Anasayfa > Blog > Steam Deck Nedir? Steam Deck Özellikleri Nelerdir? (2023)

Steam Deck Nedir? Steam Deck Özellikleri Nelerdir? (2023)

Steam Deck nedir? Valve Corporation tarafından geliştirilen ve dünyada büyük ses getiren el bilgisayarı Türkiye’de ne zaman satılacak? Yeni oyun konsoluna dair bilmeniz gereken her şeyi listeledik.

Taşınabilir bir el bilgisayarı olan Steam Deck 25 Şubat 2022’de dünyanın pek çok bölgesinde çıkış yaptı. Valve tarafından geliştirilen cihaz SteamOS işletim sistemiyle çalışıyor ve Steam kütüphanenizi yanınızda taşımanızı sağlıyor. Birinci yaşına yaklaşan oyun konsolu geçtiğimiz süreçte on binlerce kullanıcıdan geçer not almayı da başardı.

Henüz ülkemizde resmi olarak satışa sunulmayan taşınabilir oyun konsolu hakkında merak edilen pek çok şey var. Peki Steam Deck nedir? Steam’in taşınabilir oyun konsolu nasıl özelliklere sahip? Bu yazıda bilmeniz gereken her şeyi listeledik.

Steam Deck Ne İşe Yarar?

Steam Deck oyun devi Valve tarafından geliştirilen bir oyun bilgisayarıdır. Özünde bir mini bilgisayar olan cihaz SteamOS adı verilen bir işletim sistemiyle çalışır. Fakat açık platform olması sayesinde Steam Deck’in çok daha geniş bir potansiyeli vardır.

SteamOS adlı işletim sistemi Linux altyapısına sahiptir. Proton adı verilen uyumluluk katmanı sayesinde konsolda Steam dışı oyunlar oynayabilir, çeşitli emülatörler çalıştırabilir ve PlayStation 2 oyunlarını bile deneyim edebilirsiniz.

Taşınabilir oyun konsolu pazarında dengeleri değiştirmeye başlayan cihaz Steam’de yaptığınız her şeyi eksiksiz bir şekilde sunuyor. Bildirimler, sohbet pencereleri, Remote Play ve çok daha fazlası bu konsolda da kendine yer buluyor.

Bununla beraber bu el bilgisayarı ile bir Linux bilgisayarda yapabildiğiniz pek çok şeyi yapmanız mümkün. Hatta Discord indirerek arkadaşlarınıza sohbet edebilir ya da Spotify ile müzik keyfinize devam edebilirsiniz.

Steam Deck Türkiye’de Satılacak Mı?

Dünyanın dört bir tarafında satış sayılarını yükseltmeye devam eden Steam Deck henüz Türkiye’de satışa çıkmadı. Fakat çeşitli e-ticaret siteleri üzerinden konsolun farklı sürümlerini satın almak mümkün. Bu da satıcıların konsolu yurt dışından tedarik edip burada nispeten yüksek fiyatlardan satmasıyla gerçekleşiyor.

Fakat Steam Deck Türkiye’ye gelecek mi sorusunun bu noktada kesin bir cevabı yok. Dolayısıyla şirketin resmi açıklamalarını beklemekte fayda var. Ancak dilerseniz ülkemizde hizmet veren popüler alışveriş sitelerinden satın alabilirsiniz. Fakat bu durumda cihazda oluşabilecek sorunlarda ulaşacağınız resmi bir yardım merkezine ulaşmak zor olacaktır. Çünkü muhatap olmanız gereken kişi konsolu satın aldığınız bireysel satıcıdır.

Steam Deck Kaç TL?

steam deck fiyatı

Steam Deck nedir sorusunun yanı sıra en çok sorulan sorulardan biri de Steam Deck kaç TL oldu. Ancak Valve’ın belirlediği fiyatlandırma sistemi konsolun hafıza boyutuna göre değişiklik gösteriyor.

Steam Deck fiyatı:

  • 64 GB: 399 dolar
  • 256 GB: 529 dolar
  • 512 GB: 649 dolar

Şubat 2023 itibarıyla Steam Deck fiyatları:

  • 64 GB: ortalama 422 dolar
  • 256 GB: ortalama  478 dolar
  • 512 GB: ortalama 550 dolar

Valve imzalı el bilgisayarının ülkemizdeki resmi fiyat politikası henüz belli değil. Cihaz resmi olarak satışta olmadığı için çeşitli internet sitelerinde birbirinden çok farklı fiyatlandırmalar görmeniz mümkün.

Örneğin Steam Deck 64 GB fiyatı ne kadar diye merak ediyorsanız en düşük 13.000 TL gibi bir ücret ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktada bazı kullanıcılar yurt dışından Steam Deck getirme yöntemine başvuruyor.

Steam Deck Teknik Özellikleri Nelerdir?

steam deck özellikleri

Konsol hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi elbette teknik özelliklerini de merak ediyor. Peki Valve imzalı mini bilgisayar teknik tarafta neler vadediyor? İşte konsolun resmi sayfasında yer alan özellikleri:

  • İşlemci: AMD APU Zen 2 4c/8t (2,4 – 3,5 GHz) (maksimum 448 GFlops FP32)
  • İşletim Sistemi: Arch Tabanlı SteamOS 3.0
  • Grafik İşlemcisi: 8 RDNA 2 CU (1,0 – 1,6 GHz) (maksimum 1,6 TFlops FP32)
  • Bellek: 16 GB LPDDR5
  • Depolama Seçenekleri:
    • 64 GB eMMC (PCle Gen 2 x1)
    • 256 GB NVMe SSD (PCle Gen 3 x4)
    • 512 GB High-Speed NVMe SSD (PCle Gen 3 x4)
  • Ekran Çözünürlüğü: 1280×800 (16:10)
  • Ekran Boyutu: 7 inç
  • Ekran Yenileme Hızı: 60 Hz
  • Bağlantı: Bluetooth 5.0, WiFi, 2,4 GHZ ve 5 GHz, 2×2 MIMO, IEEE 802.11a
  • Pil: 40Wh (2-8 saat oynanış süresi)
  • Boyut: 298 x 117 x 49 mm
  • Ağırlık: 669 gram

Steam Deck ile Neler Yapabilirsiniz?

Valve’ın sevilen el bilgisayarı ile yapabileceğiniz pek çok şey var. Taşınabilir bilgisayar oldukça güçlü ve esnek bir altyapıya sahip. Gelin Steam Deck ile neler yapabileceğinize bir bakalım.

1. Steam Deck’te PlayStation 3 ve PlayStation 2 oyunlarını oynayabilirsiniz.

Konsolun işletim sistemi sayesinde RPCS3 ya da PCSX2 gibi emülatörler kurabilir, bu emülatörler aracılığıyla PlayStation oyunlarını oynayabilirsiniz. Fakat emülatör dünyasının gri renkte olduğunu unutmamakta fayda var.

2. Masaüstü bilgisayarınızı Steam Deck’e taşıyabilirsiniz. 

Herhangi bir bilgisayarda yapabildiğiniz birçok şeyi Steam Deck’in taşınabilir bünyesinde gerçekleştirebilirsiniz. Boyutu sebebiyle bu yöntem verimli bir deneyim sunmayabilir. Fakat Steam Deck ile bu da mümkün.

3. Elektronik okuma için kullanabilirsiniz.

Oyuna ara verip okuma yapmak istediğiniz noktalarda Steam Deck’in ekranı bir kitap sayfasına dönüşebilir. Dilediğiniz içeriği konsoldan okuyabilirsiniz.

4. Bilgisayar oyunlarınızı Steam Deck üzerinden yayınlayarak oynayabilirsiniz.

Remote Play sayesinde pek çok oyunu bilgisayarınızdan çalıştırıp konsolunuzdan deneyim edebilirsiniz. Bu da konsolun sınırlı hafıza problemini büyük oranda ortadan kaldırıyor diyebiliriz.

5. Oyun motorları çalıştırabilir ve üç boyutlu modelleme yapabilirsiniz. 

Yine konsolun esnek işletim sistemi sayesinde teknik işlemler de yapmak mümkün. Üç boyutlu modelleme uygulamaları, yazılım programları ve çok daha fazlası da Valve’in popüler konsolunda stabil şekilde çalışıyor.

Steam Deck Alınır mı?

Steam Deck el konsolları pazarında dev bir etki yaratmayı başardı. Valve’ın geliştirdiği mini oyun bilgisayarı 2022’nin ekim ayında bir milyon satış barajını da geride bıraktı.

Konsolun dünyanın dört bir yanındaki başarısını gördükten sonra Steam Deck alınır mı diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu noktada cihazın esnek işletim sistemi sayesinde sunduğu fırsatlar gözden geçirmekte fayda var. Fakat resmi satış desteğinin eksikliğini de unutmamak gerekiyor.

Steam Deck 2022’de En Çok Oynanan Oyunları Açıkladı

Konsol ülkemizde resmi olarak satışa çıkmadı. Fakat Valve Türkiye’de Steam Deck satmaya karar verirse ilginin oldukça yoğun olacağını düşünüyoruz. Bu sürece kadar yurt dışından Steam Deck getirme ya da resmi olmayan satıcılardan satın alma gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir