Anasayfa > Oyun Haberleri > Temiz Twitch Olayı Nedir? İlk Taşı En Günahsız Olanınız Atsın!

Temiz Twitch Olayı Nedir? İlk Taşı En Günahsız Olanınız Atsın!

Twitch Bit bağışlarının ardındaki şaibelerle ilgili ufak tefek haberler alıyorduk ancak iş çığırından çıktı. Temiz Twitch olayı nedir gelin anlatalım. Bu yazıda tüm süreci okurlarımız için özetliyoruz.

Geçtiğimiz dönemde, Twitch büyük bir ‘hack’ vakası yaşamıştı ve kullanıcı verileriyle ilgili çok büyük kayıplar meydana gelmişti. Bu veriler arasında kanalların aylık gelirleri de yer almaktaydı. Başlarda “Vay anacağım, şu da bu kadar kazanıyormuş, ey maşallah” denilerek başlayan süreç çok farklı bir noktaya geldi. Konuyla daha sıkı ilgilenen kullanıcılar, verileri deşmeye başladıkça daha ilginç detaylar da ortaya saçılmaya başladı.

Başlarda pek çok oyun forumunda başlıklar gördük. Birisi Knight Online başlığı altında bu oyunu oynayan topluluk yayıncılarının nasıl da organize bir para aklama şebekesi haline geldiğini en açık haliyle kanıtladı. Elbette forumların güncel popülaritesini de düşünecek olursak pek yankı oluşmasının neden yavaşladığını da görebiliriz. Derken konuya canlı yayın denildiğinde ilk akla gelen simalardan birisi olan Ahmet “Jahrein” Sonuç’un dahil olması olayın akışını değiştirdi. Jahrein Twitter’da olayın büyük patlamasından birkaç gün önce “Şaibeler yalnızca Knight Online topluluğuyla ilgili değil” dedi. Ardından da olayı ortaya dökmeye kararlı olduğunu takipçilerine ve tüm Twitch ekosistemine gösterdi. Aşağıdaki Tweet akışını okursanız bu durumu daha iyi anlayabilirsiniz.

Suçun Adı PARA AKLAMA

Şimdi olay şu. Twitch gibi platformlarda yapılan çalıntı kredi kartı işlemleri, platformun ilk gününden beri sorunların başında gelmekteydi. Başta internetin derinlerinden bulunan kart bilgilerinin, kötü bir şaka olarak yayıncılara bağış yapılmak için kullanıldığını görüyorduk. Ardından belli ki suç şebekeleri buradan nasıl ekmek kazanacaklarını öğrendiler. Twitch yayıncılarına yapılan “Sana bağış yapacağım, sen de komisyon tutarını alıp gerisini bana vereceksin” sözleri birçok yayıncının ilgisini çekmiş olacak ki iş bugünkü haline ulaştı.

Bağışlar Bit yoluyla, hediye abonelik yoluyla ya da sahte abonelik biçimleriyle yayıncıya aktarılıyor. Burada emin olduğumuz bir nokta var, ifşa edilen yayıncılar arasında ortalama izleyici sayısı 50’yi bulmayan bazı yayıncılara binlerce dolarlık bit gönderilmiş. Suç akıl alır boyutta değil doğrusu.

Bu paranın içerisinde herhangi bir suçtan elde edilen meblağlar yer alıyor olabilir. Buna basit görülen veri bilgisi çalınması suçları da dahil, uyuşturucu da ve hatta terör eylemleri de… Bu nedenle gerçekten başta neye bulaştıklarını bilmiyor gibi düşünebileceğimiz bu yayıncılarla ilgili hem devlet otoritelerinin hem de platformun acil bir biçimde harekete geçmesi gerekiyor. Bu da bizi ana konumuza getirir ki adı TEMİZ TWITCH.

Ayrıca suça bulaşmış olma ihtimali, istatistiklerden ötürü oldukça yüksek olan birçok yayıncı da burada ifşalanmakta.

Temiz Twitch Nedir?

Süreç biraz önce de bahsettiğimiz gibi doldu da taştı zaman içerisinde. Şu an Twitch’de severek takip ettiğiniz, az izlenmesi olan ya da çok izlenmesi olan pek çok insan üzülerek söylüyoruz ki suç bataklığının içerisine çekilmiş durumda. Çekilenleri ufak analizlerle zaten konunun takipçileri ‘fiş’liyor. Çekilmeden, konuyu en baştan okuyabilen iradeli yayıncılarsa platformu konuya yönlendirebilmek adına ‘Temiz Twitch” hareketini başlattılar. Bu harekete göre temiz kalmayı başarabilmiş birçok yayıncı 5 Kasım’a kadar yayın açmayacak ki platform erişim kaybıyla konuya dikkat etmek durumunda kalsın.

Ufak bir örnek olarak da Grimnax tarafından paylaşılan ve onun da çekilmeye çalışıldığının kanıtı olan resmi paylaşarak yazıyı sonlandıralım. Sağlıcakla kalın.

grimnax

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir Yorum

  1. Merhaba Savebutonu sizinle işbirliği yapmak istiyoruz. Size her ay 9,461,649,020,561$ bağışta bulunacağız siz de bunun %0,0001 ini komisyon olarak alıp gerisini bize vereceksiniz.

    Şaka bir yana çoğu yayıncının bu işe bulaşmış olması kötü, demek isterdim fakat nerden bakacak olursak burası Türkiye. Herkes kolay yoldan zengin olabilmenin peşinde. Özellikle de şu zor günlerde. Ayrıyeten yine burası Türkiye. İki ifade alınıp sonra peşini bırakacaklar gibi duruyor. Umarım öyle olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir