Anasayfa > Oyun Haberleri > Suudi Arabistan’dan Oyun Dünyasına 1 Milyar Dolarlık Yatırım

Suudi Arabistan’dan Oyun Dünyasına 1 Milyar Dolarlık Yatırım

Suudi Arabistan CAPCOM ve Nexon firmalarından %5 oranında hisse satın aldı. 1 milyar dolarlık alışverişe dair detaylar haberimizde.

Son yıllarda video oyun sektörünün devlerine yatırım yapan Suudi Arabistan’dan bir hamle daha geldi. Ülkenin bağımsız Kamu Yatırım Fonu geçtiğimiz yıl aralarında Disney’in de bulunduğu dev firmalara milyar dolarlar yatırdı. Geçtiğimiz gün yine yöne hareket eden yatırım fonu bu kez CAPCOM ve Nexon’un %5’ini satın almaya gitti.

Güney Koreli oyun şirketlerinin %5’lik parçası ise en az 1 milyar dolarlık bir alışverişe tekabül ediyor. Son yıllarda hem espor hem de oyun dünyasında büyük hamleler atan bağımsız fon, Aralık 2020’de Activision, Electronic Arts ve Take-Two gibi firmalardan da hisse satın almıştı. Aralık 2020’deki 3 milyar dolarlık alışverişten sonra Suudi Arabistan rotayı CAPCOM ve Nexon’a çevirdi.

Yatırım fonunun daha önce yaptığı hamlelerin aksine bu satın alımların salt yatırımlar olduğu belirtildi. Fon geçtiğimiz yıllarda Premier Lig’de Newcastle kulübünü satın almış ve tartışmalara sebep olmuştu.

Suudi Arabistan’dan CAPCOM Hamlesi

CAPCOM Monster Hunter ve Resident Evil gibi dev markalarla tanınıyor. Güney Kore merkezli oyun firmasının %5’lik parçasının yaklaşık 330 milyon dolara tekabül ettiği belirtiliyor. MapleStory ve Dungeon Fighter gibi yapımlara imza atan Nexon’un aynı orandaki ücreti ise yatırım fonuna 883 milyon dolara mal olacak.

Kamu Yatırım Fonu’nun arkasındaki isim olan Mohammed bin Salman’ın oyun oynamayı çok sevdiği de detaylar arasında yer aldı. Suudi Arabistanlı para babasının en sevdiği oyun serisinin ise Call of Duty olduğu belirtiliyor. Bu da fonun 2020’de Activision Blizzard odaklı 38 milyon dolarlık yatırımını açıklıyor diyebiliriz.

CAPCOM ise Resident Evil serisiyle beraber birçok yeni proje için kolları sıvadı. Dev şirketin yeni oyunu PRAGMATA ise 2023’te çıkış yapacak.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir