Anasayfa > Blog > iOS Nedir? Hangi Cihazlar iOS Kullanır? iOS Nasıl Yüklenir?

iOS Nedir? Hangi Cihazlar iOS Kullanır? iOS Nasıl Yüklenir?

Özellikle Apple cihaz kullanıcıları iOS tanımı ile çokça karşılaşmakta. Peki iOS nedir? Hangi cihazlar iOS kullanır? iOS nasıl yüklenir?

ios nedir

iOS Nedir?

iOS nedir sorusunun cevabını şu şekilde bir tanım ile verebiliriz: iOS öncelikli olarak Apple tarafından iPhone marka telefonlarda kullanılmak üzere üretilmiş bir işletim sistemidir. iPhone için geliştirilmiş olsa da sonrasında iPad ve iPod için de kullanılmıştır.

İşletim Sistemi Nedir?

Tarihte ilk defa 2007 yılının Ocak ayında Apple tarafından tanıtılmıştır. Aynı yılın haziran ayında çıkış yapmıştır. İlk dönemlerde Steve Jobs “iPhone OS X kullanıyor” şeklinde açıklamalarda bulunuyordu ancak iPhone’un çıkışı ile birlikte bu işletim sisteminin adı “iPhone OS” olarak değiştirilmiştir.

Başlangıçta 3. parti uygulamaları desteklemeyen iPhone OS için Apple Ekim 2007’de yazılım geliştirme kitini yayınladı ve geliştiriciler ile paylaştı. 2. Sürüm olan iPhone OS 2 11 Temmuz 2008’de tanıtıldı. iPhone OS 2 genel olarak 3. parti uygulamaları desteklemek amacı ile tasarlanmıştı. Bunun ardından 17 Haziran 2009’da iPhone OS 3 kullanıma sunuldu ve “iPhone OS” ismi ile yayınlanan son işletim sistemi oldu. Bundan sonra işletim sisteminin adı iOS olarak değiştirildi.

Hangi cihazlar iOS kullanır?

İlk 3 işletim sistemi sürümünden sonra yayınlanan sürümler ve hangi cihazın çıkışı ile yayınlandıkları aşağıdaki şekilde:

  • iOS 4: 21 Haziran 2010 — iPhone 4
  • iOS 5: 5 Ekim 2011 — iPhone 4S
  • iOS 6: 19 Eylül 2012 — iPhone 5
  • iOS 7: 18 Eylül 2013 — iPhone 5S ve iPhone 5C
  • iOS 8:  — iPhone 6 ve iPhone 6 Plus
  • iOS 9  — iPhone 6S, 6S Plus ve iPhone SE
  • iOS 10 — iPhone 7 ve iPhone 7 Plus
  • iOS 11  — iPhone X
  • iOS 12  — iPhone XS ve iPhone XR
  • iOS 13  — iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max

Tabii ki bunların dışında iOS kullanan cihazlar da var. Bunları genel olarak yine Apple markasının ürünleri olan iPad’ler 2019 yılına kadar iOS işletim sistemi ile destekleniyordu. Sonrasında ise iPadOS adı verilen işletim sistemine geçiş yaptılar. iPadOS de yine iOS temelli bir işletim sistemidir. Bunun yanında 7. Jenerasyon iPodlar da iOS işletim sistemi ile çalışıyordu. Günümüzde kullanılan WatchOS gibi diğer Apple işletim sistemlerinin temeli de yine bahsettiğimiz iOS işletim sistemi.

iOS Nasıl Yüklenir?

Piyasadaki en büyük rakibi Android’in aksine kapalı kaynak (closed-source) bir işletim sistemi olan iOS bu sebepten dolayı başka cihazlara yüklenemez. Yalnızca Apple’ın iOS kullanması için ürettiği cihazlar iOS kullanabilmektedir. Özellikle sahte iPhonelar’da gördüğümüz iOS-vari işletim sistemi ise sadece iOS görüntüsü verilmiş Android’tir.

iOS 14 ile gelecek güncellemelerin yer aldığı haberimize işe aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

iOS 14 Özellikleri : Yeni Uygulamalar ve Daha Fazlası

Hakkında Batuhan Demirbaş

Bir oraya bir buraya taşındığımız bir çocukluk geçirdiğimden 4 yaşımda kendimi kaptırdığım oyun dünyasına olan tutkum sanırım hala artıyor.

Bir Yorum

  1. iOS nedir?

    Pişmanlıktır.

    Okuduğunuz için teşekkür ederim. Daha fazla bu türde yazı gelmesini istiyorsanız beğenip yorum yapmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir