Anasayfa > İncelemeler > Stellar Blade İnceleme: Draması Bol Enfes Aksiyon

Stellar Blade İnceleme: Draması Bol Enfes Aksiyon

Stellar Blade

Stellar Blade, Shift Up'ın ilk büyük oyunu olmasına rağmen ön yargılarımı kırıp atmayı başaran bir yapım oldu. Sağlam aksiyonu ve boss savaşları ile başında keyifli saaatler geçirtmeyi başardı. Aksiyon ve Souls türünü sevenlerin mutlaka göz atması gereken bir yapım.

80

Adından ilginçö yönleri dolayısıyla bolca söz ettiren Stellar Blade’i mercek altına alıyoruz. Shift Up imzalı aksiyon oyunu nasıl olmuş? İnternette drama ateşleyen unsurları göz ardı ettiğimizde geriye nasıl bir oyun kalıyor? Stellar Blade inceleme dosyamızda post-apokaliptik aksiyon oyununu tüm yönleriyle değerlendirdik.

İnsan Irkının Sonu

Stellar Blade, Naytiba adı verilen canlıların dünyayı ele geçirdiği yakın bir gelecekte geçiyor. Dünyadan kaçmayı başaran insan ırkı, uzayda ‘Koloni’ adı verdikleri bir topluluk oluşturmuş halde. Bu topluluk, kadınlardan oluşan elit bir asker birlik kuruyor ve dünyayı tehditlerden temizlemeyi görev bilioyr.

Ana karakterimiz Eve’de bu birlikteki birimlerden biri. Birlikteki üyelere ise ‘Melek’ deniliyor. Bu melekler koloninin verdiği görevi yerine getirmek adına, mangalar halinde dünyaya gönderiliyor.

EVE’de 7. manganın bir üyesi olarak dünyaya gönderiliyor. Kaosun kol gezdiği bu dünyaya inen EVE, ekibi ile birlikte Naytibalara karşı savaşmaya başlıyor. Bu savaş, Alfa Naytiba olarak adlandırılan oldukça güçlü bir düşmanın bizlere saldırması ile başarısızlığa uğruyor.

Indika İnceleme

EVE, bu hengameden ‘Adam’ adlı bir hurdacının yardımı ile kurtulmayı başarıyor. Kurtuluşunun ardından da görevini tamamlamak için Adam’ın yardımı ile birlikte yola koyuluyor. EVE’in tek görevi ise Yüce Naytiba olarak adlandırılan ve her şeyin başlangıcı olarak nitelendirilen bu düşmanı ortadan kaldırmak.

Hikâyenin temel hatları bu şekilde. Stellar Blade, büyük beklentilere girmediğiniz sürece sizleri üzmeyecek bir hikâyeye sahip. Oyunun hikâyesini anlamak için ana görev zincirini takip etmeniz de yeterli oluyor.

Bunun yanında oyunun dünyasına dair bilgiler edinmek istiyorsanız da bunları etrafa saçılmış belleklerden ve belgelerden öğreniyorsunuz. Evreni tanımak için yapabileceğiniz bir diğer şey de yan görevleri tamamlak olacak.

Stellar Blade, irili ufaklı birçok yan görevi bünyesinde barındırıyor. Bazı görevler derinlemesine hikâyeler içerse de bazılarının pek de bi olayı olmuyor. Benim değineceğim kısım ise bir hikâye zinciri olan görevler ile ilgili.

Çaresiz Bir Dünya

Stellar Blade’in dünyası kasvetli ve depresif bir yapıya sahip. Öyle ki kimle konuşsanız ya birini kaybetmiş oluyor ya da hayattan umudunu kesmiş vaziyette. Bazı yan görev zincirleri, bulunduğunuz dünyanın acımasızlığını ve insanlığın acizliğini göz önüne seriyor.

Bu konuda yan görev zincirlerinin sunduğu hikâyeler benim hoşuma gitti. Tabii bu hikayeler mükemmel mi? Tabii ki de değil. Daha önce birçok edebi eserde, filmde veya oyunda gördüğümüz klişe hikâyelere sahipler. Stellar Blade’in bu görevleri oynatabilmesindeki en büyük etkenin, oluşturduğu dünya olduğunu düşünüyorum.

Her ne kadar ortaya çıkacak sonucu tahmin etsem de olayın nereye bağlandığını görmek için tüm yan görevleri tamamladım. Bazı görevler beni epey sıksa da aralarında oynamaya değer birkaç görev bulabildim.

Stellar Blade’in hikâye tarafındaki en büyük eksikliklerinden birisi benim için karakterler oldu. Karakterlerin çoğu ruhsuz ve size duygu aktarımı yapamıyor. Oyunda karakterlerden neredeyse hiçbiri ile duygusal bir bağ kuramadım. Duygusal bağ kurmayı geçtim, bazen diyaloglarda uzaklara dalıp gittiğim bile oldu.

Oyunun ana hikâyesi sizlere karakterler aracılığı ile anlatılmak isteniyor fakat karakterlerde ilgi çekici hiçbir olay yok. Bunun yanında anlamsız tepkiler verdikleri durumlarda da “Neden böyle bir şey yaptı ki?” tarzında sitemlerde bulunduğum da oldu. Stellar Blade, her ne kadar ortalama bir hikâyeye sahip olsa da oyundaki karakterlerin ruhsuz olması kaliteyi geriye çeken unsurlardan biri olmuş.

Kısaca Stellar Blade…

Stellar Blade, aksiyon ve souls mekaniklerini yoğunlukla kullanıyor. Souls benzeri oyun deyince benim içimi genelde bir korku kaplar. Bunun sebebi de bu tarz oyun yapmaya yeltenen geliştiricilerin genellikle başarısız işler ortaya koymasından dolayı oluyor.

Stellar Blade ise bu konuda başarılı bir iş çıkarmış. Oyunun souls tarzında olması bende ön yargı oluştursa da oyunda ilerledikten sonra iyi bir iş çıkardıklarını gördüm. Stellar Blade, save sistemi bakımından da soulslar ile aynı. Belirli kamp alanları var ve bu alanlarda kayıt almanız gerekiyor.

Kamplarda dinlenmeniz durumunda da öldürdüğünüz düşmanlar yeniden doğuyor. Oyun içerisinde ölmeniz durumunda da dinlendiğiniz son kamp alanında yeniden doğuyorsunuz.

Gelelim Stellar Blade’in en önemli ve en keyifli kısmına. Oyunun en beğendiğim kısmı kesinlikle aksiyonu oldu. Her şeyden önce şunu belirtmek gerek – Stellar Blade, geniş bir silah havuzu veya zengin bir yetenek havuzu sunmuyor.

“Son Yıllarda Oynadığım En İyi Aksiyon Oyunlarından…”

Bu durum da dışardan bakıldığında tekrara binen bir yapı meydana getiriyor gibi görünebilir. Ancak hiç de öyle değil. Çünkü Stellar Blade, son yıllarda oynadığım en iyi aksiyon oyunlarından biri.

Gerek yaşattığı hissiyat, gerekse kombo imkanları ile yeterli seviyede bir çeşitlilik sunuyor. Oyunda iki ana silahımız var. Birisi kılıcımız. Bir diğeri de silah olarak kullanabileceğimiz dronumuz. Menzilli silah olarak kullandığımız dron, oyunun küçük bir kısmında ana silah olarak kullanılıyor.

Geri kalan kısımlarda ise alternatif silah olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıp kullanmamak tamamen sizin oynanış stilinize kalmış durumda. Bu dron farklı mermi türleri de sunuyor. Ana silah mermisi olarak EMT kullanıyoruz. Bunun yanında patlayıcı fişek, av mermisi, güdümlü mermi gibi farklı seçenekler de mevcut.

Kılıcımız ise temel olarak hafif ve ağır saldırı olmak üzere iki farklı saldırı stiline sahip. Ayrıca bu kılıç ile birlikte parry de yapabiliyoruz ki bu oyundaki kritik mekaniklerden birisi. Tabii, 20 saatlik bir oyunda sadece hafif ve ağır saldırı yapmıyoruz. Oyunda ilerledikçe kılıç yetenekleri açılıyor. Bu yetenekleri belirli tuş kombinasyonları ile gerçekleştiriyoruz. Bu yetenekler normal saldırılara kıyasla daha fazla hasar veriyorlar ve oyunda sık sık kullanmanız gerekiyor.

Özellikle can havuzu yüksek olan düşmanlarda veya boss savaşlarında sadece düz saldırı yapmak zorlayıcı olabilir. Bunun nedeni de normal saldırıların hasarının büyük düşmanlar için yeterli olmamasında yatıyor.

Yetenekleri doğru zamanlamak ve doğru kullanmak savaşları kolaylaştıracaktır. Ancak yetenekleri her istediğimizde kullanmak mümkün değil. Oyun içerisinde ‘Beta Enerjisi’ olarak adlandırılan bir enerji birimi var. Düşmanlara saldırarak veya saldırılardan kaçınarak bu barı dolduruyoruz. Kullanacağınız yetenekleri de bu bara göre hesap etmeniz gerekiyor.

Silah yeteneklerinin yanı sıra bir kombo sistemi de mevcut. Bu komboları oyunda ilerledikçe öğreniyorsunuz. Belirli tuş kombinasyonları ile yapılan bu kombolar, hem hasar artışı sağlıyor hem de estetik görüntüler ortaya çıkartıyor. Kombolar genelde parry ile senkronize şekilde kullanılıyor. Atak yapıp düşman saldırısını engelledikten sonra belirli tuşlara basmanız gerekiyor. Bazı kombolar saldırılarınızı hızlandırırken bazıları da daha sert darbeler vurmanıza olanak sağlıyor.

Can Malın Yongasıdır

Stellar Blade, irili ufaklı bir ekipman sistemine de sahip. İlk olarak sağlık kısmına göz atalım. Oyunda can yenilemek için kullanabileceğiniz bir mataranız var. Bu matarayı, oyunda bulduğunuz parçalar ile geliştirebiliyorsunuz.

Geliştirme sonucunda da daha fazla sağlık paketi taşıyabiliyorsunuz. Bu sağlık paketleri kamplarda dinlendiğinizde yeniden doluyorlar. Bunların yanında bir de tüketilebilir sağlık paketleri var. Bunları oyunda bulunan satıcılardan veya dükkanlardan alabiliyorsunuz. Sınırlı sayıda kullanılabilen bu sağlık eşyaları bittiğinde de dükkana gidip yeniden satın almanız gerekiyor.

Toplamda dört farklı sağlık ekipmanı bulunuyor. Bunlardan ilki oyunun bize verdiği matara. Diğerleri de oyunda ilerledikçe aldığımız ekipmanlardan oluşuyor. Bazıları düşük ama hızlı bir şekilde can yenilerken bazısı da yavaş yavaş ama sürekli şekilde yenilemeye olanak sağlıyor.

Sağlık ekipmanlarının yanında çatışmalarda kullanabileceğiniz yardımcı eşyalar da mevcut. Bu ekipmanların çoğu bombalardan oluşuyor. Bu bombaların da farklı farklı türleri var. Bazıları sersemletme hasarı verirken bazıları da düşman dengelerine zarar veriyor.

Her bomba tipi her düşmanı etkilemiyor. Bazı düşmanları spesifik bombalar ile etkileyebiliyorsunuz. Bunlara ek olarak akıllı mayın da Stellar Blade’de bulunan bir diğer ekipman. Bu mayın adından da anlaşılacağı gibi üzerine düşman gelmesi durumunda patlıyor ve hasar veriyor. Bombalar da sağlık ekipmanları gibi dükkanlardan alınıyor ve otomatik yenilenmiyor.

Savunma Sanatı ve Parkur Mekanikleri

Biraz da parry kısmına değinelim. Stellar Blade, iki farklı kaçınma seçeneği sunuyor. Bunlardan ilki çoğu oyunda olan standart kaçınma sistemi. Doğru zamanda kaçınma tuşuna bastığınızda gelen saldırılardan sıyrılabiliyorsunuz.  Bir diğer savunma sistemi de parry olarak bildiğimiz klasik bloklamadan ibaret.

Düşmanlardan gelen saldırıları doğru zamanda savuşturmak için parry tuşuna basmanız gerekiyor. Parrylediğiniz her saldırı düşmana negatif etki olarak geri dönüyor. Bu negatif etki düşmanın denge barını bir kademe aşağı çekiyor. Denge barı sıfıra düşen düşmanlara da özel saldırılar ile daha fazla hasar verebiliyorsunuz.

Kısaca parry sistemi oyunun en temel ve öğrenilmesi elzem mekaniklerinden biri. Bunların yanına ek olarak, özel saldırılardan kaçınma hareketleri de bulunuyor. Düşmanlar size saldıracağı zaman saldırı tipini işaret eden bir renk beliriyor. Bu renkler mavi veya mor olursa, özel kaçınma hareketleri yapmanız gerekiyor.

Son olarak oyunun parkur mekaniklerinden kısaca bahsedeyim. Stellar Blade, bünyesinde aksiyon haricinde platform mekaniklerine de yer veriyor. Her ne kadar çeşitlilik iyi olsa da bu mekanikler bazen sinir bozucu olabiliyor.

Rise of the Ronin İnceleme

Karakterin tırmanmanız gereken yere atlamaması, önündeki ipi tutamaması gibi tat kaçırıcı yerler var. Oyunun ilerleyen kısımlarında bir parkur kısmı bulunuyor. Burayı tamamladıktan sonra aşağı sarkmak için bir ip önünüze açılıyor.

Ana karakterimiz EVE’de ne hikmetse önünde bulunan ipi tutmak yerine aşağı düşmeyi tercih ediyor. Karakter, bu sekansı üç kere baştan almama rağmen hiçbirinde ipi tutmayı başaramadı. Oyunda bunun gibi birçok ‘oturmamış’ mekanik var. Bu durum da alınan keyfi aşağı çeken unsurlardan biri olmuş.

Yetenek Ağacı ve Geliştirmeler

Stellar Blade, yetenek ağacı sistemine sahip bir oyun. Oyunda toplamda beş farklı yetenek ağacı bulunuyor. Oyunun ilk yarısında sadece üçüne erişim sağlayabiliyoruz. İlerledikçe diğer yetenek ağaçları da açılıyor.

Bu yetenek ağaçları, diğer oyunlarda da olduğu gibi var olan yetenekleri geliştirmek veya yeni yetenekler açmak için kullanılıyor. Bu geliştirmeler aracılığı ile yeteneklerinizin gücünü artırabiliyorsunuz. Geliştirme için gereken yetenek puanlarını da görev tamamlayarak ve düşman keserek elde ediyorsunuz.

Tüm yetenekleri açmak isteyen oyuncuların oyunda bulunan her şeyi silip süpürmesi gerekiyor. Ben oyunda bulunan tüm yan görevleri tamamladım fakat yine de tüm yetenekleri açmak için yeterli puanı toplayamadım.

Yetenek ağacının yanı sıra silah ve ekipman geliştirmeleri de oyunun bir parçası. Karakterimizin bir can ve enerji barı var. Bu barları geliştirmek için de oyunun haritasında bulunan çekirdeklerden 3 tane toplamamız gerekiyor. Her bir geliştirmede, daha fazla cana ve daha fazla enerjiye sahip oluyoruz.

Bunların yanında silah ve dron geliştirmeleri de aynı şekilde belirli ekipmanları toplayarak gerçekleştirilebiliyor. Oyundaki tek yakın dövüş silahımız olan kılıcımızı, düşmanlardan düşen bir parça ile güçlendirebiliyoruz. Bu parçayı oyunun hikâyesinde ilerledikçe elde ediyoruz. Bunun yanında açık dünyada bulduğumuz matara parçaları ve dron modülleri ile de diğer ekipmanları geliştiriyoruz. Ekipman geliştirmeleri size taşıma kapasitesi sunarken, dron geliştirmeleri hem hasar hem de kapasite geliştirmeleri sunuyor.

Dünya Artık Naytibaların Elinde

Stellar Blade genel olarak çizgisel bir yapıya sahip. Nerden gideceğiniz, nasıl gideceğiniz gibi detaylar doğrudan aktarılıyor. Stellar Blade çizgisel alanlar haricinde birkaç büyük bölgeye de sahip. Bu bölgelerde genelde yan hikâyelerin peşinden koşuyoruz. Tabii bu bölgelerin düşmanlarla dolu olduğunu da unutmamak gerek.

Bu açık alanlar yan görev haricinde sizlere büyük bir içerik çeşitliliği sunmuyor. Bu bölgelerde geliştirmek için parça toplamaktan başka bir meşguliyetiniz olmayacak. İki büyük haritanın da birbirine çok benzemesi ve tasarım noktasında heyecan verici olmaması biraz tat kaçırdı. Yine de farklı temalara ve farklı düşman tiplerine sahip düşmanlar  oyunun dünyasını bir nebze de olsa çeşitlendirmiş.

Bu noktada Stellar Blade’in altmış yedi farklı düşman tipiyle sabrınızı zorlayacağınızı da ekleyelim. Bunlar da kendi içerisinde kategorilere ayrılmış durumda. Bu kategoriler Naytibaların gücüne göre oluşturulmuş. Zincirin en alt kısmında en zayıf düşmanlar bulunuyor. Bir üst kademede ise oyun esnasında karşımıza çıkan çoğu düşman yer alıyor. Bir üst kademeye çıktığımızda da işler biraz daha zorlaşıyor.

Bu kısımda ‘Elit Naytiba’ olarak adlandırılan güçlü düşmanlar yer alıyor. Bu Naytibalar, oyun esnasında karşımıza boss savaşı olarak çıkıyor. En üst kademe olarak da ‘Alfa Naytibalar’ bulunuyor ki bunlardan daha tehlikelisi yok. Oyundaki büyük boss savaşlarının çoğu Alfa Naytibalardan oluşuyor.

Stellar Blade, boss savaşları konusunda da oldukça bonkör. Oyunda bolca boss savaşı bulunuyor. Bunların hepsi devasa büyüklükte olmasa da keyif vermeyi başarıyor. Ana hikâye boss savaşlarının yanında açık dünyada bulabileceğiniz opsiyonel boss savaşları da mevcut. Bu savaşların zorluk düzeyi ise oyunun ilk yarısında sizleri çok zorlamıyor.

Oyunun ikinci yarısına girdiğimizde hem oyun hem de boss mücadeleleri daha zor hale geliyor. Özellikle oyunun son kısımlarında bulunan bir boss savaşı beni bir hayli zorlamayı başardı. Tabii bu zorlama absürt seviyede değildi ve adaletsiz hissettirmedi. Neyi nerde yapacağınızı bildiğiniz sürece tüm boss savaşlarını rahatlıkla geçebilirsiniz. Stellar Blade, savaşarak düşmanınızı öğrenmenizi ve ona göre hareket etmenizi istiyor.

Grafikler ve Teknik Detaylar

Stellar Blade, sadece PlayStation 5 için çıktı. Bu da doğal olarak teknik beklentileri yükseltti. Nede olsa bu yeni nesil bir oyun. Peki oyunun grafikleri ve teknik seviyesi nasıl? Öncelikle oyunun grafiklerini beğendiğimi söyleyebilirim.

Öyle çığır açan bir görsellik veya sanat tasarımı beklemeyin tabii. Oyunun başları her ne kadar tema olarak beni boğsa da ilerledikçe içimi biraz da olsa açmayı başardı. Özellikle oyunun ikinci yarısı görsel anlamda ilk yarısından çok daha iyi görünüyor. Teknik açıdan da oyunda herhangi bir hata, çökme veya bug ile karşılaşmadım. Bunun yanında FPS tarafında da hiçbir performans düşüşü gözüme çarpmadı. Stellar Blade, hem görsel anlamda hem de teknik anlamda başarılı bir iş ortaya koymayı başarmış.

Stellar Blade İnceleme – Son Söz

Olumlu

  • Aksiyonu sağlam
  • Boss savaşları
  • Grafikler ve Teknik Performans
  • Müzikler

Olumsuz

  • Karakterler çok ruhsuz
  • Platform mekanikleri
  • Açık dünya kısımlarının içeriği boş

Stellar Blade, geliştirici ekip Shift Up’ın ilk büyük oyunu. Genellikle mobil oyun özelinde ilerleyen Shift Up’ın bu kadar büyük bir projeye girişmesi bende tehlike sinyallerini yakmıştı. Bu nedenle beklentilerimi en minimal şekilde ayarlamıştım. Stellar Blade ise adeta ön yargılarımı yüzüme vurarak son dönemin en başarılı aksiyon oyunlarından biri olarak karşıma çıktı.

Gerek aksiyon formülleri, gerek canlı animasyonları ve ilgimi çeken hikâyesi ile Stellar Blade benim için yılın sürprizlerinden oldu. Eğer siz de su gibi akan orta-üst seviye ölçekli bir aksiyon oyunu arıyorsanız, Stellar Blade bu yıl sepetinizde olsun. Oyun PlayStation Store‘da 1.999 TL’lik fiyat etiketiyle satışta.

Hakkında Sezer Yıldırım

Bilgisayar programcısı, oyunlar ve sinema ile ilgilenen standart bir insan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir