Anasayfa > Blog > Android Telefon Hızlandırma Rehberi

Android Telefon Hızlandırma Rehberi

Android telefon hızlandırma rehberimizle, yavaşladığında hayat kalitemizi düşüren bu işletim sisteminin sorununa müdahale ediyoruz.

Yazının henüz giriş aşamasında söyleyelim. Android’in yavaşlamasına en çok neden olan unsur, telefonun hafıza biriminin dolu olmasıdır. Dolayısıyla bu yazıda bahsedeceğimiz yollar çoğunlukla bu birimi hafifletmeye yönelik olacak.

Android Nedir?

Bir de teknolojik cihazların yaşlandıkça yavaşlaması ve performanslarını kaybetmeleri de maalesef alışık olduğumuz bir durum. Eğer çok yaşlı bir cihazınız varsa ve aşağıdaki yollar hiçbir düzelmeye neden olmuyorsa belki de asıl sorun eskiliğidir diyebiliriz. Yine de umut kaybetmeden bahsettiklerimizi uygulamanızı öneriyoruz. Kullanım alışkanlıklarınıza bu yöntemleri katmanız gelecekteki cihazlarınızı da daha performanslı bir şekilde kullanmanızı sağlayacaktır.

Bu bağlamda rehberimizi iki parça halinde sunmanın daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bunun ilk kısmında diskteki yükü azaltmaya, ikinci kısımdaysa bellek ve işlemcideki yükü azaltmaya odaklanacağız.

Telefon Nasıl Soğutulur?

Disk Yükü Azaltmak – Android Telefon Hızlandırma

Hafıza doluluk oranı düşük olan telefonların çok daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hafızasını boş tutmak da bu cihazlar için hiç kolay işler değil. Hali hazırda Android’in kapladığı alan, binlerce medya ve dosya… Yine de imkan buldukça yapacağımız şeyler bu duruma güzelce ve etkili bir şekilde müdahale etmemize olanak sağlayabilir.

Dilerseniz rehberimizde bu yapılacakları liste halinde anlatalım:

  • Önbellek temizlemek: Önbellekleri boş tutmak, sık sık temizlemek cihazlarımızı hızlandırmamız için oldukça iyi bir yoldur. Eğer bu işlemi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki yazımıza göz atmanızı özellikle tavsiye ederiz.

Önbellek Nedir, Önbellek Temizleme

  • Uygulamaların ‘Lite’ sürümlerini kullanmak: Birçok büyük marka eski ya da güçsüz cihazlardaki varlıklarını koruma için ana uygulamalarının hafif sürümlerini piyasaya koydu. Özellikle Facebook ve Twitter’ın bu sürümleri oldukça hafif ve çok daha az yer kaplıyor diyebiliriz.
  • Kullanmadığımız her uygulamayı silmek: Uygulamaları kaldırmak her zaman doğru bir çözüm yoludur. Özellikle kurulumlarının ardından oldukça yüksek boyutlara ulaşabilen uygulamaları cihazlarımızdan silmeliyiz.
  • Bulut teknolojilerinden faydalanmak: Google’ın ‘Fotoğraflar’ uygulaması, Yandex’in disk uygulaması gibi bulut sistemlerine içeriklerinizi kopyalayın ve telefonunuzdaki diğer içerikleri silin. Bu telefonunuzda büyük bir alanın boşalmasını sağlayacaktır.
  • Whatsapp mesajlarını silin: Her ne kadar etkisi az gibi görünse de maalesef Whatsapp’ın doluluğu öyle önbellek silerek geçecek bir doluluk olmaktan çok uzak. Gözü pek davranıp çok mesaj biriktiren grupların mesajlarını temizleyin. Bu cihazınızın hafızasına doğrudan müdahale etmenizi kolaylaştıracaktır.
  • Ayarlarınızı ziyaret edin: Depolama bölümünde çoğu cihaz ekstradan temizlik yapabileceğiniz yollar göstermektedir. Onlarla da belirli MB’da temizlikler yapmanız mümkün olacaktır. Kullanmanızda fayda var.

Bellek (RAM) Yükü Azaltmak – Android Telefon Hızlandırma

Aslında burada bir liste yapmamıza dahi gerek yok. Cihazlarımızın yüksek bellek kapasiteleri olsa da olmasa da üzerlerindeki yükü azaltmak hızlı kullanımı tetikliyor. Bunun için aynı anda açık uygulama sayısını oldukça az tutmalıyız. Yani telefonunuz yavaşladığı anda arka tarafta çalışan uygulamaları azaltmak gayet olumlu bir yöntemdir.

Ayrıca Chrome gibi internet tarayıcısı uygulamalarındaki açık sekme sayısını da azaltmanızı tavsiye ederiz. Uygulama bazlı yavaşlıkların önüne bu yolla geçmeniz mümkündür.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir