Anasayfa > Oyun Haberleri > Oyunlar ve Şiddet Arasında Bağlantı Olmadığı Bir Kez Daha Kanıtlandı!

Oyunlar ve Şiddet Arasında Bağlantı Olmadığı Bir Kez Daha Kanıtlandı!

Yeni Zelanda’da Massey Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, oyunlar ve şiddet arasında bağlantının olmadığını Oxford’un ardından bir kez daha kanıtlamış oldu.

Son zamanlarda TV kanallarında, gazetelerde gördüğümüz haberlerle oyunlar adeta şeytanlaştırılıyordu. Oyunların gençleri şiddete yönelttiği konusundaki yanlış algı gittikçe yayılıyordu. Özellikle geleneksel medya araçlarının sıkça vurguladığı ve halkımızın genel olarak yaşlı kısmının yakın hissettiği “Oyunlar gençleri şiddete yönlendiriyor” fikri, bir kez daha çürütülmüş oldu. Massey Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, oyunların gençleri şiddete yönelttiği fikrini çürüttü. Akademisyenler, araştırma sonucunda oyunlar ve şiddet arasında dikkate bile alınmayacak kadar düşük bir ilişki olduğunu vurguladı. Çalışmada şu ana kadar konuyla ilgili yapılmış 28 araştırmanın oluşturduğu bilgi toplamından yararlanıldı.

mortal-kombat-9

Son zamanlarda sıkça tartışılan bir konu olan oyunlar ve şiddet, hâliyle üniversiteler tarafından da araştırılıyor. Araştırmaların sonucunda ise oyunların şiddet eğilimiyle bir bağlantısı olmadığı bulundu. Daha önce Oxford’un yaptığı çalışmadaki bulgular, oyunlarla şiddet arasında bir bağlantının olmadığını gösteriyordu. Massey Üniversitesi tarafından yayımlanan çalışma da Oxford’un çalışmasını destekler nitelikte.

İlginizi Çekebilir: Sim dili incelemesi 

Massey Üniversitesi: Oyunlar ve şiddet arasında bağlantı yok

Yapılan çalışmada 2008 yılından bu yana yapılan araştırmalar tekrar analiz edildi. Meta-analiz, yani belli bir hata payını göz önünde bulundurarak bir konu hakkında şu ana kadar yapılmış olan araştırmaları topluca analiz etme yöntemini izleyen bu çalışmada, araştırılan konudaki bütün çalışmaların oluşturduğu kümülatif bilgiden yararlanıldı. Toplam yirmi sekiz adet çalışmanın tekrar incelenmesi sonucunda oyunların şiddete yöneltme oranının “hafif bir etki bile sayılamayacak kadar” düşük olduğu belirlendi.

Massey Üniversitesi tarafından yayımlanan akademik çalışmanın orijinaline buraya tıklayarak ulaşıp detayları inceleyebilirsiniz.

“Mevcut araştırmalar, şiddet içerikli video oyunlarının uzun vadede gençleri şiddete yönelttiği tezini desteklemek için yeterli bir kanıt sunamıyor.”

Uzun zamandır tartışılan bu konu hakkındaki araştırmaların devam etmesi bekleniyor. GTA şifrelerini FETÖ’nün darbe kodları olarak sunan, konudan bihaber geleneksel medya araçlarının fikrinin değişip değişmeyeceği meçhul olsa da saygın kurumlar olan üniversitelerin bize sunduğu bilimsel bulguları kaynak olarak görmeyi sürdüreceğiz. Herkese iyi oyunlar diliyoruz.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

8 Yorumlar

  1. (Bilimsel bulgularla oyunların şiddete yönlendirmediği kanıtlanır.)
    Geleneksel Medya: I’ma sleepin’
    (Biri intihar eder)
    Aynı Medya: mAvİ BaLinA oYuNu YiNe cAn aLDı ÇoCuKLaRı bİLgİsAyAr BaŞıNdAn uZaK tUtUn

  2. Bu haberi büyüklerimize nasıl inandırabiliriz peki? Sonuç olarak televizyonda ya da gazetelerde yayınlanmadı.

  3. keşke büyüklerimiz bu tür raporları göz önüne alıp oyunlar hakkında yorum yapsalar ama pek dikkate alcaklarınıda sanmıyorum

  4. Show haber:oyunlar katil yapıyor
    Bilim insanları: Am i a joke to you?

  5. Show habere de söyleyin

  6. Hemen anneme göstermem lazım! Hyr olamaz!

  7. Kimse inanmaz ben soyliyim

  8. Oynadığım her oyunda rakiplerime (npc’ler) etmediğim küfürler kalmazken gerçekte son derece nazik ve kibar bir insanım 😀 Ailem bunu gördüğü için şükür bu haberi göstermeme gerek kalmıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir