Anasayfa > Listeler > Mortal Kombat Bilinmeyenleri 6- Mortal Kombat 4

Mortal Kombat Bilinmeyenleri 6- Mortal Kombat 4

Uzun bir aradan sonra  Mortal Kombat Bilinmeyenleri 6 adlı bir listeyle karşınızdayız. Önceki “Mortal Kombat Bilinmeyenleri 5” listesinde Mortal Kombat Trilogy adlı oyunu ele almıştık. Bu listemizde ise serinin en karanlık oyunu olan Mortal Kombat 4 adlı oyunu ele alacağız. Kontrolcülerinizi elinize aldıysanız başlayalım!

Tekrardan arayı açmış olsak da buna değecek bir liste olacağını düşünüyoruz. Bu sefer 90’ların sonuna doğru gidiyoruz. Yani tam olarak 15 Ekim 1997 senesine, serinin en karanlık oyunu Mortal Kombat 4 ‘ün çıkışını yaptığı o güne…

 

Kullanılmayan Arena

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

Mortal Kombat 4‘ün serinin en ürkütücü oyunu olduğunu belirtmiştik. Haliyle bu atmosfer bulunduğumuz arenalara da yansıyor. Yapımcılar ürpertici arenaların arasına bir yenisini daha eklemek istedi. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı ve teknik sorunlardan dolayı bu arenayı kullanamadılar.

Bölümün tasarımı ise oldukça ilginç. Alevli bir kuru kafanın içinde savaştığımız bölümde kuru kafanın duvarları da küçük kuru kafalardan oluşmakta. Adeta bir Zdzislaw Beksinski portresine benzeyen arenaya birtakım mod ve kodlar yardımıyla erişmek yine de mümkün.

 

Quan Chi İlk Kez Oynanabilir Karakter Oluyor

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

Mortal Kombat: Defenders of Earthrealm adlı çizgi dizi ve Mortal Kombat: Conquest adlı filmde ilk kez Quan Chi’yi görmüştük. Daha sonradan yapımcılar bu karakteri Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero adlı oyuna bir boss karakter olarak eklemişlerdi. En nihayetinde 15 Ekim 1997 tarihinde Mortal Kombat 4 çıktı ve  artık oynanabilir bir karakter oldu. Kendisinden her ne kadar hoşlanmasak da bunun hoş bir gelişme olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz.

 

Jenerasyon Değişiyor

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

Mortal Kombat 4, serinin son arcade oyunudur. Arcade makineleri popülaritesini kaybedince seri tamamen ev konsollarına geçti. Mesela Mortal Kombat Gold sadece Sega Dreamcast için çıkışını yaptı.

 

Gizli Karakterler

Oyunun konsol versiyonlarında Noob Saibot ve Meat gizli karakterler olarak yerlerini aldılar. Aralarından en çok dikkat çeken karakter ise şüphesiz Meat oldu. Çünkü kendisi sadece bir etten ibaret. Kemikleri ve üzerindeki et parçaları gözüken Meat, Fatality olarak Reptile’ın asit kusma hareketini yapıyor. İlginç.

 

Goro Nerede?

Oyunun arcade versiyonunda Goro yoktu. Daha sonradan konsol versiyonlarına geldi. Goro gibi önemli bir boss karakterin oyunun arcade versiyonuna eklenmemesi tuhaf olmuş. İlk oyundan beri görmediğimiz Goro ağabeyimiz oldukça zor ve uğraştırıcı bir boss karakteri olarak dönüş yaptı. Shinnok‘un Goro ile boy ölçüşemeyecek durumda olduğunu da belirmekte fayda var. Shinnok’dan kat kat zor ve eğlenceli bir kavgaya giriyoruz Goro ile.

 

Tanya’nın Serüveni

Mortal Kombat 4 yapılırken oyuna Kitana eklenecekti. Tam modelleme bitmişken yapımcılar ani bir karar değişikliği yaparak, karakter modelinin kıyafetini sarıya boyayıp rengini bir miktar kararttılar. Böylelikle Tanya karakteri meydana geldi. Oyunun Nintendo 64 versiyonunda kodların  içinde eski Kitana’ya ulaşabilir, hatta oynayabilirsiniz. Kitana zaten sonradan Mortal Kombat Gold ile oyuna eklendi.

 

Shang Tsung ve Kano

Fark ettiyseniz oyunun en ilgi çeken karakterlerinden olan Shang Tsung ile Kano oyunda nedense yok. Shang Tsung’a alternatif olarak Quan Chi; Kano yerine Jarek adlı karakterleri oyuna eklediler. Hatta Jarek neredeyse tüm yönleriyle Kano’ya benziyor. Böyle bir yola başvurmalarının sebebi ise hala muallakta.

 

Kim Bu Belokk?

Mortal Kombat Bilinmeyenleri 6

Bildiğiniz gibi Mortal Kombat Gold, Mortal Kombat 4’ün genişletilmiş halidir. Tekniksel açıdan da daha iyi olduğu aşikar olan oyuna yeni karakterler ve yeni bölümler eklenmişti. Eklenen karakterle arasında Eurocom’un yarattığı Belokk adlı bir karakter mevcut. Ed Boon karakteri bitirmek için zaman bulamadıklarını, bu yüzden karakteri iptal etme kararı aldıklarını açıklamıştı. Daha sonradan da hiçbir Mortal Kombat oyununda görülmedi Belokk.

Daha sonradan Eurocom “bir yanlışlık sonucu” karakterin ekran görüntülerini sızdırdı. Belokk, kırmızı rengi ve boynuzlarıyla bir şeytan figürünü anımsatıyor. Sızdırılan ekran görüntülerinde Belokk’un kendine has pek bir hareketi yoktu. Goro ve Scorpion’dan animasyonlar almışlardı yapılırken. Büyük ihtimalle Fatality hareketleri bile benzer olacaktı kim bilir?

Bazı hile kodlarıyla Goro’nun üzerine Belokk’un modelini geçirip oyunu Belokk olarak oynayabiliyorsunuz.

 

Outstanding!

Mortal Kombat Bilinmeyenleri 6 adlı listemizin daha sonuna geldik. Derlerken pek keyif aldığımız listelerimizi incelemek için Listeler sekmesine göz atabilirsiniz. Mortal Kombat oyunlarını hala düzenli olarak oynadığımız için özellikle keyif aldığımızı da belirtelim. Herkese iyi kombolar diyelim efendim. Esen kalınız!

 

Hakkında Harun Refik Çiftci

Oyunlarla bir bebekken elime tutuşturulan çakma Nintendo kolu ile tanıştım. Retro oyunlara ve Slasher filmlere hayran bir şahıs. FPS aşığı olduğum doğrudur.

3 Yorumlar

  1. Köye arcade gelmişti 1 2 falan ne güzel oynadık bunları öğrenince daha güzel oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir