Anasayfa > Blog > Oyun Dünyasının Klasikleri | Pac-Man

Oyun Dünyasının Klasikleri | Pac-Man

Pac-Man nedir bilir misiniz? Henüz yeni başlattığımız “Oyun Dünyasının Klasikleri” serimizde Space Invaders’tan sonra şimdi de sıra Pac-Man’e geldi! Bakalım bu sembolik oyun nasıl ortaya çıkmış?

Oyun dünyasını derinden etkileyen kült yapımlardan geçen hafta Space Invaders oyununu anlatmıştık. Bu hafta ise dünyanın en popüler video oyunlarından birisi olan Pac-Man konuğumuz olacak. Yine Japon ağabeylerimizin ilginç hayal güçlerinden türemiş sevimli bir oyun. O dönemin çoğu oyunu gibi en yüksek puanı elde etmeye çalıştığınız Pac-Man, gelmiş geçmiş en çok hasılat elde eden oyunlardan birisi olmayı da başarmıştır.

Pac-Man’in Ortaya Çıkışı?

Japonyalı oyun firması Namco için çalışan Toru Iwatani tarafından 1980 yılının Temmuz ayında yeni bir oyun geliştirmek üzere yola koyulur. Japonca’da “Pakku” (パック) olarak geçen paket ve çiğnemek anlamlarına gelen bu kelimesinden yola çıkarak projenin adını “Pakkuman” olarak belirler. Iwatani, başlarda pizzadan ilham aldığı karakteri daha sonra buz hokeyi “puck”larına benzettiği için oyunun adını Pack-Man olarak değiştirir. Ancak oyun Amerika’ya çıkmadan önce dağıtmcı firma Midway bazı vandallar tarafından oyunun baş harfinin “F” ile değiştirilerek küfür oluşturulmasından çekinerek oyunun adını son kez değiştirerek Pac-Man koydu.

Totu Iwatani, Pac-Man için yemek yenilerek puan kazanacağımız, labirentte geçen oyunu yapmak istiyordu. Oyuncu boş boş gezmesin, zorluk olsun diye de oyuna 4 adet hayalet figürü eklemeye karar verdi. Bunlar sırasıyla kırmızı, pembe, mavi ve turuncu renklerdeki Slinky, Pinky, Inky ve Clyde adlarındaki sevimli hayaletlerdir. Bu hayaletlerin sizi labirentte takip edişlerine göre bir de kişilikleri bulunuyor:

  • Slinky (kırmızı) yanınıza kurnaz ve gizliden gizliye yaklaşırken,
  • Pinky (pembe) olabildiğince hızlı,
  • Inky (mavi) oldukça utangaç,
  • Clyde (turuncu) aptalca ve yavaş hareket ediyor.

Pac-Man Nasıl Oynanır?

Pac-Man

Başta da söylediğim gibi oyunda labirentteki yollara saçılmış halde bulunan noktaları yiyerek puan kazanmaya çalışıyorsunuz. Labirentin belirli köşelerinde bulunan büyük noktaları yediğinizdeyse hayaletler geçici süreliğine yenilebilir oluyor. Böylelikle onları yediğinizde ekstra puan kazanmış oluyorsunuz. Arda bir rastgele çıkan meyveler ise oyundaki tek gerçek yemek! Tüm noktalar bittiğinde ise oyun yeniden başlıyor ve böyle sonsuza kadar gidiyor. Ta ki hayaletlere dokunarak tüm canlarınızı kaybedene kadar.

Her hafta salı günü yayınlayacağımız oyun dünyasının klasiklerinde bugün ele aldığımız Pac-Man hakkında ne düşünüyorsunuz? Başka hangi oyunlara yer vermemizi istersiniz? Bunun gibi blog yazılarımızdan anında haberdar olabilmek için bizi sosyla medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın!

Hakkında Ahmet Taha Koçtaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir