Anasayfa > İncelemeler > Tekken 8 Kapalı Beta İnceleme ve İzlenimler

Tekken 8 Kapalı Beta İnceleme ve İzlenimler

Tekken 8 kapalı beta sürecinde sekiz yıllık aradan sonra kendimizi tekrardan Mishima soyunun çatışmaları arasında buluyoruz. Baba-oğul arasındaki çarpışmanın seyri gitgide şiddetlenirken yeni mekanikler ve oynanış değişiklikleri bu maceraya yepyeni bir soluk kazandırmış gibi görünüyor.

Tekken 8 geçtiğimiz yılın eylül ayında State of Play’de boy göstererek sayısız oyuncunun Tekken heyecanını yeniden alevlendirmeyi başardı. Şahane görünen duyuru fragmanıyla tüm beklentiler arşa çıktı. Temmuz ayında yapılan Kapalı Ağ Testi de oyunculara kısa bir bakış şansı sunmuş ve heyecanı iyice artırmıştı.

Mortal Kombat 1 İnceleme

Tekken 8 çıkış tarihine adım adım yaklaşırken ve beklentileri daha da artırırken kapalı betaya katılma şansı bulduk. Karakter yelpazesini genişleten üç yeni dövüşçüyle beraber çarpışmaya hazır hale geldik ve Tekken 8 arenalarının tozunu iyice yuttuk.

Biz de betayı deneyimleme şansı elde ettik ve erişebildiğimiz bütün özellikleri iyice bir elden geçirdik. Peki Tekken 8 nasıl görünüyor?

Turnuvaya 3 Yeni Dövüşçü Katılıyor!

Kapalı Ağ Testi karakterlerine ufak bir güncelleme olarak gelen üç karakterimizden ikisi Tekken hayranlarının yabancı olduğu yüzler değil. Serinin beşinci halkasından beri tanıdığımız ve ‘Tanrı Yumruğu’ Stili Çin Kenpo dövüş sanatlarıyla öne çıkan Feng Wei, Tekken 8’in arenalarında bizi bekliyor. Wei’nin yanı sıra Ninjutsu tekniğiyle öne çıkan Raven da oynanabilir karakterler arasında yerini almış.

Oyunda göreceğimiz yeni yüz ise Peru’nun dağlarından kendi kahve karışımını tanıtmak için geliyor. Dikkatleri üstüne çeken Azucena Ortis, karışık dövüş sanatları tekniği ve kahve tiryakiliği ile ilgimizi çekmeyi başardı.

Azucena’nın tarzı enerjik, hızlı ve tempolu. Alaycı duruşlarıyla öne çıkan Azucena vur-kaç tekniğiyle adeta parıldayan bir karakter. Ancak savunma tarafında alışık olduğumuz bir tarza sahip değil. Bloklama yerine rakiplerinizin size saldırı tutturmalarını isteyeceğiniz duruşlarını kullanıyor ve bu şekilde rakipten sıyrılıyor. Böylece kendi saldırısı için bir boşluk yaratan Azucena, hem enerjisi hem de keyifli dövüş stili ile King of the Iron Fist turnuvasında bizden geçer not almayı başardı..

Tekken serisinin alışık olduğumuz karakterleri, ana hareketler eksenindeki belli başlı düzenlemeler haricinde özünü koruyor. Toplam 32 karakter ile çıkış yapması planlanan Tekken 8’in kapalı betasında 19 karakterle severek dövüştük.

Yeni Rage Art sistemi ve oyuna yeni bir soluk olan Heat mekaniğinin getirisi ise yenilenen karakterle adeta el ele gitmiş. Alıştığımız karakterlerin hem özüne sadık hem de yenilikçi dövüş tarzları, Heat komboları ile beraber pek keyifli bir formül oluşturmuş

Tekken 8 Heat’in Mekaniği

Tekken 8, serinin önceki üyesinden alıştığınız pek çok oynanış özelliğini belli başlı düzenlemelerle yenilemiş. Bunu yaparken de eski oyuncularını yabancılaştırmamaya dikkat etmiş. Heyecanla beklediğimiz oyun serinin kıdemlilerini memnun ederken, seriye henüz yeni başlayan oyuncuları da kapsamlı ve öğrenme eğrisi makul bir öğreticiyle karşılıyor.

Özellikle e-spor odaklı frame verilerinin, hareketlerin girdilerinin ve animasyon gecikmelerinin düzenlenmesi gibi teknik gelişmeler de bizi çok memnun etti. Ancak vereceğiniz her açığın çok daha ağır cezaları olduğunu söyleyebiliriz. Tekken 8’de dövüş hatalarınız dev hasarlar yemenizle sonuçlanacak.

Örneğin oyunun henüz öğretici aşamasında hava kombolarının önemi iyice vurgulanıyor. Havadayken düşmana atacağınız komboların dövüşlerinizdeki en önemli şey olduğunun sürekli altı çiziliyor. Bunun üzerine “aman, öğreticidir” deyip geçerseniz, sonraki hava dövüşlerinizde yaptığınız tek hatadan dolayı can barınızın siz daha yere inemeden bittiğini görebilirsiniz.

Gelelim Tekken 8’in yeni ve maçlara hem daha hızlı bir tempo katacak hem de dövüşün seyrini bir anda değiştirebilecek mekaniğine: Heat. Dövüşünüz sırasında işleri kızıştıran Heat mekaniği, her turun başında karakterinizin can barı altında bulunan kısa bir barla görebileceğimiz Heat metresi ile çalışıyor.

Heat oyuncu tarafından tetiklendiğinde, adının hakkını vererek, dramatik ve etkili bir görsel efektle karakterimizi hararetli bir forma sokuyor. Heat formundayken karakterin saldırıları güçleniyor, blokları aşabiliyor, can yenileyebiliyor ve bu form Heat’e özel hareketleri kullanmaya olanak sağlıyor.

Turun herhangi bir zamanında barınız tükenene kadar kullanabildiğiniz bu mekaniği dilerseniz turun başında da kullanabilirsiniz. Bu sayede maçın başında rakibinizi baskılamış olursunuz. Fakat bu şansınızı daha kritik bir ana saklayarak kendinizi zor bir durumdan da kurtarabilirsiniz.

Kullanması oldukça keyifli olan Heat sistemi, hem görsel şölenden farksız animasyonu hem de seyir değiştiren etkisiyle bizden geçer not aldı. Özellikle kombolara yeni varyasyonlar sağlıyor oluşunu da çok beğendik.

Yeni Sanal Lobi Harika Görünüyor

Turnuva dediğin kalabalık olur!

Tekken 8 çevrimiçi lobilerine yeni bir bakış getirerek pek çok oyuncunun aynı anda vakit geçirebilecekleri yeni bir alan sunuyor. Fight Lounge adındaki bu alanda oyuncular birbirleriyle etkileşime girebiliyor ve diledikleri an dövüşebiliyor.

Fight Lounge en basit haliyle avatarınızı hazırlayıp giriş yaptığınız bir oyuncu lobisi. Dünyanın farklı kesimlerinden insanlarla bir araya geldiğiniz ve sohbet edebildiğiniz bu ufak dünyada oyuncuların uğrayabilecekleri pek çok mekan da var.

Fight Lounge’da ayrıca menüden erişebildiğiniz bir Beach kısmı da bulunuyor. Bu ufak sahil haritasında eski bir Tekken modu olan Tekken Ball için oyuncularla eşleşip bu şiddetli voleybol modunu oynayabiliyorsunuz. Fakat Dojo’da olduğu gibi maalesef bu mod da yalnızca çıkış sürümüne dahil olacak.

Tekken Dojo

Tekken Dojo hem tek başınıza hem de oyunculara karşı pratik yapmanızı ve becerilerinizi geliştirmenizi sağlayacak. Ancak kapalı beta sürecinde deneyimleme şansı olmadığımız Dojo’nun daha rahat dövüş pratikleri yapacağımız bir alan olarak tasarlandığını düşünüyoruz.

Mağaza

Diğer bir mekanımız ise avatarlarını kişiselleştirmeyi seven oyuncular için Kişiselleştirme Mağazası. Dövüşlerinizden topladığınız paraları harcamanın en iyi yolu olan Mağaza’da avatarınız için pek çok kıyafet ve aksesuar satın alabilirsiniz. Ayrıca isim levhaları, unvanlar ve profil arka planlarınızı düzenleyebilirsiniz. Sevimli avatarınız için sunulan kişiselleştirme seçeneklerinin miktarı şimdilik oldukça yeterli diyebiliriz. Ancak aldığımız bilgilere göre oyun çıktığında burada daha fazla seçenek olacak.

Mağaza ile ilgili dikkat çeken şeylerden biri de ilginç vitrinleri oldu. Burada turnuva dövüşçülerinin aksesuarlara ve kostümlere bürünmüş hallerini görüyoruz. Özellikle King’in ekmek dilimi içindeki kafasının olduğu fotoğrafa bayıldık. Oyunun çıkış sürümünde bu vitrindeki dövüşçü kişiselleştirmelerini de görmeyi umuyorum.

Battle Area (Arcade)

Gelelim Fight Lounge’un asıl dövüşlerinin hararetlendiği en önemli mekanına, Arcade yani Battle Area. Arcade stili iç tasarımı olan bu yerde farklı maç tiplerinden birini seçerek rakip bulabilir ve onlara meydan okuyabilirsiniz.

Dereceli maçlar sizin beceri seviyenize göre bir rakip bulurken, hızlı maçlar sizin veya rakibinizin beceri seviyesine bakmaksızın sizi eşleştiriyor. Grup maçları ise sizi aynı grup makinelerde oturan oyuncularla rastgele eşleştiriyor.

Battle Area bulunduğumuz sunucuda nispeten kalabalıktı ve hızlı maçlarda rakip bulma süresi ortalama 10 saniyeydi. Karakter seçimi, hangi tarafta oynayacağınızın tercihi gibi ayarları maç araması yapmadan önce yapıyorsunuz. Bu da dövüşe en hızlı ve hazırlıklı şekilde girmenizi sağlıyor.

Dövüşlerin de temposu artık daha hızlı olduğundan bir maçtan çıkıp diğer maça girme süremiz gayet kısaydı. Bu da oyuncuya zaman kaybetmeden farklı rakiplerle yeni ve çekişmeli maçlar deneyimlemeye olanak tanıyor.

Tabii bu deneyimin Tekken 8 kapalı beta sürecine özgün olduğunun altını çizelim. Çıkış sonrasında da benzer bir maç bulma ve eşleştirme sürecini göreceğimizi umuyoruz.

 

Ghost Battle Sistemi ve Daha Fazlasıyla Rakiplerinizi Tanıyın

Fight Lounge içerisinde diğer oyuncularla dövüşebildiğiniz gibi profil bilgilerindeki ana dövüşçülerini ve oynayış tarzlarını da görebilirsiniz. Hatta diğer oyuncuları baş rakibiniz olarak belirlemeniz de mümkün.

Tekken 7 aynı zamanda hem rakibinizin hem de arkadaşlarınızı geçmiş maç bilgilerini görneizi sağlıyor. Dilerseniz bildirimlerini açtığınız oyuncuların maça girdiklerinde bildirim alabilir ve maçları izleyebilirsiniz.

Tekken 8 kapalı beta sürecinde en çok dikkatimizi çeken sistem de Ghost Battle oldu. Bu sistemi diğer oyunculara karşı onlarla birebir dövüşmeye gerek kalmadan hazırlanmanızı sağlıyor. Oyuncuyla etkileşim seçeneklerinde beliren Ghost Battle seçeneğini seçtiğinizde oyuncunun oynamış olduğu karakterlerin listesi karşınıza çıkıyor.

Hangisine karşı oynamak istediğinizi seçtikten sonra başlayan dövüşte rakibinizin oynayış verilerine kendini adapte eden bir AI ile karşı karşıya geliyorsunuz. Rakibiniz o karakteri ne kadar çok oynamışsa veriler o kadar doğru oluyor.

Ghost Battle deneyimimin fazlasıyla olumlu geçtiğini belirtmem gerek. Yapay zeka tıpkı hedef oyuncu gibi hareket edebiliyor. Örneğin kısa aralıklı geri çekilme veya eğilme hareketlerini arka arkaya kullanabiliyor. Ya da belli hareketleri sürekli tekrarlayarak sizi yaklaşmaya davet edebiliyor.

Ghost Battle oyuncunun hatalarını da sentezliyor. Örneğin hedeflediğiniz oyuncu kombolarına ya da herhangi bir harekete sürekli erken başlıyorsa Ghost Battle’da görebiliyorsunuz. Ya da fazla uzaktan başlıyor, yersiz blok yapıyor ve saldırı duruşlarında açık veriyorsa, Ghost Battle AI bunları da görebildiğiniz bir dövüş performansı sunuyor.

Tekken 8’in şimdilik en sevdiğimiz yönlerinden biri olan bu mekanik, rakibin hem güçlü yönlerini hem de zayıflıklarını ortaya koymada oldukça başarılı.

Turnuva Ruhunuzu Canlandıracak Bir Görsellik

Oyunun sunduğu görsel keyif bütün bu yenilikleri birleştiren ve vurgulayan şey olduğu için bu noktayı en sona sakladık. Unreal Engine 5’in nimetlerinden fazlaca yararlanan Tekken 8 gerçekten bir dövüşün ruhunu görsellerle ortaya çıkarma konusunda inanılmaz bir noktaya ulaşmış.

. Dövüşçünüzün sağlam bir yumruk animasyonundaki kas oynamalarından tutun, dövüş ilerledikçe hırpalanmış olmalarının belirginleşmesine kadar Tekken 8 dövüştüğünüzü ve dövüşçünüzün kendine has gücünü pek çok yönden ortaya çıkarıyor.

Tekken 7 dövüş efektleri ne kadar hoşumuza gitmiş olsa da göz yoran bir kalabalıklığı ve parlaklığı vardı diye düşünüyoruz. Tekken 8 oyuncuların yorumlarını da dinleyerek efektler üzerinde fazlaca çalışmış.

 

Bunu yaparken de sert, etkili, cafcaflı ama bir o kadar da dövüşün akışını ve görüntüyü bozmayacak renkler tercih etmiş. Sizi eskisinden daha da güçlü hissettiren efektler patlayıcı sesleriyle ve sert darbelerin görüntüsüyle birleştiğinde şahane bir hissiyatı yaratıyor.

Diğer bir dikkat çekici nokta ise harita tasarımı olmuş. Dövüşçünüz, onun hareketleri ve efektleri kadar elbette nerede dövüştüğünüz de önemli. Betada erişilebilir toplam altı harita vardı ve hepsi gerçekten de harika görünüyordu.

Karakterlere düşünülen detaylar kadar haritalarda da duvarların ve yerin dövüşe tepki vermesi, ilerleyen turlarda haritanın gündüzden geceye geçişi gibi pek çok detay da bulunuyor. Ayrıca ayarlanmış kamera açısı artık daha rahat bir kontrol sunuyor.

Tekken 8 Kapalı Beta, Oyunun Çıkışını Dört Gözle Bekletmeye Başladı

Kapalı betada deneyimlediğimiz üzere Tekken 8, önceki halkanın tüm olumlu yönlerini almakla kalmamış. Aynı zamanda eksiklerini kapatmış ve yeni nesle uyum sağlayacak iyileştirmeleri de bünyesine eklemiş. Mekanikler açısından kesinlikle eğlenceli dövüşler sunan Tekken 8, envanterindeki her karakterinin nasıl dövüşler çıkaracağını merak etmemizi sağladı.

Dövüş stillerinin çeşitliliğinin yanında vuruş hissiyatı ve görsellerin uyumu her zamanki Tekken tadında. Şahsen Heat’i aktive etmemle birlikte hem görsel hem de işitsel bir patlamayla gaza gelmem ve kendime engel olamadan ofansif oynamaya başlamam hep hazin sonuçlar doğursa da o ‘durdurulamaz güç’ hissinden inanılmaz keyif aldığımı söyleyebilirim.

Azucena enerjik ve dövüşlerinize yeni bir tat katan stiliyle hızlı karakterler tercih eden şahsımın gönlüne taht kurmuşken, aynı türden karakterler oynamayı seven herkese de önerebileceğim bir dövüşçü oldu. Ayrıca Azucena ile oynarken kendisine ait Ortiz Farm haritasında oynamanızı da önermeliyim. Alpacaların rakibinizle aranızda dolaştığı bu tatlı çiftlikte arkadaki enerjik müzikle birlikte Azucena’nın dövüş atmosferine girmemek mümkün değil.

Kapalı Beta sürecinde Tekken 8’in hikayesi veya çevrimdışı oynanışla ilgili yorum yapmak mümkün olmadı. Ancak çevrimiçi tarafta belirlenen standartlar oyunun diğer dikeyleri için de umut verdi.

Son Söz

Tekken 8 kapalı beta süreci bizim için pek keyifli geçti. Serinin en yeni mekanikleri, oynanışı, görselliği, vuruş hissiyatı ve çok daha fazlasıyla yeni nesle uyum sağlayan bir dövüş olarak bizden geçer not aldı. Henüz her açıdan incelemeye fırsatımız olmamış olsa da çıkışında Mortal Kombat 1 ve Street Fighter 6’yı dövüş oyunlarında kimin tahtı kazanacağı konusunda zorlayacağı kesin.

Hakkında Dilara Yıldırım

Oyunlara olan ilgisi henüz 6 yaşındayken başlamış bir Metal Gear hayranı. Son zamanlarda da Steam'in sömürgesi altına girmiş, oyun koleksiyonculuğu hayalleri olan basit bir Dilbilim öğrencisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir