Anasayfa > Blog > OpenGL Nedir? Nerelerde Kullanılır?

OpenGL Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Bilişim ve yazılım dünyasında karşımıza çıkmasıyla adını duyar olduğumuz OpenGL Nedir? Nerelerde ve hangi alanlarda kullanılır?

OpenGL, Open Graphic Library yani Açık Grafik Kütüphanesi anlamına gelmektedir. PlayStation 3, Linux, Microsoft ve MacOS gibi işletim sistemleri ve cihaz grupları tarafınca desteklenen OpenGL temelde iki veya üç boyutlu grafiklerin ekrana yansıtılmasını sağlayan bir arabirimdir. Bu yönüyle adı DirectX ile birlikte anılmakta ve hatta rakip görülmektedir.

DirectX Nedir?

OpenGL Nedir ve Günümüze Yolculuğu Nasıl Yaşanmıştır

Tamamen ücretsiz olmasıyla öne çıkan yazılım aynı zamanda pek çok dilde kodlama yapılmasına da olanak sağladığı için programlamacıların sevgisini kazanmıştır. Aynı zamanda 1994 ve 2017 yılları arasında güncel bir şekilde geliştirilmeye de devam etmiştir. Ayrıca kapsamlı içeriği nedeniyle ekran kartı üreticileri ve teknoloji sahipleri tarafından desteklenmeye devam eden yazılım bugün çıkan neredeyse bütün grafik işlem birimleri tarafından desteklenmektedir. Bu söylediğimizi özel kılan yönüyse elbette mobil cihazların da bu gruba dâhil olmasıdır. OpenGL, rakipleri olarak anılan Vulkan ve DirectX gibi programlardan bağımsız olarak sektörel bir standart halini alabilmiştir.

2017 yılında yayımlanan 4.4 kararlı sürümü bugün hâlâ güncel olarak erişilebilmektedir ve ücretsiz bir biçimde kurulumunu sağlamanız mümkündür.

OpenGL Nerelerde Kullanılıyor?

Çoğunlukla video oyunlarında kullanılıyor olsa da yazılımla grafik kartlarını ilgilenen her alanda karşılaşabiliriz. Özellikle sanal gerçeklik, CAD ve uçuş simülasyonlarında sıklıkla kullanılmakta olduğunu söyleyebiliriz. Yazılımcılar tarafından grafik işlem birimlerini harekete geçirmek amacıyla kullanılan program, günlük kullanıcılar olan bizler için de bu yazılımları çalıştırırken işe yaramakta.

OpenGL mi DirectX mi?

Her ne kadar biz kullanıcılar para ödemiyor olsak da DirectX kâr amacı gütmeyen bir yazılım değil. Microsoft bu program ve altyapı desteğini oyun geliştiricilere sağlayarak buradan maddi bir gelir elde ediyor. Bu nedenle de güçlü bir reklam ve pazarlama bütçesi yaratarak öne çıkıyor. Bununla birlikte Open Graphic Library ise tamamen ücretsiz ve böyle bir rekabette bulunmuyor. Dolayısıyla biz ister istemez diğer programı daha çok duyuyoruz. Ancak aralarında bir kıyas yapmanın çok da doğru olmadığını hatırlatmakta fayda var. Biz genel bir algı nedeniyle açıklamak istedik o kadar.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir