Anasayfa > Blog > Root Nedir? Root Atma, Root Kaldırma İşlemleri

Root Nedir? Root Atma, Root Kaldırma İşlemleri

Akıllı teknoloji ilerledikçe kullanıcılar daha fazla kavramla karşılaşıyor, peki bu kavramlardan birisi olan Root nedir?

Root, Android işletim sistemine yönetici olarak bağlanmaya verilen addır. Aynı isim diğer bir işletim sistemi olan Linux’ta da kullanılır ki zaten Android bir Linux dağıtımı olduğu için kavramın direkt geçmiş olması oldukça doğaldır. Root atılan bir cihazda sistemin nimetlerinden faydalanmak ve cihazı daha verimli kullanmak mümkündür. Ancak bununla birlikte sistemde pek çok açık oluşacağı için amatör ellerde root bir hayli büyük riskler de barındırmaktadır.

Not: Root’lanan bir cihazın garantisi bozulur. Bu yüzden garanti süresi devam eden cihazlarınıza bu işlemi yapmamanızı önemle rica ediyoruz. Eğer yapacaksanız en alttaki ‘Root Kaldırma’ başlığını kaydetmenizi öneririz.

Linux da Android de açık kaynaklı, özgür işletim sistemleri ve yazılımlardır. Ancak Linux’un aksine Android’in güvenlik nedeniyle oluşturduğu çeşitli sınırlar vardır. Bu sınırların manuel olarak kaldırılmasına ‘Root Atma’ ya da ‘Rootlama’ adı verilmektedir.

Bu işlem basitçe aşağıdaki olumlu yönleri beraberinde getirebilir.

  • Cihazda hızlanma
  • Dosyalara tam anlamıyla müdahale edebilme
  • Cihazın desteklemediği uygulamaları da yükleyebilme
  • Akıllı telefon ve tabletin tüm özelliklerini sonuna kadar kullanabilme
  • Sürümlerden kaynaklı bilinçli yavaşlatılmaların önüne geçilmesi
  • Daha özgün ve özgür kullanım
  • Köke ulaşabilme özgürlüğü

Eğer sizin için konu sadece cihazınızı hızlandırmakla alakalıysa alttaki yazımız daha risksiz bir şekilde işinize yarayacaktır.

Android Telefon Hızlandırma

Bu işlem aynı zamanda aşağıdaki dezavantajları da barındırmaktadır.

  • Garantinin ortadan kalkması
  • Antivirüs programlarını kullanamama
  • Çeşitli güvenlik açıklarının başlaması
  • Cihazlar kimi zaman bilinçli olarak yavaşlatılırlar ve tam güçlerinde kullanmak cihazı günden güne öldürebilir. Bu da aralarında sayılmalı.

Root Atma, Rootlama İşlemi Nasıl Yapılır?

Root nedir sorusunu soran bir kullanıcının muhtemelen arayacağı ikinci soru da bu işin nasıl yapılacağıdır. Yazımızda bunu da okurlarımıza aktararak işlerini kolaylaştıralım istedik. Aşağıdaki yönergelerle işlemi tamamlayabilirsiniz.

İhtiyacınız olan Kingo Android Root programramını ücretsiz bir şekilde bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

  • USB Hata Ayıklama modu açılır.(Ayarlar sekmesinde görünüyor olması gerekiyor.)
  • Bunun ardından cihazınızdaki kritik bilgileri ve dosyaları bilgisayarınıza ya da başka bir cihaza yedekleyin.
  • Sonraki aşamada indirdiğiniz programı çalıştırın ve telefonunuzu bir USB kablosuyla bilgisayarınıza bağlayın.
  • Program gerekli olan sürümü, cihaz modelini, markasını tanıyacaktır. Tanımazsa manuel olarak seçebilirsiniz.
  • Son aşamamızdaysa Root’u atıyoruz. Burada ‘devam et’ dememiz yeterli olacaktır. Bu aşamada cihazınızın düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Eğer cihazınız düzgün çalışmıyorsa ya da garantiye yollayarak tamir ettirmeniz gereken bir durum olduysa aşağıdaki unroot işlemini, yani root kaldırma işlemini uygulamanızı öneririz. Bu sayede yaptığınız işlemi geri alabilirsiniz.

Root Kaldırma İşlemi Nasıl Uygulanır?

SuperUser, SuperSU ve yine Kingo’nun mobil uygulamasıyla yaptığınız root’u geri alabilirsiniz. Buna unroot ya da Root kaldırma da denilmektedir.

Ayrıca zaten herhangi bir büyük güncellemede Root ortadan kalkabilir. Bu durumda da yukarıdaki yollarla tekrar rootlama yapabileceğiniz gibi dilerseniz kalıntıları yine bu üç uygulamayla kaldırabilirsiniz.

İndirdiğiniz uygulamalarda Root’u kaldırma yoluna tıklamanız yeterli olacaktır. Ayrıca eğer işlemlerinizin doğru çalışmasını istiyorsanız süreç boyunca antivirüs programları kullanmamanızı tavsiye ederiz. Yine de bunun riskli olduğunu unutmayın.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir