Anasayfa > İncelemeler > Mortal Kombat 1 İnceleme

Mortal Kombat 1 İnceleme

Mortal Kombat 1

Mortal Kombat 1'in en güçlü yönleri arasında şahane görselliği ve enfes karakter animasyonları var. Pek çok açıdan serinin önceki halkalarının üstüne koyan Mortal Kombat 1 gerçekten yeni nesil bir dövüş oyunu. Her ne kadar bazı eksiklikleri dikkat çekse de serinin en yeni halkası bizden geçer not aldı.

80

Mortal Kombat 1 inceleme dosyamızda dört yıllık aradan sonra geri dönen serinin en yeni üyesini mercek altına alıyoruz. çok daha canlı ve hiç olmadığı kadar kanlı bir şekilde geri döndü. Dövüş oyunlarında kan vahşet ve acımasızlığı en iyi şekilde işleyen Mortal Kombat, bu oyunda da imzası haline unsurlarından hiç taviz vermiyor. Hatta bir o kadar da geliştiriyor.

 

Zaman Her Şeyin İlacı

Öncelikle hikâyeden bir giriş yapalım. Mortal Kombat 1, bizleri her şeyin başlangıcına götürüyor. Nasıl mı? Serinin önceki halkasının sonunu hatırlatmakta fayda var. Mortal Kombat 11’in sonunda Liu Kang, Kronika’yı alt ederek zamanın kontrolünü ele geçirir ve her şeyi en baştan yaratır. Bu da doğal olarak aşina olduğumuz birçok durumun ve karakterin sıfırlanmasına neden olur.

Elbette alıştığımız öykünün bir anda sıfırlanması biraz göz korkutucu gelebilir. Ancak Mortal Kombat 1’de yaşanan bu değişimler benim için oldukça keyifli oldu. Örneğin yarı tanrı oluşu ve yıldırımlara hükmetmesiyle bilinen Raiden’ın bir çiftçiye dönüşmesi, Johhny Cage’in bir film yıldızı olup yersiz espriler yapması gibi değişiklikler oyunun ruhuna renk katmış diyebilirim.

Ancak devir ne kadar değişse de gelenek gelenektir ve kalıcılığını korur. Mortal Kombat 1’de buna uyan büyük geleneklerden biri de diyarlar arası dövüş turnuvaları olmuş. Hikayemizin başlangıç noktası da buradan çıkıyor.  

Mortal Kombat 1 Hikayesi

Kendi adına savaşacak ve turnuvaya layık bir dövüşçü bulmak isteyen Liu Kang, birkaç test sonrasında kendine uygun adayları buluyor ve turnuva için eğitmeye başlıyor. Bu adaylar ise Raiden, Kenshi, Kung Lao ve süper yıldızımız Johnny Cage. Eğitimi tamamlayarak hepsini bir sınava sokan Kang, sonunda şampiyonunu buluyor ve turnuvaya doğru yola koyuluyor.  

Tabii kambersiz düğün olmaz. Bu yapımda da olmazsa olmaz bir kötü adamımız var. Hatta birden çok var diyebilirim. Ancak burdan sonrası spoilerda sınırı aşmak olacak.

Karşımızda sizi alıp götürecek düzeyde etkileyici bir hikaye yok. Ancak Mortal Kombat 1’in hikayesi bir dövüş oyunu sınırları içerisinde benden geçer not almayı başardı. Bununla birlikte geliştiricinin uzun yıllardır belli bir çizgide giden seriyi sıfırlayarak riske girmesi de cesurca bir hareket.

Bu zaman sıfırlaması sırasında yapılan birçok değişiklik köklü hayranları sinirlendirme potansiyeline de sahip. Ancak buna tam da sıfırlamak denemez. Hikâyemiz aslında bir önceki oyunu temel alarak devam ediyor.  

Mortal Kombat Film İncelemesi

Bu değişimler benim hoşuma gitse de hikayenin pek çok mantık hatası barındırdığını söyleyebilirim. Peki Mortal Kombat 1’in hikayesi hakkında tek eleştirim bu mu? Ne yazık ki hayır. Öyle ki hikaye kurgusunun temeline baktığımda birkaç sorun gözüme çarpıyor.

Bunlardan en büyüğü, önemli ve daha detaylı işlenilmesi gereken kısımlarda ortaya çıktı. Çünkü Mortal Kombat 1 genelde en kritik anları bir “oldu bittiye” getiriyor. Bununla beraber hikayenin genel gidişatında çok da önemli olmayan kısımlar biraz fazla uzatılıyor.  

Bunun dışında hikâye kendini izlettiriyor ve içine çekmeyi başarıyor. Üst seviye bir hikâye mi? Hayır. Peki keyifli ve yeterli mi? Evet. 

Kan, Ter ve Gözyaşı

Gelelim Mortal Kombat 1’in en ama en önemli kısmına. En önemli olmasının yanı sıra en başarılı olduğu kısma da diyebiliriz. Mortal Kombat 1, oynanış anlamında çok büyük değişikliklere gitmese de birkaç yeni özellikle oyun keyfini artırmayı başarmış.  

Ana dövüş mekaniklerinde çok bir değişiklik yok. Tabii karakterlere yeni animasyonlar eklenmiş. Bunun yanında yeni gelen oyuncular için de oldukça iyi tasarlanmış bir eğitim bölümü bulunmakta. Bu eğitim kısmında oyunu A’dan Z’ye kadar öğrenebiliyorsunuz. 

Seriye yeni gelen özelliklerden olan Kameo sistemi de farklı bir hava katmaya çalışmış. Çalışmış diyorum çünkü her ne kadar güzel bir eklenti olsa da kullanım konusunda beni hayal kırıklığına uğrattı. Kameo sistemi kısaca ana karakterler dövüşürken tek bir tuşla oyuna dahil olan ve rakibe saldırabilen veya savunabilen yancılardan oluşuyor. 

Buradaki kilit nokta ise tek tuşla oyuna dahil olması. Benim beklentimin biraz farklı olması, bu konuda hayal kırıklığı yaşamış olmama sebep olabilir. Yine de biraz daha çeşitlenmiş bir kullanım sunulabilirdi.

Kameolar biraz sonra bahsedeceğimiz Invasions modunda ilerleyerek gelişebiliyor. Yeni görünümler yeni hareketler ve birçok yeni özelliğin kilidini açabiliyorsunuz. Yeterli seviyeye ulaştıktan sonra Kameonuz ile Brutality ve Fatality de gerçekleştirebiliyorsunuz.

Kameolar’ı hikâye içerisinde siz seçemiyorsunuz. Hikâye gidişatına göre karatkerlerin yanında bulunan kişilere göre veriliyor. Tek kişilik dövüş modunda ve online modda ise ana karakterimizin yanına gelecek Kameo’yu da biz seçiyoruz. Bu Kameoların çoğu başka zaman dilimlerinden gelen karakterlerden oluşuyor.

Her Kameonun kendine has özellikleri ve seçtiğimiz her karakter için farklı bir kombinasyonu da bulunuyor. Çeşitlilik konusunda yeterli düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Zamanla gelecek güncellemeler ile birlikte bunların sayısının artması da kaçınılmaz.

Her oyunda olan ve üstüne koymaya devam eden vahşet ve kan da bu yapımda büyük bir yer tutuyor. Fatalityler hala rahatsız ediciliğini koruyor. Brutalityler ise daha havalı bir hale gelmiş. Bunun yanında L2 ve R2 kombinasyonları ile yaptığımız özel animasyonlar da oldukça başarılı. Tabii bazıları içinizi cız ettirecek türden. Kısaca kan ve vahşet olduğu gibi durmakta. Siz yine de çok etkilenip evde denemeye çalışmayın. Ne olur ne olmaz.

İstilalar ve İstilacılar

Mortal Kombat 1 bizlere birkaç farklı oyun modu sunuyor. Bunlar önceki oyunlarda da bulunan ve aşina olduğumuz modlar. Hikâye modu, tekli dövüş, çok oyunculu, turnuva modu gibi bildiğimiz modların yanı sıra yeni eklenen bir mod daha mevcut. 

Bu modun adı ise Invasions. Bu kısım hikâyeyi bitirdikten sonra açılıyor İçeriğinde ise eğlenceli birçok içerik var. Aşama aşama ilerlediğimzi ve her aşamada farklı tarzda dövüştüğümüz bir yapıya sahip. 

Bu farklılıklar aslında küçük meydan okumalar diyebilirim. Dövüş içerisinde sadece rakipten değil çevre elementlerinden de kaçmamız gerekebiliyor. Bunun yanında gökten gelen meteorların canınızı biraz yakması da muhtemel. 

Invasions modu için, oyun içerisinde oyun diyebilirim. Çünkü normal gidişattan biraz farklı bir şekli var. Mod, bizleri bir haritada oynatmaya başlıyor ve bu haritada birçok kısım erişime kapalı. Bu kısımlara erişmek için ise gerekli ekipmanları toplamalısınız veya bağlantılı bölümleri tamamlamalısınız. 

Normal dövüşlerin yanı sıra haritada ilerlerken bir anda pusuya düşürülebiliyorsunuz. Bunun yanında bu modda gizli dövüş sekansları da mevcut. Mini boss sayılabilecek güçlü düşmanlar da beklenmedik bir anda karşınıza çıkabiliyor. 

Ek olarak Invasions modunda bir Talisman sistemi de bulunmakta. Oyun içerisinde ilerlerken bulduğumuz talismanlar bizlere dövüş esnasında avantaj sağlıyor. Bu Talismanları dükkanlar aracılığı ile satın alabilir veya geliştirip daha güçlü hale getirebilirsiniz. 

Invasions modu içerisinde Towers kısımları da mevcut. Haritanın belirli kısımlarında beliren bu kuleleri tamamlayarak ödül ve XP kazanabiliyorsunuz. Kazandığımız XP’ler ise Invasions seviyemizi artırıyor. Bu seviye artışları da bizlere can ve hasar yükseltmesi sağlıyor. 

Invasions modunda eğitim kısmı da dahil olmak üzere 9 adet bölge bulunmakta. Her bölge özgün bir temaya sahip. Hikâye modunu tamamlayıp tek kişilik deneyime devam etmek isteyen oyuncular için 7-8 saatlik bir deneyim vadetmekte. Tabii bu süre oynanışa göre kısalıp uzayabilir. 

Önceki oyunlardan aşina olduğumuz Towers modu da Mortal Kombat 1’de mevcut. Towers modu adından da anlaşılacağı üzere kulelerden oluşan bir oyun modu. Her kulenin belirli katmanları var ve bu katmanların her birinde farklı rakiplerle karşılaşıp kuleyi tamamlamaya çalışıyoruz. Bunların dışında önceki oyunlarda bulunan klasik dövüş modu ve çok oyunculu mod mevcut. Oyunun çok oyunculu modunda ise standart dövüş, dereceli karşılaşmalar ve King of the Hill olmak üzere üç farklı kısım var. 

Mortal Kombat 1’in Tanıdık Yüzleri

Biraz da karakterlerden bahsedelim. Mortal Kombat 1, ana oyun içeriğinde bizlere oynanabilir 23 adet karakter sunuyor. Ek olarak da ön sipariş verenlere özel Shang Tsung karakteri veriliyor. Tabii oyun çıktıktan sonra da bu karakteri satın alabiliyorsunuz.    

Oyunun bizlere sunduğu karakter havuzu ise önceki oyunlara göre az olsa da zamanla eklenecek karakterler ile gelişecektir. Seriden aşina olduğumuz Sub-Zero, Scorpion, Raiden, Kung Lao, Johnny Cage gibi karakterler yerlerini koruyor. Önceki oyunda oynanabilir olarak bulunmayıp yeni eklenen karakterler ise Reiko, Nitara,Li Mei, Reptile, Ashrah, Havik, Kenshi, Tanya ve favori karakterim olan Smoke.   

Oyunda yardımcı olarak bulunan Kameolar ise Cyrax, Darrius, Frost, Goro, Jax Briggs, Kano, Kung Lao, Motaro, Sareena, Scorpion, Sektor, Shujinko, Sonya Blade, Stryker ve Sub-Zero. 

Ödüller ve Özelleştirmeler

Mortal Kombat 1’in kişiselleştirme sistemi karakterlerin görünümlerini değiştirmemize olanak sağlıyor. Tabii sadece görünümlerini değil kullandıkları silahların da görünümüne etki edebiliyoruz. Bu görünümlerin ve silahların renklerini de değiştirebiliyoruz.

Bu görünümler de hikaye modu ve Invasions modu kısımlarında ilerledikçe açılıyor. Bunun yanında buralarda topladığımız Koin para birimi ile Shrine’dan rastgele ödüller de elde edebiliyoruz. Ayrıca haftalık ve günlük görevleri tamamlayarak oyun içi para birimleri elde edebiliyoruz. 

Yeni Nesil Bir Deneyim

Mortal Kombat 1 yeni nesil oyun deneyimini hissettirmeyi başarıyor. Bunu başarmasındaki en büyük etken ise grafikleri diyebilirim. Unreal Engine 4’ün gücünü fazlasıyla kullanan Mortal Kombat 1, gerek renkleri gerek ışıklandırmaları ile beni etkilemeyi başardı. Bunun yanında yeni neslin SSD teknolojisi sayesinde oyunda neredeyse yükleme ekranı görmedim diyebilirim.

Buna ek olarak karakter tasarımları ve mimikleri de oldukça gerçekçi. Özellikle karakterlerin mimikleri fazlasıyla başarılı olmuş. Ara sahnelerdeki konuşmalara birkaç saniyeliğine odaklandığınızda bunu net bir şekilde anlayacaksınız. Efektler ve animasyonlar da kendini önceki yapımlara göre bir hayli geliştirmiş. Bu gelişimle birlikte ölümcül animasyonların ve Fatalitylerin rahatsız edicilik seviyesi ikiye katlanmış. 

Peki Mortal Kombat 1’in performansı nasıl bu oyunun? Biz oyunu PlayStation 5 üzerinde deneyim ettik. FPS konusunda hiçbir sıkıntım olmadı. Mortal Kombat 1, PlayStation 5’te 4K ve 60 FPS olarak çalışıyor. 

Hatalar noktasında Mortal Kombat 1 gayet iyi cilalanmış bir oyun olarak öne çıkıyor. Öyle ki oynanış boyunca karşıma çıkan tek ilginç hata Stryker’ın fenerini yakmasıyla oluşan ekran kararması oldu. Bu durumun dışında sorunsuz bir deneyim yaşadığımı söyleyebilirim. 

Mortal Kombat 1 İnceleme: İyisiyle, Kötüsüyle

Mortal Kombat 1‘i beğendiğimi ve iyi bir oyun olduğunu söyleyerek başlayayım. Tabii bu onu mükemmel bir oyun yapmıyor. En büyük eksikliği ise benim için çeşitliliğin biraz az olması ve hikâye kısmında oldu.

Sadece birkaç mantık hatası ve kurgusu beni kendinden uzaklaştırdı. Çeşitlilik konusunda da başlangıç olarak yeterli gibi dursa da bir süre oynadıktan sonra tekrara düşmeye başlayacaktır. Tabii geliştirici stüdyo yeni etkinlikler ve karakterler ile bu dengeyi sağlayacaktır diye tahmin ediyoruz. Yine de tek kişilik bir deneyime odaklananlar için büyük bir içerik havuzu yok. Teknik problem yaşamadığım için elbette memnunum.

Bunun dışında beni üzen bir başka durum da Kameo sisteminin yüzeyselliği oldu. Benim beklentim daha aktif bir kullanıma yönelikti. Bu beklentinin üzerine tek tuşla kullandığımız bir eklenti olduğunu görünce hayal kırıklığına uğradım. Bir diğer eksi de karakter havuzunun sayıca sığ olması oldu.

Bir önceki oyun olan Mortal Kombat 1 daha geniş bir karakter havuzu sunuyordu. Yeni gelecek paketlerle oyuna karakterler eklenecek olsa da bunlara ekstra ödeme yapmak elbette kimsenin hoşuna gitmeyecek.

Son Söz

Mortal Kombat 1’in en güçlü yönleri arasında şahane görselliği ve enfes karakter animasyonları var. Pek çok açıdan serinin önceki halkalarının üstüne koyan Mortal Kombat 1 gerçekten yeni nesil bir dövüş oyunu. Her ne kadar bazı eksiklikleri dikkat çekse de serinin en yeni halkası bizden geçer not aldı.

Dövüş oyunu severlerin ve sinematik bir hikâye deneyimlemek isteyen oyunculara kesinlikle öneriyoruz.

Hakkında Sezer Yıldırım

Bilgisayar programcısı, oyunlar ve sinema ile ilgilenen standart bir insan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir