Sıfırdan başlayıp hayallerimizin oyununu geliştirmeye çalıştığımız yapım Villa’s Blinds inceleme dosyamız ile mercek altında.
- Çıkış Tarihi: 4 Ocak 2021
- Geliştirici: Çamlıca GameLab, Neuron Entertainment
- Platformlar: PC
Villa’s Blinds İnceleme
Bursa Çamlıca Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından kurulmuş olan Çamlıca Game Lab. tarafından geliştirilen bu yerli yapım bağımsız oyun bizlere her birimizin çok iyi bildiği bir gerçeği bir kez daha hatırlatarak başlıyor; her büyük girişim garajda başlar. İşin şakasını bir kenara bırakacak olursak pek çok büyük şirketin hayatlarına garajda başladığını hepimiz duymuşuzdur. Villa’s Blinds‘ta da yeni mezun bir bilgisayar mühendisi olarak başladığımız maceramızda iki seçenekle karşı karşıya kalıyor ve oyuna böyle başlıyoruz. Zor yolu seçip bir garajda çetin şartlar altında hayalimizdeki oyunu geliştirmeye başlamak ya da oyunun da tavsiye ettiği üzere kariyerimize ekibimizle birlikte tuttuğumuz villada adım atmak. Ben de oyunun önerdiği gibi tasımı tarağımı topladım ve arkadaşlarım, yani oyun geliştirme ekibim ile birlikte paylaşacağım villanın yolunu tuttum. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça olmak üzere toplamda 4 farklı dil desteğine sahip olan oyunda aynı zamanda Türkçe ve İngilizce seslendirmeler de yer alıyor. Oyunun kısa ancak yeterli Türkçe seslendirmelerinin gayet tatmin edici olduğunu belirtmekte de fayda var.
Oynanış
Villa’s Blinds‘ta villamıza taşınıp ekibimizle tanıştıktan sonra oyun geliştirme sürecine dalmadan önce yapmamız gerekenler var. Bunlar ekibimizin ihtiyaçlarını karşılamak. Sonuçta kim izbe ve soğuk bir ortamda yarı aç yarı tok bir biçimde geliştirdiği oyuna odaklanabilir ki? Bu noktada ufak kasabamız ve içerisinde yer alan dükkanlar imdadımıza yetişiyor. Dolabımızı doldurup ekibimizin ihtiyaçlarını giderdikten sonra başlıyoruz oyunumuzu geliştirmeye, üstelik de sıfırdan. Hayallerimizin projelerini yaratabilmek için öncelikle bir oyun motoruna ihtiyacımız var. Basit oyunlar yaratabileceğimiz oyun motorumuzu geliştirdikten sonra elimizdekilerle başlıyoruz oyun yapmaya. Biz oyunumuzun türüne ve barındırdıklarına karar verdikten sonra ekibimiz de villanın alt katında oyunu ilmek ilmek işliyorlar. Bu esnada ise biz de boş durmuyor ve evin aydınlatma, ısıtma, faturalar, kira, yiyecek stoğu ve temizliği gibi konularla ilgileniyoruz. Bunlar da oyun geliştirme haricinde oyunun evi çekip çevirdiğimiz kısmını oluşturuyorlar. Ayrıca tüm bunlar ekibimizin moralini de doğrudan etkileyip ortaya çıkacak olan oyunun kalitesine yansıyor.
Oyunumuz tamamlandıktan sonra ise sıra geliyor elbette inceleme puanları, yorumlar ve satışlara. Formül basit; iyi oyun iyi satış demek, iyi satış ise elbette iyi para ve sonraki projeler için daha çok bütçe. Zaman içerisinde elde ettiğimiz deneyim ile oyun geliştirme konusunda farklı araştırmalar da yapıyor ve sonraki oyunlarımızda bu araştırmaların meyvelerini kullanabiliyoruz. Biz deneyim kazandıkça oyunlarımız da çok daha görkemli hale gelip başarıdan başarıya koşuyorlar. Oyunu tasarım ve grafikleri açısından ele alacak olursak elimizdeki işin geliştirici ekibin şartları göz önüne alındığında gayet yeterli olduğunu söylemek mümkün. Sonuç olarak bir grup lise çağındaki öğrencinin tutku projesinden bahsediyoruz.
Oyunu deneyimlediğim süre boyunca oyunu oynanmaz hale getiren ya da tat kaçıran hiçbir hata ile de karşılaşmadığımı belirtmem yerinde olacaktır. Buna ek olarak oyunun henüz erken erişim aşamasında olduğunu da göz önünde bulunduracak olursak Villa’s Blinds ortaya tatmin edici bir iş koyuyor. Ancak oyunun zayıf olduğu yönler yok mu? Elbette ki var. Öncelikle nedendir bilinmez platformların lisanslarının tümünü satın almış olsanız bile geliştirdiğiniz bir yapımı yalnızca bir platforma çıkartabiliyorsunuz. Bunu geç öğrenmek beni biraz üzdü zira sıradaki AA projemi her bir platforma çılgınca salmak için para biriktirip tüm platformların hakkını satın almıştım.
Bunun haricinde ekibimiz ile olan iletişimimiz bir hayli kısıtlı. Ekibimizi yalnızca oyun geliştirme aşamasında bilgisayarları başında ya da topladığımız tecrübe puanları sayesinde araştırma yaparken bahçede kamp ateşi başında kafa patlatırken görüyoruz. Ayrıca kasabanın biraz büyümesi ve canlanması da elbette hiç de fena olmayacaktır.
Sonuç
Villa’s Blinds benim için oynaması olduğu kadar incelemesi de eğlenceli bir yapım oldu. Tutkulu bir grup gencin bir araya gelerek geliştirmiş oldukları yapım elbette ki eksiklere sahip ancak şartlar göz önünde bulundurulduğu zaman vereceğiniz 20 TL’nin hakkını size sonuna kadar teslim ediyor. Tekrar oynanabilirlik konusunda bariz sıkıntıları olsa da sizi başında tutmayı başaracağı birkaç saat içerisinde Villa’s Blinds‘ta sıradaki projeniz olarak hayalinizdeki gerçek Cyberpunk 2077‘yi geliştiriyor olma fikrinin verdiği keyif apayrı oluyor. Kısacası Villa’s Blinds bu haliyle eksikleri olsa da şans vermeniz gereken bir yapım diyor ve inceleme dosyamızı kapatıyoruz.