Anasayfa > İncelemeler > Myth of Empires İnceleme – Zamanın Nasıl Geçtiğini Anlayacaksınız

Myth of Empires İnceleme – Zamanın Nasıl Geçtiğini Anlayacaksınız

Myth of Empires

Myth of Empires tam anlamıyla adananların oyunu. Eğer takım arkadaşlarınız varsa ya da bir klan ile hareket etmek isterseniz yeni bağımlılığınıza merhaba deyin. Ancak MMORPG'lerin geniş kum havuzlarını tek başına keşfetmek isteyenlerin "pas" demesinde fayda var.

77

Myth of Empires inceleme dosyamızda Angela Game imzalı dev RPG oyununu mercek altına alıyoruz. Myth of Empires çevrimiçi bileşenleri, inanılmaz detaylı bir gelişim sistemi ve zorlayıcı hayatta kalma unsurlarıyla öne çıkıyor. Çok oyunculu RPG oyunu neredeyse her yönüyle tahmin ettiğinizden çok daha büyük. Tatmin edici sonuçlar sunmak için de haftalarınızı isteyen Myth of Empires, “bu oyunu oynuyorsan, başka oyun oynayacak zamanın yoktur” diye andığımız yapımlardan biri olacak.

Myth of Empires oyuncuların birbirine ve dünyadaki düşmanlara karşı savaştığı dev bir kum havuzunda yapılacak tonla şey sunuyor. Oyunda klasik bir Mount and Blade dövüş deneyimini andıran saldırı sisteminin yanı sıra haftalarınıza tekabül edecek onlarca sistem var. Hayvan evcilleştirmeden, bin tarifi aşan üretim sistemine; şato inşasından hazine avına kadar uzayan “yapılacaklar listesi” bazen sonu yokmuş gibi görünebilir.

Myth of Empires İnceleme – Büyük Oyun, Devasa Adanmışlık

Myth of Empires İnceleme

Oyunun genel yapısı bu sistemlerin her birinde uzunca vakit geçirmenizi sağlayacak şekilde tasarlanmış. Dolayısıyla Myth of Empires, tüm odağınız ve ilginizi talep eden, hatta bununla da yetinmeyerek yer yer “ilerlemek için ödeme yap” formülüne başvuran, ölçüsü çok büyük bir yapım.

Oyunun katmanlı sistemleri ve günlerinizi alacak “grind” süreci, bu tür deneyimler arayan oyuncuları cezbedebilir. Ancak halihazırda tuzlu fiyatı üzerine ödemeye teşvik eden oyun sistemleri ve grind ağırlıklı yapısının altını tekrar çizmek gerek.

Myth of Empires’ın göz korkutan tarafları ne yazık ki bunlarla sınırlı değil. Oyun her ne kadar etkileyici bir kum havuzu sunsa da “sizin için doğru oyun” olması için çok fazla şartın karşılanması gerekiyor. Gerçekten gelişmek için inanılmaz bir adanmışlıkla Myth of Empires ile uyuyup uyanmanız gerekebilir.

Bunun üstüne oyunun tek başına oynamak isteyen oyuncular için de ideal olmadığını söylemeden geçemem. Her ne kadar bir guild içerisinde çok eğlenceli saatler geçirmek mümkün olsa da Angela Game imzalı RPG arkadaşlarınızla oynadığınızda çok daha keyifli olacaktır.

Aksi halde solo olarak bir PvP sunucusunda oynamanız hızla iade butonunu aramanıza sebep olabilir. Bu noktada bir PvE sunucuda tek başınıza oynamayı da tercih edebilirsiniz. Bu da oyunun pek eğlenceli olan PvP kısmına komple veda etmek demek.

Tahammül Eşiği

Myth of Empires İnceleme

Myth of Empires tüm sistemlerini gözler önüne sermeden önce oyuncudan yüksek bir tahammül eşiği talep ediyor. Hikayesini çok da umursamadığınız bir oyunda, oyunun dünyasına dair üzerinize bir kamyon dolusu bilgi bırakıldığını düşünün. Loredumping olarak bildiğimiz bu “oyuncuya bilgi boca etme” durumu Myth of Empires’da üzerinize adeta yağan oyun sistemlerine dönüşüyor.

Başlar başlamaz, Angela Game’in geliştirdiği RPG oyunu ekranınızı kaplayan sistem pencereleri açıyor. Burada ne yazık ki iyi bir onboarding, yani oyuncuyu oyuna alıştırma süreci de yok.

Ancak oyunlar hep elimizden tutacak diye beklemek olmaz. Dolayısıyla burada tahammül gösterip devam etmek gerek derseniz, bu kez oyunun acımasız açık dünyasına başarısızlıkla gözünüzü açacaksınız. Myth of Empires bu yönüyle “işten, okuldan eve dönünce rahat rahat oynayacağım bir MMORPG olsun istiyorum” diyenlerin tahammül eşiğini tek çırpıda aşacaktır.

Karakteriniz ölünce eşyalarınızı, dolayısıyla onları elde etmek için harcadığınız zamanınızı kaybettiğiniz yapısı oyunu türün birçok örneğinden ayırıyor. Ancak burada oyunun aslında çekici gelen kısmı ortaya çıkıyor. Ne kadar süre dayanıp tekrar denemeye hazırsınız? İmparatorluğunuzu, çiftliğinizi ya da yağmalardan gelir elde eden klanınızı kurmak için uykunuzdan kaç saat feda edeceksiniz?

Tek Başınıza Oynamadan Önce İyi Düşünün

Myth of Empires İnceleme

Saatler harcayarak inşa ettiğiniz tahta eviniz bir klanın saldırısıyla bir anda yerle bir olabilir. Oyunda mesai yapıp ter dökerek elde ettiğiniz eşyalarınız da tek saldırı sonucunda bir klanın hazinesine transfer edilebilir.

Bunların yaşanmaması için Myth of Empires’a pek çok şans vermeniz, bir klana dahil olmanız ya da arkadaşlarınızla beraber oynamanız gerekiyor. Bu süreçte oyunun problemli lokalizasyonunu göz ardı edip sistemlere de alışmanız gerekecek.

Neyse ki sistemler bir şekilde diğerine bağlandığı ve karakterinizi dolaylı yoldan geliştirdiği için Myth of Empires’a bu konuda olumsuz yorum yapmak olmaz.

Oyunun inanılmaz katmanlı gelişim sistemi aynı zamanda eşsiz yönlerinden biri. Sistemlere alışırken ve karakterinizi adım adım geliştirirken elde ettiklerinizi bir anda kaybedebilirsiniz.

Bu zorluk, oyunun hitap edeceği kitleyi küçültüyor olabilir. Ancak tahammül eşiğini yüksekte tutan oyuncular tam da bu zorluklardan keyif alacaktır diye tahmin ediyorum. Böyle bir adanmışlıkla oynamak, Myth of Empires’ı zorlayıcı ve henüz tam cilalanmamış mekaniklerine rağmen gerçekten etkileyici bir oyun kılıyor.

Eğer Denerseniz, Myth of Empires Oynadığınız Tek Oyun Olabilir

Myth of Empires İnceleme

Myth of Empires, takım olarak oynama fikrine alışık olanlar ve adil hissettirmeyen sistemleri aşabileceğini düşünenler için potansiyel bir bağımlılık. Biraz daha geliştirilmesi gereken dövüş sistemine rağmen PvP tarafında bir klanla hareket ettiğinizde eğlenmemek güç. Diğer taraftan resmi PvE sunucularda çiftçilik yapabilir, dev kum havuzunun farklı bir köşesinde dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz.

Her ne kadar oyunun bir bölümünü rafa kaldıracak da olsanız, bir MMORPG’nin alametifarikası da buradadır diye düşünüyorum. İyi bir MMORPG, bünyesindeki her modülün birbirine bağlandığı topyekün bir oynanış deneyimi sunar. İdeal bir MMORPG ise bütün modüllerin birbirine bağlanabildiği, ancak oyuncunun tekil olarak her birinden zevk alabildiği bir kum havuzu vadeder.

Myth of Empires bazı göze batan eksikliklerine rağmen ikinci tarafa çok daha yakın. Bu da oyunun indirimdeki yirmi dolarlık fiyatını biraz daha yenilir, yutulur kılıyor.

İdrak etmesi güç düzeydeki üretim sistemi, üs inşa mekanikleri ve hayatta kalma unsurları Myth of Empires’da düzinelerce saat geçirmenizi sağlayacak. Bu saatlerin büyük bir kısmının yorucu olacağını söylemek gerek. Ancak “gelişmek için para öde” izlerine rağmen yorucu saatlerin ödüllendirici sonuçlara dönüştüğünü de belirtmeliyim.

Myth of Empires İnceleme – Son Söz

Myth of Empires deneyimi parıldayan anları ve göze batan sorunlarıyla bende pek karışık hisler bıraktı. Ancak tüm bunların yanı sıra en kritik eleştiri sunucu sorunlarına yönelik oldu. Sunucu stabilitesi, lokalizasyondaki eksiklikler ve dövüş sistemindeki cilasızlık oyunun en önemli sıkıntıları arasında yer alıyor.

Bunların ilerleyen süreçte çözüldüğünü varsaydığımız zaman Myth of Empires tam anlamıyla adananların oyunu. Eğer takım arkadaşlarınız varsa ya da bir klan ile hareket etmek isterseniz yeni bağımlılığınıza merhaba deyin. Ancak MMORPG’lerin geniş kum havuzlarını tek başına keşfetmek isteyenlerin “pas” demesinde fayda var.

Olumlu

  • İnanılmaz derin ve katmanlı gelişim sistemi
  • Resmi ve özel sunucularda farklı PvE ve PvP deneyimleri
  • Onlarca saat harcayabileceğiniz zengin oyun sistemleri (üretim, çiftçilik, hayvancılık, üs inşası ve dahası)

Olumsuz

  • Oyuncuyu sistemlerine alıştırmak konusunda zayıf
  • Yer yer fazlaca “grind” talep edebiliyor
  • Dövüş sisteminin cilaya ihtiyacı var
  • Sunucu problemleri

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir