Anasayfa > Blog > Cyberpunk 2077 Benzeri Oyunlar ve Siberpunk Türü

Cyberpunk 2077 Benzeri Oyunlar ve Siberpunk Türü

Cyberpunk 2077 benzeri oyunlar ile oyun dünyasının heyecanla beklediği yapımın sunacağı dünyaya hazırlanmak mümkün.

19 Kasım 2020 tarihinde çıkış yapacak olan Cyberpunk 2077, oyuncuları teknolojinin insan hayatını tanımladığı bir distopyaya götürecek. CD Projekt RED’in geliştirdiği son yapımda çeşitli serüvenlere atılmadan önce türü yakından tanımak için oynayabileceğiniz oyunları listeledik.

Siberpunk Hakkında

Siberpunk türü, insan yaşamının değerini tamamen kaybettiği ve teknolojinin hayatı kolaylaştırmaktan çok hayatı yeniden tanımladığı distopik gelecekleri tasvir ediyor.

Edebi bağlamda ilk olarak Neuromancer adlı William Gibson romanı ile karşımıza çıkan bilim kurgu alt türü daha sonra Blade Runner gibi yapımlarla beyaz ekranda boy gösterdi. Bununla beraber edebiyat dünyasında Philip K. Dick, Bruce Bethke ve birçok yazar siberpunk türünde eserler verdi. Türün metin olarak en yakın zaman örnekleri arasında ise daha önce Crysis‘in senaryosunda da görev almış olan Richard K. Morgan‘ın eseri Değiştirilmiş Karbon yer alıyor.

Cyberpunk 2077 Benzeri Oyunlar

Deus Ex Serisi

Transhümanizm, siberpunk, gizli örgütler, teknoloji ve sibernetik geliştirilmeleri aynı potada eriten Deus Ex serisi, video oyun dünyasının en gözde oyunlarını bir arada topluyor. Deus Ex: Human Revolution’da gizlilik ve RPG ögelerini harmanlanırken, Deus Ex: Mankind Divided oyuncuları toplumun ikiye bölündüğü bir geleceğe götürüyor.

Etkileyici bölüm tasarımları, gizliliğe önem veren oynanışı ve RPG ögeleriyle oldukça sevilen Deus Ex serisinin Cyberpunk 2077’nin sunacağı temaya en yakın olan yapımlar olduğunu söylemek mümkün.

Ghostrunner

cyberpunk 2077 benzeri oyunlar

Bu yıl çıkış yapacak olan Ghostrunner siberpunk bir dünyayı tasvir ediyor. Parkur ögeleriyle reflekse dayalı bir oynanış sunan Ghostrunner adlı oyunda kancalardan duvarlara atlıyor, kılıcımızla sibernetik askerleri ikiye bölerken; The Keymaster adındaki gizemli bir figüre karşı çıkarılan isyana önderlik ediyoruz.

Detroit: Become Human

Oynanış yapısıyla Cyberpunk 2077’den çok uzak olsa da, Detroit: Become Human transhümanizm konseptini “insan nedir?” sorusuyla muazzam bir şekilde işliyor. İşte tam bu noktada siberpunk türü ortaya çıkıyor. İnsanın parçalarını ıskartaya çıkardığı ve formunun tamamen değiştiği noktada insan nedir sorusun sorarken, distopik bir dünyaya tanık olmanın ve geleceğin neon ışıklarına göz kırpmanın Detroit: Become Human ile gayet mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Quantic Dream’in PC ve PlayStation 4 için geliştirdiği oyun Cyberpunk 2077’den önce kesinlikle deneyim etmeniz gereken yapımlar arasında yerini koruyor.

Observer

cyberpunk 2077 benzeri oyunlar

2084 yılında geçen Observer kült yapım Blade Runner’da izlediğimiz konseptleri bir arada tutup, siberpunk bir dünyada dedektif olma şansı sunuyor.

Yağmurlar altında kalmış ve neon ışıklarla dolu bir şehrin apartmanlarında gizem peşinde koştuğumuz Observer, noir-siberpunk adındaki az önce icat ettiğimiz türün en önde gelen yapımlarından biri olduğunu söylemek mümkün.

Observer 15 Ağustos 2017 tarihinde PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch platformları için çıkış yaptı.

Ruiner

cyberpunk 2077 benzeri oyunlar

Rengkok adındaki siberpunk bir şehirde geçen Ruiner adlı yapımda sibernetik eklentilerle donatılmış bir karaktere hayat veriyoruz. Kelimenin tam anlamıyla türe sadık olan Ruiner, Cyberpunk 2077’nin tasvir ettiği dünyaya hazırlanmak için ideal bir yapım.

2091 yılında geçen oyun kendi içerisinde oldukça tutarlı ve minimal bir oynanış yapısı sunuyor. Oyuncular tarafından oldukça sevilen ve olumlu ilgiy toplayan yapım oyuncuyu neon ışıklarla dolu Rengkok şehrindeki çatışmalara götürüyor.

Fikirleri kontrol etmeyi hedefleyen HEAVEN adlı bir oluşuma karşı mücadele ettiğimiz Ruiner 26 Eylül 2017 tarihinde PC, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch platformları için çıkış yaptı.

The Red Strings Club

cyberpunk 2077 benzeri oyunlar

Devolver Digital tarafından geliştirilen The Red Strings Club, mega şirketler tarafından yönetilen distopik bir geleceği etkileyici bir şekilde tasvip etmeyi başarıyor. Bir barmene hayat verdiğimiz oyunda kelimenin tam anlamıyla insanların duygularını koruyor ve düşünmenin ya da hissetmenin yasak olduğu bir dünyaya karşı mücadele veriyoruz.

Hem Cyberpunk 2077’yi beklerken siberpunk dünyaları daha yakından tanımak hem de hissetmenin tabu olduğu bir distopyaya aşina olmak için The Red Strings Club kesinlikle denemeniz gereken bir yapım.

Cloudpunk

cyberpunk 2077 benzeri oyunlar

Nivalis adındaki bir metropolde geçen Cloudpunk için adeta Blade Runner filminin piksel ile tekrar yaratılmış hali diyebiliriz. Devasa binaların arasında kargoculuk yaptığımız yapım, siberpunk türünde tanık olduğumuz devasa kentleri oldukça hoş bir şekilde tasvir ediyor. Night City’de pek çok kez göreceğimiz mega binalara bakıp hayret etmeden önce Cloudpunk’ta gizemli ve yasadışı kargoculuk yapmanızı kesinlikle öneriyoruz.

Cyberpunk 2077 benzeri oyunlar listemizde bilim-kurgunun alt türü olan siberpunk kavramını başarılı bir şekilde işleyen oyunları kısaca tanıttık.  Türün video oyun uyarlamalarının yanı sıra sinema tezahürlerini de izleyebilirsiniz. Blade Runner, Ghost in the Shell ve Altered Carbon gibi yapımlar, Cyberpunk 2077 benzeri oyunlar gibi sizi türe aşina hale getirecektir.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir