alınmayan fakat oyun içerisinde ödül adı altında oyuncunun kazanabildiği ganimet kutularının varlığına ise izin veriliyor.

Bugüne kadar oyun dünyasında halihazırda birçok eleştiri alan sistem son birkaç yıldır yasalar bağlamında da değerlendirilmeye başlandı. Geçtiğimiz yıl loot boxların özellikle daha çok satın alınmaya yönlendiren ve doğrudan insan psikolojisine hitap eden algoritmalarla temellendirildiği ortaya çıkmıştı. Sizce ganimet kutusu konsepti yasalarca düzenlenmeli ve bir kumar eylemi olarak görülmeli midir?

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir