Anasayfa > Blog > Workstation Nedir, Ne İşe Yarar?

Workstation Nedir, Ne İşe Yarar?

Yüksek özellikleriyle göz dolduran bilgisayarlar olarak tanıdığımız Workstation nedir? Tanımak isteyenler doğru yazıdasınız.

Workstation, iş istasyonu olarak da anılan, iş hedefli donanımların bir araya getirildiği güçlü bilgisayarlara verilen genel isimdir. Bu bilgisayarlarda çoğunlukla yüksek çekirdek sayılı işlemciler ve bol sayıda bellek kullanıldığını görebiliriz. Ancak özelliklerinin dağılımı da işten işe değişebilmekte. Örneğin grafik tasarıma ve üç boyutlu işlere yönelik hazırlanan sistemlerde çok güçlü ekran kartları görebiliyoruz. Ancak program geliştirilen bilgisayarlarda grafik bileşenleri de o kadar kuvvetli olmayabiliyor.

RAM Nedir? Ne İşe Yarar?

İş istasyonlarının fiyat aralıkları da oldukça yüksek, bir yandan kullanıcı seviyesinde ulaşılabilir olan bilgisayarlara denk gelebiliyoruz. Diğer bir yandansa kurumsal markaların dahi ancak birkaç tane barındırabildikleri Workstation ürünler görmek oldukça mümkün. Peki, daha detaylı bir şekilde cevaplayacak olursak bu sistemler ne işe yaramaktadır?

Workstation Ne İşe Yarar

Bu soruyu cevaplarken iki ayrı liste kullanmamız daha doğru olacaktır. Bunlardan ilkinde iş istasyonu kimler tarafından kullanılır sorusuna, ikincisinde de ne amaçla kullanılır sorusuna yanıt bulmuş olacağız. Gerçekten geniş bir kullanım nedeni aralığı olduğunu ve fiyatlarla içeriğindeki farklılığın sebebini eminim ki çok daha iyi anlayabileceksiniz.

Öncelikle kimlerin böyle makinelere ihtiyacı olduğu sorusunu cevaplayalım.

  • Mimar ve mühendisler
  • Oyun geliştiriciler
  • Veri bilimiyle uğraşanlar
  • Bilim insanları
  • Fotoğraf ve grafik tasarım sanatçıları
  • Kurgucular
  • Yazılımcılar
  • Ses tasarımcıları
  • 3D Modellemeciler
  • Ve dahası…

FreeDOS Nedir?

Gördüğünüz gibi işi konusunda teknolojiden destek alan, alması gereken alanların tamamında Workstation bilgisayarlarla karşılaşmamız mümkün. Peki bu sistemlerin güçlerini anlamamız için neler yapılıyor bu sistemle?

  • Render: Oldukça güçlü olan bu bilgisayarlar işlemcilerinin ve belleklerinin gücü sayesinde her konuda render işlerinde kullanılırlar. Bu açıdan hangi meslek dalından olursa olsun insanların bu bilgisayarlara başvurmalarının öncelikli nedeni budur.
  • Veri analizi: Yüksek işlem kapasitesi onu bilim adamları ve veri bilimi görevlileri için de tercih nedeni kılıyor. Konu milyonlarca veriyi analiz edip sonuçlar vermeye geldiğinde bol çekirdekli bir işlemcinin eline kimse su dökemez sonuçta.
  • Tasarım, Kurgu: Render başlığından ayrı olarak tasarımı ve kurguyu ele almakta fayda var. Çünkü render bi kayıt aşaması, kodlama sayılabilecekken tasarım bunun işlenme ve oluşturulma aşamasıdır. Bu noktada da istasyonlar öne çıkmakta.
  • Canlı Yayınlar: Son olarak bunlardan da bahsetmekte fayda var. Geçmişte televizyon kanallarının pek çok cihaza ihtiyacı varken, bugünün dijital yayıncıları tüm işlerini tek bir Workstation ile halledebiliyorlar. Özellikle birçok platforma aynı anda sorunsuz yayın yapmak isteyen kurum ve kişiler için bu türün öne çıktığını söyleyebiliriz.

Umarız içeriğimiz Workstation nedir anlamanıza yardımcı olabilmiştir. İyi çalışmalar ve başarılar diliyoruz.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir