Anasayfa > Blog > WhatsApp Güvenli mi? Teknik Detaylı Analiz

WhatsApp Güvenli mi? Teknik Detaylı Analiz

Neredeyse herkesin aktif olarak kullandığı mesajlaşma uygulaması WhatsApp güvenli bir uygulama mı? Gelin cevaplayalım.

Meta (Eski adıyla Facebook) şirketinin bir parçası olan WhatsApp ile ilgili çeşitli şüpheler insanların aklında yer alıyor. Sürekli olarak kullandığımız mesajlaşma uygulaması, gerek kişisel verilerimizin gerekse gündelik iletişimimizin toplandığı bir mahzen gibi. Peki, bu mahzene ne kadar güvenebiliriz?

WhatsApp Web Güvenli mi?

Facebook Hakkındaki Şüpheler

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Facebook, geçtiğimiz süreçte defalarca kez kişisel verilerin güvenliğiyle ilgili konularla gündeme geldi. Genel algı, kişisel verilerimizin reklam faaliyetlerine yönelik kullanıldığı yönünde.

Diğer bir yandan Mark Zuckerberg suçlamalar nedeniyle ABD’de defalarca kez konsey karşısına çıktı. Bu görüşmelerde maalesef bilirkişi eksikliği nedeniyle net sonuçlara ulaşılamamıştı. Yine de platformun elindeki gücün seçim sonuçlarına dahi etki edebilecek bir noktada olduğu biliniyor. Platform kullandığı algoritma ile dilerse bir ülkedeki seçim kampanyaları sürecine medya yönüyle müdahale edebilmekte. Örnek vermek gerekirse bir parti hakkındaki olumsuz haberlere daha çok erişim kazandırabilecek platform, diğer partinin propagandalarını daha çok dönüşüme sokabilir ve gündemi belirleyebilir.

Peki, WhatsApp Güvenli mi?

Üst şirketi hakkındaki bu önemli şüpheler elbette bu uygulamadan da korkmamıza neden olmakta. Buradaysa iki önemli nokta bulunuyor. Bunlar uçtan uca şifreleme ve diğer kişisel verilerimiz.

Uygulama, mesajlarda uçtan uca şifreleme imkânı sağladığı için, iletişimimizi sağladığımız konuşmalarımızın güvende olduğunu söyleyebiliriz. Zira uçtan uca şifreleme teknolojisi, mesajların üçüncü şahıslar tarafından erişilmez olduğu anlamını taşıyor. Bu noktada konuşmalarımız açısından soruyorsak uygulamanın güvenli olduğu düşünülebilir.

Ancak kişisel verilerimizin tamamı elbette mesajlaşmalardan ibaret değil. Burada söz konusu olabilecek pek çok diğer veri bulunuyor. Örneğin uygulama üzerinden paylaştığımız durumlarımız, lokasyonumuz ve diğer kişisel bilgilerimiz Meta şirketinin sahip olduğu diğer alanlarda reklamcılık faaliyetlerini geliştirmek ve geliri yükseltmek için kullanılabilir. Bunun önünde hem hiçbir engel yok, hem de ihtimali çok büyük. Neden mi?

Ürün Sizsiniz…

Bir pazarlama ve tüketim felsefesi bu noktada sorumuza yanıt verebilir. Eğer bir ürüne para ödemiyorsanız, ürün sizsiniz demektir. Burada bu başlık gerçekten de çok doğru oluyor. Zira WhatsApp, yürütmesi oldukça masraflı bir platform olmasına karşın ona sahip olmak büyük bir güç getiriyor. Yine de sunucu ve depolama giderleri sahibine büyük zarar açabilir. İşte bu ekonomik zarar verilerimizle gideriliyor olabilir. Sonuçta bu bir iş ve şirket o ya da bu yolla kazanç sağlayacak…

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir