Anasayfa > Blog > Önbellek Nedir? Cihazlara Göre Önbellek Temizleme

Önbellek Nedir? Cihazlara Göre Önbellek Temizleme

Bilgisayar ve telefonlarımızın programları çalıştırırken kullandıkları önbellek nedir? Gelin bu sorunun cevabına göz atalım.

Önbellek, donanımlarımızın verileri daha kolay sunabilmek için bunları kayıt altına almaları ve ihtiyaç anında hızlıca ulaşabilmelerini sağlayan bir yöntemdir. RAM’den farklı olarak verileri anlık olarak hatırlayarak işlemez, hafızada yer oluşturur. Diğer bir sıkça kullanılan adı ise Cache olan önbellekler hem bilgisayarlarımızda, hem de mobil cihazlarımızda çalışırlar.

Bu yöntem her ne kadar cihazımızın hızlanmasına yardımcı olsa da, büyük boyutlara ulaşabilen bu datalar bir yandan da cihazımızın genel performansını olumsuz etkileyebilir. Bu sorunu aşmak için ara sıra da olsa müdahale etmek oldukça faydalı sonuçlar verir. Cihazlarımızın hafıza dolulukları, yavaş çalışmalarının en büyük nedeni sayılabilir. Hafızanın dolmasına neden olan en önemli unsurlardan birisi de cache dediğimiz bu toplu bilgilerdir.

Önbellek Temizleme Nedir? Nasıl Yapılır?

Önbellek temizleme işlemi işletim sistemlerine göre farklılık yaratabilen bir konu. Bu yüzden üç işletim sistemi için ayrı ayrı ve oldukça basit bir anlatım gerçekleştireceğiz. Kullandığınız cihazın işletim sistemine göre aşağıdaki başlıklardan birisiyle devam edebilirsiniz.

Emülatör Nedir?

Android Önbellek Temizleme

Android cihazlarda önbellek temizliği cihaz performansında ve depolamasında ciddi fark yaratabilmekte. Her ne kadar çeşitli uygulamalarla gereksiz dosyalar silinebiliyor olsa da, manuel olarak da temizlik yapmanız mümkün.

Ayarlar sekmesinden ‘Uygulamalar ve Bildirimler’ kısmına girin. Önbelleğini temizlemek istediğiniz uygulamayı seçin. ‘Depolama’ seçeneğine tıkladığınızda karşınıza ‘Önbelleği Temizle’ ibaresi çıkacaktır. Dokunun ve bir süre bekleyin, yeni veriler ekranda gözükecektir.

Ayrıca Google’ın Files uygulaması gibi dosya yöneticileri depolama alanınızı arttırmanıza yönelik çeşitli yardımlarda bulunabilmekte. Onlara göz atmanızı da önerdiğimizi söyleyelim.

Android Nedir?

iPhone Önbellek Temizleme (İOS Önbellek Temizleme)

iPhone telefonlarda iOS işletim sistemi sayesinde cihazlar ömürlerinin uzun bir kısmında hızlarını kaybetmiyorlar. Fakat hafıza doluluğu her cihaz gibi bu cihazlarda da yavaşlamaların asıl nedenleri arasında sayılabilir.

Ancak bildiğiniz gibi Apple işletim sistemlerinde kullanıcıya büyük kolaylıklar sağlıyor olsa da verdiği özgürlükler oldukça kısıtlı. iOS işletim sistemli telefonlarda yalnızca Safari’nin önbelleğini temizlemenizi öneriyoruz. Açıkçası sık sık temizlerseniz olumlu etkisini göreceğinizden eminiz.

iPhone Önbelleği temizlemek için: Ayarlara girip Safari’yi bulun. Ardından en altta yer alan ‘Geçmişi ve Web Sitesi Verisini Temizle’ seçeneğine tıklayın. Sonrasında da onayla deyin. Bu sayede cihazınızda yer açarak hızlanma sağlayabilirsiniz.

Diğer bir yandan eğer daha fazla uygulamanın önbelleğine müdahale etmek istiyorsanız, önbelleğini temizlemek istediğiniz uygulamayı silerek tekrar yükleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify gibi bazı uygulamalar ‘Depolama’ ayarları içerisinde önbellek temizliğine izin verebilmekte. Öncelikle bu ayarın yer alıp almadığına da göz atmanızı tavsiye ederiz.

iOS Nedir?

Windows Önbellek Temizleme

3. parti yazılımlar bu konuda pek çok tarayıcının verisini temizleyerek bilgisayarlarımızı ağır bir yükün altından kurtarabiliyorlar. Bu bağlamda özellikle ücretsiz olması, uzun yıllardır geliştiriliyor olmasıyla verdiği güvenle birlikte CCleaner programının öne çıktığını söyleyebiliriz.

Programı kurmak indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Özellikle 3-6 ay sürelerinde bilgisayarınızı bu program ile taratır ve temizlerseniz tarayıcılarınızın hızlanışını görebilirsiniz. Genel olarak bilgisayarınızın hızını ve kaynak tüketimini de etkileyeceğini belirtelim.

Umarız içeriğimiz hem “önbellek nedir?” sorunuza yanıt bulmanıza, hem de konuyla ilgili ekstra bilgiler edinmenize yardımcı olabilmiştir.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir