Anasayfa > Listeler > Mortal Kombat Bilinmeyenleri Bölüm 1

Mortal Kombat Bilinmeyenleri Bölüm 1

Sevgili okurlar, bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda sizlere Mortal Kombat Karakterleri ve Hikayeleri adlı bir liste serisi sunmuştuk. Bu serimizde ise Mortal Kombat  bilinmeyenleri hakkında liste serisi halinde sizlere sunacağız. 

Mutlaka aralarında bildiğiniz olacaktır. Belki de benim gibi fanlar neredeyse hepsini biliyordur! Fakat ülkemizde bu oyun (özellikle hikaye kısmı) pek meşhur olmadığından bilmeyenler için güzel bir kaynak olacağını düşünüyorum efendim.

İronik Aktör Listesi

Mortal Kombat’ın ilk oyunlarında motion capture dediğimiz yani gerçek aktörlerin modellemelerini kaydedip oyuna aktarma sistemini kullandılar. Bu sistem pahalıya patlayacağı için çoğu karakteri seride aynı aktör oynuyor. Mesela Mortal Kombat 1’e baktığımız zaman Shang Tsung ve Liu Kang’i aynı aktör yani Ho-Sung Pak oynuyor. Aynı olay Sub-Zero’nun da başına geldi. Oyuna yeni bir karakter ekleyelim deyip fazla para harcamadan Sub-Zero karakterini sarıya boyayıp ortaya Scorpion’u çıkardılar. Aktörün de kim olduğunu tahmin etmişsinizdir zaten. Evet Sub-Zero’nun ta kendisi. Gerçek adıyla Daniel Pesina. Daniel’ın kardeşi Carlos Pesina ise Raiden karakterini canlandırıyor.

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

Esinlenilen Filmler

Her oyun gibi Mortal Kombat serisi de bazı filmlerden esinlenilerek yapıldı. Big Trouble In Little China adlı bir aksiyon filminden esinlenilerek yapıldı. Karakter esinlenmeleri kısaca şöyle:

  • David Lo Pan- Shang Tsung
  • Wang Chi- Liu Kang
  • Jack Burton- Johnny Cage

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

Sansür Kombat

Oyun dünyasında var olan yaş sınırlaması bildiğiniz üzere Mortal Kombat 1 ile gelmişti. Oyun, özellikle aileler tarafından tepki görünce Nintendo biraz geri adım atıp, Super Nintendo konsoluna çıkan oyun tamamen sansürlendi. Oyunda hiçbir şekilde kan ve fatality sahnesi yok. Aslında var fakat onlar da sansürlü. Hafiflemiş sahneler diyelim. Örneğin Johnny Cage abimizin meşhur Decapitation adlı fatality hareketinde rakibini tek bir yumrukta kafasını uçurmasını sevgili Nintendo değiştirip onu tek bir tekme ile bitirmiş. Baya baya sadece tekme atıyor rakibe. Parçalanma, ölme hatta kan bile yok. Mortal Kombat’ı özel kılan bu hareketleri günümüzde sansürlemek kendi ayağına sıkmakla eş değerdir. Tabi zamanında buraya kadar geleceklerini bilemezlerdi.

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

Harf Değişiklikleri

Mortal Kombat’ın usta karakterlerinden birisi olan Raiden abimizin arcade versiyonlarında ismi normal bir şekilde geçerken, oyunun  konsol versiyonlarında adı “Rayden” diye geçiyor. Raiden’ın ismi aslında zamanında yayınlanan Raiden adlı bir uzay gemisi oyunundan alınmış. Burnuma telif kokuları geliyor.

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

Reptile İle Dövüşmek

Mortal Kombat 1, diğer oyunları gibi sürpriz karakterler içeriyor. Oyunda oynanılmayan ama belirli şeyler yaptığımızda kendisiyle dövüşebildiğimiz bir karakter mevcut. Reptile ilk kez bu oyunda görüldü. Her ne kadar resmi olarak Mortal Kombat 2 oyununda oynanılsa da ilk kez Mortal Kombat 1 oyununda görüldü. Tek kişilik oyunda, The Pit adlı arenada, block yapmadan “Double Flawless” ve fatality yaparsanız ekrana “BENİ BULDUN! ŞİMDİ KENDİNİ KANITLA!” yazısı çıkıyor ve yeşil renkli bir ninja ile dövüşüyorsunuz. Kendisi ikinci oyundaki gibi asit güçlerine sahip değil. Chameleon adlı karakter gibi daha çok. Yani hem Sub-Zero’nun “Ice Blast” hareketini hem de Scorpion’un “Spear” adlı hareketini kullanıyor. Tabi oyundaki ismi Reptile değil. Scorpion olarak geçiyor.

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

Hasta La Vista Baby!

Filmlerden esinlenmeyi, gönderme yapmayı seven Mortal Kombat, Kano karakterini yaparken Terminatör’den örnek alındığı bariz. Zaten silahlarla beraber verdiği pozlarla sanki filmin oyununu oynuyormuşuz gibi hissediyoruz.

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

Nereden Geliyor Bu Hikaye?

Mortal Kombat’ın filmlerden özendiğinden bahsetmiştik. Oyunun temel hikayesi de aslında 1973 yapımlı bir film olan Enter the Dragon adlı Bruce Lee filminden esinlenilerek yapılmıştır. Hatta başlangıçta Johnny Cage karakterini Jean-Claude Van Damme canlandıracaktı.

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

Oyunun Önceki İsimleri

Her oyunun yapım aşamasında olduğu gibi Mortal Kombat’ın da yapım aşamasında çöpe giden birçok fikir oldu. Bunlardan birisi de oyunun ismiydi. Her şey güzeldi, her şey yerindeydi ama isim? İsim lazımdı bu oyuna. Dragon Attack, Death Blow ve Fatality gibi isimler ortaya atılmıştı. Fakat bir gün Stephen Richie (Kendisi aynı zamanda meşhur Pinball adlı oyunun yaratıcısı ve ilk Mortal Kombat oyunlarında Shao Kahn’ın seslendiricisidir.) ofisteki bir tahtaya yanlış yazılmış olan “Kombat” yazısını gördü. Bunun üzerine yanına “Mortal” kelimesini ekleyince de tüm çalışanlar oyun için ismi sonunda bulmuşlardı.

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

İlk Kan Döküldü!

1992 senesine kadar çıkan bütün oyunların tümü şiddet içermeyen tatlı oyunlardı. Bu kuralı Mortal Kombat bozdu. Oyunda bulunan fatality sahneleri yüzünden ailelerin tepkisi üzerine oyun birçok yerde yasaklandı ve üstüne artık her oyuna yaş kısıtlaması konulmaya başlandı. Günümüzde görünen +18, +7 gibi ibarelerin sorumlusu Mortal Kombat diyebiliriz.

Mortal Kombat Bilinmeyenleri

Flawless Victory!

Bir listemizin daha sonuna gelelim o halde. Siz de Mortal Kombat bilinmeyenleri listesi hakkındaki düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Herkese iyi oyunlar efendim. Esen kalınız!

Hakkında Harun Refik Çiftci

Oyunlarla bir bebekken elime tutuşturulan çakma Nintendo kolu ile tanıştım. Retro oyunlara ve Slasher filmlere hayran bir şahıs. FPS aşığı olduğum doğrudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir