Anasayfa > İncelemeler > Vampire Hunters İnceleme: Yeni Bağımlılığınızla Tanışın

Vampire Hunters İnceleme: Yeni Bağımlılığınızla Tanışın

Vampire Hunters

Vampire Hunters, bağımlılık yapıcı Vampire Survivors unsurlarını FPS türüyle yeniden yorumluyor. Güç fetişizminin doruklarına varacağınız Vampire Hunters'da on dört silahı aynı anda kuşanın ve iki boyutlu Survivors-like türevlerine veda edin.

90

Vampire Hunters inceleme dosyamızda Magic Survival ve Vampire Survivors gibi devlerden en iyi dersleri alan Gamecraft imzalı şahane bir oyunu inceliyoruz. Survivors-like türünün en başarılı formülleri Vampire Hunters’da birinci kişi nişancı bakış açısıyla karşınızda!

Vampire Survivors’un inanılmaz başarısıyla beraber Survivors-like olarak adlandırdığımız “mermi cenneti” türünün bağımlılık yapıcı unsurları sayısız yeni oyuna nüfuz etti. Hatta ülkemizde de Swarm Grinder türe yenilikçi bir anlayış getirerek sadık bir oyuncu kitlesi oluşturmayı başardı.

Gamecraft Studios imzalı Vampire Hunters ise “başka bir Vampire Survivors klonu” olmaktan öteye geçen sağlam bir eşsiz satış noktasına sahip. Tek cümleyle Vampire Hunters, belki atası olarak sayabileceğimiz Vampire Survivors’u FPS bakış açısıyla birleştiriyor. Peki ya sonuç? Güç fetişizmiyle sizi ekrana bağlayacak, bağımlılık yapıcı bir oynanış formülü…

Vampire Hunters İnceleme: Dövizli Steam’de Yıldızınız Olacak

Steam’de dolarizasyon devrinin başladığından beri oyun incelemelerimizde keskin ikilemlere düşüyoruz. Dört haneli fiyatlardan satışa çıkan oyunları, -her ne kadar belli standartların üzerinde olursa olsun- övmekte ve elbette önermekte zorlanıyoruz.

Burada güncel döviz kurlarının ve ülke ekonomisinin naçizane incelemelerimizde etkisi olmasının garipliğini siz de anlıyor olmalısınız. Dolayısıyla “sanat için sanat” diyerek incelemeler yapmaya da elimiz varmıyor. Diğer yandan oyun oynamayı seven ve keyifle inceleyen SaveButonu ekibi olarak böyle bir milli görevimiz olmalı mı, ondan da emin değiliz. Türkiye işte…

Neyse ki Vampire Hunters bu ikileme düşmediğimiz bir oyun oldu. Çünkü halihazırda indirimle satışa çıkan oyun 150 TL’lik fiyatını baştan sona hak ediyor. Türü sevmeyenleri bile başına bağlayacağına inandığımı roguelite türündeki oyun, dövizli Steam döneminde bile alışveriş sepetinize girmeli.

Vampire Hunters’da Güç Fetişizmine Doyacaksınız

Vampire Hunters oyunculuk kariyeri boyunca en az bir kere FPS oynamış birinin bile refleksif olarak sorduğu o soruyu cevaplıyor. “Ya bütün silahları aynı anda kuşanabilseydik?”

Gamecraft imzalı Vampire Hunters, başlangıç noktasında üç farklı karakterden birini seçtirerek sizi hilkat garibelerin üzerinize yağdığı bir kale avlusunda başlıyor. Magic Survival ya da Vampire Survivors’daki gelişme sistemiyle büyük oranda aynı olarak işleyen gelişim sistemi devreye giriyor.

Ortaçağ döneminin birbirinden absürt büyülü silahlarından biriyle başlıyor, düşük seviye vampirleri otomatik saldırıyla haklıyoruz. Düşen ruhları toplayarak seviye atlıyor, her seviyede rastgele açılan silah ve geliştirmeler ile sayısız kendi build’imizi oluşturuyoruz.

Yine türün bir alameti farikası olarak düşmanları haklamak için aktif olarak tıklamanıza gerek yok. Üç boyutlu bir savaş alanında dört bir yandan üzerinize yağan düşmanlara nişan almanız yeterli. Bu şekilde kuşandığınız silahlarınız aktif olarak düşmanlarınıza ateş ediyor olacak.

Bu noktada Vampire Hunters’ın en çekici yönlerinden biri de kendini belli etmeye başlıyor. Aynı anda bir roketatar, minigun, tatar yayı, ejderha kırbacı ve etrafta elektrik dalgaları oluşturan küreleri kuşandığınızı hayal edin. Vampire Hunters’a hoş geldiniz!

Her Şey, İki Elde, Aynı Anda!

Vampire Hunters düşük poligonlarla modellenmiş birbirinden yaratıcı silahları karakterinizin ellerine yan yana diziyor. Onuncu dakika itibarıyla ekranınızda binbir çeşit silahın yan yana sıralanmış olduğunu ve enteresan vampir türevi yaratıkları gazaba uğrattığınızı göreceksiniz.

Burada Survivors-like türünün ve FPS türüyle yeniden tanımlanmasının şahane bir sonucu da ortaya çıkıyor. Vampire Hunters’ın en güzel anları, ilk yedi dakikayı atlattıktan ve el başına dörder silah kuşandığınızda başlıyor. Çünkü vampirler, ruhlar, hortlaklar ve böcekler üzerinize yağarken siz eşsiz bir kudretle dört bir yandan herkese karşı mücadele ediyorsunuz.

Üç Boyutlu Vampire Survivors Şahaneliği

Vampire Survivors’un eşsiz yönlerinden biri oyunda ölmeden geçirdiğiniz dakikalardan sonra ekranda oluşan renk cümbüşüdür. Vampire Survivors, Amiga ve Commodore 64 dönemindeki oyunların görselliğini bir aşırı yükleme usulüyle tekrar yorumluyor. Oyunun belki de en bağımlılık yapıcı yönlerinden biri de bu görsel kaostur.

Bu deneyim üç boyutlu bir alanda birinci kişi bakış açısıyla yorumlandığında benzer bir renk cümbüşü beklemeyin. Ancak tehditler hiç olmadığı kadar gerçekçi ve bir sonraki seviyeye giden ruh toplama yolculuğu kesinlikle daha heyecanlı.

Çünkü iki boyutlu bir Vampire Survivors deneyiminde asıl sınav, doğru manevralar ile düşmanlardan kaçarken seviye atlamayı başarmakta yatıyor. Üç boyutlu bir savaş alanında ortaya platform elementleri, doğru zamanda kaçmak, nişangahı sürekli düşman üzerinde tutmak ve çevresel farkındalık gibi unsurlar çıkıyor.

Dürüst olmak gerekirse bunların her biri iki boyutlu klasik bir Vampire Survivors klonunun mermi cenneti görselliğine karşı çok daha ağır basıyor. Üç boyutlu survivors-like retro nişancı birçok dünyevi derdin dermanıymış meğer…

Klostrofobik Avlular, Sonsuz Koridorlar

Vampire Hunters’da Classic ve Survival olmak üzere iki ayrı oyun modunda on dört farklı silahı kuşanarak kendinizi sınayabilirsiniz. Classic modu vampir lorduna giden sonsuz bir koridorla başlayarak seviye seviye ilerlemenizi istiyor.

Sonsuzluğa uzanan bu koridorda siz hızlı koştukça daha fazla düşmanlar karşılaşıyor, ruhun yanı sıra altın da topluyorsunuz. Böylece eriştiğiniz her seviyede yeni silahlar satın alarak sonsuz vampir koridorlarında bir metre daha öteye gitmeyi umut ediyorsunuz.

Classic modu olarak düşmanlardan düşen ruhların tek para birimi olduğu bir salt bir roguelite deneyimi sunuyor. Türün severleri her iki modu da saatlerce oynayacaktır diye düşünüyoruz.

Vampire Hunters İnceleme – Son Söz

Tüm parıldayan yönlerinin yanı sıra Vampire Hunters’ın henüz erken erişimde olduğunu unutmamak gerek. Bazı silahların göründüğü kadar güçlü olmaması ve denge sistemindeki bazı problemleri göz ardı etmek güç.

Dolayısıyla erken erişim sürecinde olan sayısız oyunu çevreleyen cila eksikliği Vampire Hunters’da da var. Fakat bu haliyle bile türün sevenlerini saatlerce memnun edeceğini düşünüyor, türün acemilerini ise uzunca süre meşgul edeceğine inanıyoruz.

Olumlu

  • Vampire Survivors formülünün FPS ile şahane buluşması
  • On dört silahı birden kuşanabildiğiniz güç fetişizmi
  • Türün en iyi yanlarına sahip

Olumsuz

  • Silah hasarlarında dengesizlik
  • Erken erişimde olduğunu hissettiren cila eksiklikleri

Vampire Hunters, bağımlılık yapıcı Vampire Survivors unsurlarını şahane bir şekilde FPS formülüyle birleştiriyor. Güç fetişizminin doruklarına varacağınız Vampire Hunters’da on dört silahı aynı anda kuşanın ve iki boyutlu Survivors-like türevlerine veda edin.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir