Video oyun evreninin gelmiş geçmiş en önemli firmalarından birisi Valve. Peki firmayı bu kadar önemli kılan özellikler nelerdir?
Firma hakkında eminiz ki tutkunları birçok ayrıntıya hakim. Fakat biz yine de bir liste hazırlayarak hem bilmeyenlerin de firmayı daha iyi tanımalarını sağlamak, hem de bu eşsiz şirkete saygımızı bir kere daha dillendirmek istedik. Siz de dilerseniz listemize başlayalım ve oyun tarihinin en etkileyici, en yüksek sayıda oyuncuya ulaşan oyunlarının atölyesini sizler de bir kere de bizim kalemimizden okuyun.
Her Oyunu Bir Marka
Diğer bütün oyun şirketleriyle arasında bariz bir fark var. Valve hangi oyunu geliştirirse geliştirsin, türünün markası olmayı başarabildi. Hikaye odaklı tek oyunculu oyunlarıyla da gönülleri fethetti, devasa çok oyunculu oyunlarıyla da birçok oyuncunun bilgisayarlarında yer edinmeyi başardı.
Bulmaca türünün en iyi örneklerinden olan Portal serisi de buna bir örnek, bilim kurgu temasının şaheseri olan Half-Life serisi de öyle. Tabii yine segmentlerinin öncü oyunları olan Left 4 Dead ve Counter-Strike oyunlarını da unutmamak lazım. Hele ki Dota 2 gibi bir sektör başlatıcı da var ki eSpor için yeri yadsınamaz bir noktada olmaya hala devam ediyor. Yine Team Fortress 2 de FPSMOBA türünün ilk bilinen üyesi olarak kabul edilmekte. Overwatch, Valorant ve Paladins gibi oyunlara öncülük ediyor olmasına rağmen hala sunucularının oyuncu dolu olması Team Fortress 2’nin ne denli önemli olduğunu hepimize gösteriyor.
Kocaman Bir Evren
Portal ve Half-Life evrenlerinin bağlantılı olduğunu zaten birçoğunuz biliyordur. Ee muhtemelen Left 4 Dead’in de Counter-Strike serisinin devamı olduğu teorisini de duymuşsunuzdur. Dota 2 evreni tek başına birçok diğer yapıma öncülük edebilmiş durumda. Bu abilerimiz hikaye yazmayı da evren oluşturmayı da çok iyi biliyor. Bu nokta ellerinden öpülmesi gerekliliğini gözler önüne seriyor.
Steam’i Unutmamak Gerek
En önemlisi ve bu sefer herkesin gerçekten bildiği Steam’in de yerini unutmamak lazım. Orijinal oyun oynama kültürünü Amerika, İngiltere gibi büyük ülkelerden alıp tüm dünyaya sunmaları sadece oyuncular için önemli değildi. Birçok bağımsız oyun yapımcısına da yaşam alanı oluşturdu Steam. Aynı zamanda sağladığı pazar, kart toplama gibi özelliklerin yanı sıra kütüphane oluşturulabilmesiyle de oyunculara farklı eğlenceleri de sunabildi.
Gabe “GabeN” Newell Faktörü
GabeN oyun sektörünün dinazorlarından birisi, fakat sadece bununla sınırlı değil. Adam gerçekten de iyi bir oyuncu, dolayısıyla kültüre oldukça hakim. Bunu sadece para kazanılan bir alan olarak görmeyen, eşsiz bir yönetici. Kendisi Microsoft gibi dev bir markanın en yetkili isimlerinden birisiyken, Bill Gates’in şahsi tavsiyesi ile Microsoft’tan bağımsız olarak kurulan id Software’e geçiyor, kısa bir süre sonra da Quake oyununu yayınlıyorlar. Ardından da Valve’i kurup, bize aynı oyun motoruyla Counter-Strike ve Half-Life oyunlarını veriyor.
Böyle bir yönetici varken denenen bir işin başarısız olması çok zor. Zaten oyunu, oyundan bağımsız olarak bir iş şeklinde düşündükleri hiçbir işi de tutturamadı Valve. Buna kendi kontrol cihazları ve Artifact isimli oyunları örnek gösterilebilir.
Çığır Açıcılığı Steam ile Sınırlı Değil
Konu yaratıcılık, çığır açıcılık ve sınır belirleyicilik olunca da Valve dev gibi, kalın harflerle yazılarak karşımıza geliyor. Büyük firmaların ancak “Bakın burada da yer alıyoruz.” diyerek ortaya çıkabildiği Virtual Reality (VR) teknolojisinde, şaheser yayınlayabilecek kadar yürek yemiş bir markayla karşı karşıyayız. Half-Life: Alyx aynı zamanda tek başına Half-Life hikaye akışını değiştirebiliyor. Dolayısıyla geçiştirmelik bir oyun olmadığı daha dünden belli bir iş.
Film Çekmeden Filmci Olmak
Valve’ın animasyon programı olan Source Filmmaker uygulamasını hiç duymuş muydunuz? Dünyanın en iyi animatörleri bu film motoru üzerine çalıştılar. Source oyun motorunun teknik özellikleri kullanılarak yapılan bu programdan çıkan işler gerçekten harika. Sadece Valve’ın yayınladığı oyun animasyon ve reklamları bile bunu kanıtlamaya yeter ama Team Fortress 2 için hazırlanan, çoğunluğu oyuncular tarafından bağımsız olarak yapılan videoları izlemenizi özellikle tavsiye ediyoruz.
Çevrim İçi Oyunların Şahı
Çevrim içi oyunlardan kısaca tekrar bahsetmek lazım. Bu şirket çevrim içi oyunlarda o kadar iyi ki anlatmak çok zor. Fakat aşağıdaki linkten de görebileceğiniz üzere, Valve’ın iki oyunu en çok oyuncuya sahip olmak noktasında birbirleriyle rekabet ediyorlar. Hem de listede pek çok bilindik marka varken. Ciddi ciddi 2 büyük markayı böylesine güçlü bir şekilde yönetebilmek hiç de o kadar kolay değil. Hele ki iki oyunun da aktif olarak güncellendiğini, yeni içeriklerin üretildiğini düşünürsek.
CS:GO Dota 2’nin Anlık Oyuncu Rekorunu Kırdı