Yeni sistem alan ya da yükseltmek isteyenlerin aklındaki sorulardan birisi de RAM Kaç Mhz olmalı? Gelin isterseniz detaylıca cevaplayalım.
Öncelikle Mhz ve GB kavramlarının ne işe yaradığını bilmek lazım. GB belleğimizin kapasitesiyle ilgiliyken, Mhz aktarım hızıyla alakalıdır. Kapasite ne kadar yüksek olursa olsun eğer aktarım hızı düşük olursa donanımdan istediğimiz performansı alabilmemiz mümkün olmaz. Yani Megahertz birimiyle ifade edilen aktarım hızı ne kadar yüksek olursa bizim için o kadar iyi.
RAM Nedir? Detaylı RAM Rehberi
Diğer bir yandan konu eğer RAM yükseltmekse burada daha farklı faktörler de gündeme geliyor. Eğer elimizdeki belleği kullanırken, yanına bir diğer belleği satın alarak takacaksak burada önemli bir durum söz konusu. Cihazımızın çalışmasında bir sorun olmasını istemiyorsak özellikleri aynı olan donanımları kullanmamız gerekiyor. Yani mümkünse eğer elinizdeki RAM ile alacağınız RAM’i aynı değerlerde olacak şekilde tercih edin.
Bu noktada akla takılan en önemli nokta GB olarak da aynısını mı alalım gibi bir soru oluyor. Hayır, kapasite olarak daha yüksek bellek kullanmakta bir sorun yok. Yeter ki CL ve Mhz değerleri birbiriyle aynı olsun. Genellikle bilgisayarcıların risk almamak için bu işlemi yaparken aynı modelden bir cihaz kullandığını da belirtelim. Yani tek slotun yanına, tamamen aynı tür bir slot daha dolduruyorlar. Bu sayede neredeyse hiç risk almamış oluyorlar diyebiliriz.
Özet: RAM Kaç Mhz Olmalı? Sorusuna yanıt arıyorsak, en yüksek Mhz’yi tercih etmeliyiz.
Not: DDR’ın bir mimari yapı konusu olduğunu lütfen unutmayın. Alacağınız cihaz her ne olursa olsun Anakart’ınız ile aynı DDR neslinde olmalı.