Anasayfa > Teknoloji Haberleri > Sosyal Medya Düzenlemesi İçin Almanya Modeli mi?

Sosyal Medya Düzenlemesi İçin Almanya Modeli mi?

Sosyal medya düzenlemesi bir süredir Türkiye gündeminde olan bir konu. Türkiye için uygun düzen Almanya düzeni mi olacak?

Yakın zaman içerisinde İletişim Bakanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi için Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa internet yasalarını inceliyordu. Fakat halihazırdaki gündeme bakılırsa Almanya modeli Türkiye için daha uygulanabilir duruyor. Diğer modelleri incelememiz gerekirse;

 

Amerika Birleşik Devletleri Modeli:

Eğer bu model ülkemizde kullanılacak olursa; sosyal medya platformlarının, üçüncü şahıslar tarafından yapılacak paylaşımlardan dolayı hukuken sorumlu tutulması gerekecek.

sosyal medya düzenlemesi

Fransa Modeli:

Eğer bu model ülkemizde kullanılacak olursa; İçişleri Bakanlığı sosyal mecralarda düzen ve denetleme kapsamında birçok yetkiye sahip olacak. Fransa da bu yasasını yakın bir zaman içerisinde düzenlemişti.

sosyal medya düzenlemesi

AK Parti, Almanya modelinin tercih edilme nedeni hakkında bir demeç verdi:

“Yasaklama yok, amaç bu şirketlerin Türkiye’de temsilcilik açıp sorumluluk üstlenmesini sağlamaktır”

Tercih edilmesi öngörülen modelin Türkiye‘de kullanılabilir olması için sosyal medya şirketlerinin Türkiye üzerinde bir temsilcilik açması gerekiyor. Almanya‘da bu durum gayet iyi bir şekilde işlerken, şirketler Türkiye‘de temsilcilik açma konusunda olumsuz fikirlere sahip olabiliyor.

Almanya’nın Sosyal Medya Modeli Uygulanabilir

Elde edilen bilgilere göre sosyal medya düzenlemesi uygulanmasının asıl amacı, Türkiye temsilcileri ile güvenilir bir ortam yaratmak. Dolayısıyla bu düzenlemenin Almanya internet yasası ile benzerlik göstermesi bekleniyor.

sosyal medya düzenlemesi

Rapor Zorunluluğu

Almanya hükümeti rapor zorunluluğunu temel alarak düzgün işlemeyen şikayet sistemleri için epey yüksek meblada cezalar verebiliyor. Bu durumdan sorumlu şirketlerin şikayet raporu hazırlaması zorunlu hale geliyor.

Bu Düzenlemeye İhtiyaç Var mı?

Belirli kaynaklardan elde edilen bilgilere göre hukuk alanında uzman kişiler böyle bir düzenlemeye gerek olmadığını dile getiriyor. Öyle ki, internet üzerindeki tüm kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini savunan kullanıcılar da mevcut. En güçlü sosyal platformlardan biri olan Twitter Keşfet’te de insanlar konu hakkında fikirlerini dile getirmeye devam ediyor. Twitter odaklı Yeşil Top uygulaması geçtiğimiz günlerde son bulmuş, sosyal medya düzenlemeleri hakkındaki yorumlar artmıştı.

Sosyal medyada yer bulan paylaşımların denetlenmesi konusu hem yerel hem de küresel anlamda merak konusu olmaya devam ediyor.

Hakkında Ahmet Taha Koçtaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir