Anasayfa > Blog > Termal Macun Nedir? Ne İşe Yarar?

Termal Macun Nedir? Ne İşe Yarar?

Donanımlarımızın verimini doğrudan etkileyebilen bir bileşen olan termal macun nedir ve ne işe yarar? Gelin açıklayalım efenim.

Termal macun, işlemcilerin yüksek ısılarını aktararak soğutulmaları için bağlandıkları fan ile aralarındaki ısı kaybını azaltmaları için kullanılır. Kıvamı diş macununa benzeyen ürünün içeriğinde çoğunlukla silikon malzemesine denk gelmek mümkündür. Havaya göre çok daha iletken olan termal macun, bileşen ile soğutucu arasında oluşabilen küçük hava boşluklarını doldurmak amacıyla uygulanır. Bu sayede ısı aktarımı sağlanarak donanımın soğutulması amaçlanır. Bilgisayar teknolojilerinin yanı sıra işlemcilerin kullanıldığı diğer çoğu elektronik ürününde de karşımıza çıkarlar.

Oyunlarda Optimizasyon Nedir?

Not: Piyasada gümüş alışımlı, iletkenliği silikon materyale nazaran daha yüksek olan ürünler de bulunabilmekte. Ancak fiyatları da buna göre daha yüksek oluyor.

Termal Macun Ne İşe Yarar?

Bu sıvı ancak oldukça yoğun bileşen bilgisayarlarımızın verimi ve sağlığı açısından oldukça kritik bir role sahiptir. Zaman içerisinde tekrardan uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde iletkenlik özelliğini kaybedecek biçimde aşınabilir ve işlemcilerimizin gereğinden fazla aşınmalarına neden olabilir.

Yüksek ısıların, yüksek verimle iletilerek soğutulması işine yarayan ürünün de çeşitli türlerinin olduğunu ve uygulama biçiminin alınacak verimi doğrudan doğruya etkileyeceğini unutmayın. Bu nedenle alt başlığımızı okumanızı da tavsiye ediyoruz.

Termal Macun Nasıl Kullanılır

Eğer termal macunu sıfır aldığınız bileşenlerde kullanmayacaksanız ve eski bir bilgisayarınızın veriminin düşmüş olması nedeniyle ihtiyaç duyduysanız öncelikle termal macunu kullanıldığı yüzeylerden temizlemeniz gerekiyor. Bu noktada aseton, alkol ya da ispirto yardımıyla temizlik yapabilirsiniz. Gelin süreci iki ayrı noktadan anlatalım.

Termal Macun Temizleme İşlemi

  • Soğutucu ve işlemciyi birbirinden ayırıyoruz. (Laptoplarda tek parça halinde GPU da soğutucudan ayrılacaktır ve anakart açığa çıkacaktır.)
  • Aseton ya da alkolu yalnızca bezimizi nemlendirecek şekilde kullanıyoruz.
  • Nemlenmiş bezimiz ile ovalama yoluyla termal macunun göründüğü alanları temizliyoruz.
  • Kuru ya da sıvı macun kalıntısı kalmamasına özen gösteriyoruz.
  • Yeni macunu uygulamadan önce nemin kuruması adına 10 dakika kadar bekliyoruz.

Termal Macun Nasıl Sürülür

  • Uygulanacak donanımın yüzeyine oldukça az miktarda bir nokta halinde macun sıkıyoruz.
  • Ardından bu noktayı oldukça ince bir biçimde bileşenin tüm yüzeyini kapsayacak şekilde dağıtıyoruz.
  • Dağıtım aşamasında bir kart ya da kartvizit kullanabiliriz ve ince yüzeyiyle dağıtımı sağlayabiliriz.
  • Ardından donanımın etrafına taşan bir kısım olduysa diye kontrol ediyoruz ve taşan kısımları bir bez yardımıyla temizliyoruz. Unutmamak lazım ki bu kısımlar iletken yüzeyde kısa devre yaşanmasına neden olabilirler.

Termal Macun Ne Zaman Değiştirilmeli?

Aslında gerçekten iyi uygulanılmış bir macun 5 yıldan uzun süre bilgisayarımızın verimli çalışmasını sağlayabilmektedir. Ancak çoğu fabrika çıkışı bilgisayarlarda basınç dağılımı yoluyla uygulandığı ve düşük kalite ürünlerle yapıldığı için bilgisayarımızın verimi ısı nedeniyle 2 ya da 3 yılda düşebilmekte. Bu nedenle süredense bilgisayar verimiyle düşünebiliriz.

Eğer bilgisayarınızın veriminde bir azalma seziyorsanız, ısı değerleri yükseliyorsa termal macun değiştirme ve fan temizliği yapma zamanınız gelmiştir. Bununla birlikte yine 2 yıllık periyodlar halinde ısı iletkenliğini arttırmak adına eski macunu temizleyip yeni termal macununuzu uygulamanızı tavsiye edebiliriz. Umarız bu içeriğimiz termal macun nedir sorunuza yeterli yanıtı vermiştir.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir