Anasayfa > Blog > Plazma TV Nedir?

Plazma TV Nedir?

Hayatlarımızda yerlerini sağlamlaştırmış monitör teknolojilerinden bir diğeri olan plazma TV nedir? Meraklıları için anlatalım.

Plazma TV, fizik ve kimya alanındaki gelişmeleri günlük hayatımızda kullanabildiğimiz bir teknolojidir. Görüntüleme panelinde sıkışmış halde iyonize gaz bulunur ve bunun etkileşime girmesiyle ekrana görüntü ulaşır. Aslında bu yönüyle eski tüplü televizyonlar ile çalışma yapısı oldukça benzerdir.

Telefon Şarj Etme Sesi Nasıl Değişir?

Peki, eski bir teknoloji olduğunu da düşünebileceğimiz plazma TV ekranların günümüzde hala yoğun bir şekilde kullanılmasının nedeni nedir? Aslında bunun cevabı oldukça basit. Her ne kadar eski bir teknoloji olsa da kalite açısından oldukça ileride. Bundan dolayı da daha yeni ve ekonomik olan LED teknolojisi görsel olarak geride kalabiliyor.

Plazma TV Nasıl Çalışır?

Plazma ekran çalışırken öncelikle fiziksel ve kimyasal etkiler oluşturur. Hatta basit haliyle bu etkilerin ekranın daha fazla ısınmasına neden olduğunu da söyleyebiliriz. Gelin çalışma dinamiğini listeleyerek anlatalım.

  • Ekranın içerisinde içi gazlarla dolu odacıklar vardır. Bu odacıkların sayısı çoğu ekranda piksel olarak düşünülebilir.
  • Görüntüyle ilgili veriyi işlediğinde bu odalar farklı ölçülerde panel tarafından ısıtılır.
  • Isı ile birlikte RGB (Red, Green, Blue – Kırmızı, Yeşil, Mavi) renkleri belirir.
  • Çeşitli tonlarda renk veren odaların bütünü görüntüyü oluşturur.

Plazma TV Nasıl Temizlenir?

Öncelikle her türlü panelde olduğu gibi, burada da cihazın kapalı olmasını tavsiye ediyoruz. Plazma ekranlar uğradıkları elektrik akımıyla ısınan gazların bütününden çalıştıkları için dikkatli olmakta fayda var. Özellikle aktifken ekrana dokunmamak radyasyondan korunma yollarından birisidir. Bundan dolayı mümkünse temizliği de ekran kapandıktan bir süre sonra, yüzey kısmı soğuduğunda yapmak gerekir.

Kenar ve köşelerinden su sızması ölü piksel sorunları yaratabileceği için mümkünse o bölgeleri yalnızca nemli bezlerle silin. Ekranın geri kalan kısımlarında ise cam sil, ekran temizleyici krem ve materyaller kullanabilirsiniz. Ayrıca amacınız toz almaksa hafif nemli bez işinize yarayacaktır.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir