Anasayfa > Listeler > En Büyük Oyun Firmaları

En Büyük Oyun Firmaları

En Büyük oyun firmaları hangileri? Bazı oyun firmalarına hepimiz aşinayız. Mesela Valve denince epimizin aklına Counter Strike gelir. Peki oyun firmaları arasında en büyük olanlar hangileri? Gelin beraber oyun firmalarının Top10’una bakalım.

Bu listeyi sadece müşteri çokluğu ve gelir çokluğu gibi temellere dayandırmadığımı belirtmek istiyorum. Listeyi hazırlarken oyun dünyasında ve kullanıcılarda en çok etki yaratmış, bunun yanı sıra yüksek gelirleri ve hacmiyle göze çarpan firmaları derledim. Yani onuncu sıradaki firmanın beşinciden aşağı kalır bir yanı yok. Hadi başlayalım!

10.Square Enix

Square Enix

2003 senesinde Square ve Enix Corparation şirketlerinin birleşmesiyle kurulmuş bir Japon firmasıdır. Taito ve Crystal Dynamics gibi yan kuruluşlarıyla beraber 4600’den fazla çalışanı ve onlarca oyunu bulunmaktadır. Tomb Raider, Final FantasyDragon Quest, Just Cause gibi büyük serileriyle de her geçen gün büyümeye devam ediyor.

9-Ubisoft

Ubisoft

Her sene mutlaka adını duyduğumuz Assassin’s Creed, Rainbow Six Siege, Far Cry, Splinter Cell gibi bir çok büyük markanın sahibi olan Ubisoft Fransız asıllı bir firma. Çoğunlukla oyunlarındaki buglar sebebiyle “Buggiesoft” olarak da anlan şirket 3.7 milyar dolar değeriyle her geçen gün oyuncularını ve cebini genişletmeye de devam ediyor.

8-Electronic Arts

En Büyük Electronic Arts

Kendisini her ne kadar aç gözlülüğü ve bitmek bilmeyen dlcleriyle tanısak da Electronic Arts‘ın hepimizin sevgisini kazanıp 4,14 Milyar $ değerine ulaşan bu dev şirkete dönüşmesini The Sims, Fifa, Need For Speed, Battlefield, Crysis gibi markalarına borçluyuz. Her sene çıkan Fifa gibi oyunlarla iyice cebini şişirmesine rağmen bizi Star Wars Jedi: Fallen Order oyunlarla da sevindirmeye devam ediyor.

7-Bandai Namco

Bandai Namco

Japonya merkezli Bandai Namco Entertaintment, Tekken, PacMan, Dark Souls, One Piece gibi bir onlarca oyunuyla ve 4,74 Milyar $’lık değeriyle en değerli oyun firmalarından birisi.

6-Activision-Blizzard

Activision Blizzard

Call of Duty, Warcraft, Diablo, Overwatch, Doom, Quake gibi onlarca büyük oyuna sahip firma aslında yıllar öncesinde Activision ve Blizzard adında iki farklı firmaydı. Her ikisinin de onlarca oyunun altında imzası bulunurken birleşerek daha da güçlü bir şekilde yeniden doğmuş oldular. Hala da sevilen serileri hayranlarıyla buluşturmaya devam ediyorlar.

5-Sega

En Büyük Sega

Bir zamanlar Nintendo‘nun en dişli rakibi olan talihi iyi gitmediği için konsol işinden çekilmek zorunda kalan başka bir efsane de Sega‘dır. Meşhur kirpisi Sonic, Total War, Yakuza gibi onlarca markasıyla da hala yaşayan bir efsanedir.

4-Nintendo

En Büyük Nintendo

Tarihin başından beri oyun geliştiren Nintendo hepimizin bildiği Mario, Zelda gibi serileriyle yaşayan bir efsane. Ve elbette ki bu efsanenin cepleri oldukça dolu. 120 yıldan uzun sürederi aramızda bulunan Nintendo‘nun değeri ise 6,28 Milyar $.

3-Take Two Interactive

Take Two

Listenin sonuna doğru gelirken firmaların firmalarına geçiyoruz. Take Two, Rockstar ve 2K gibi dev oyun üreticileriyle Bioshock, Borderlands, Civilization, GTA, Mafia, NBA, XCOM gibi olağanüstü büyük ve başarılı oyunların sahiplerinin sahibi konumunda. Yani Rockstar ABD ise Take Two İllüminati oluyor 🙂

2-Microsoft Studios

Microsoft Studios

Aynı zamanda Xbox konsollarının sahibi olan Microsoft Studios tıpkı Sony gibi onlarca firmayla anlaşarak gücüne güç katarak büyüyen dev oyun şirketlerinden birisi. Değeri ise tam 12,82 Milyar $!

1-Sony Computer Entertainment

En Büyük Sony Computer Entertaintment

Naughty Dog, Santa Monica,Quantic Dream, From Software gibi bir çok firmayı satın alarak ve ya ortak olarak büyüyen dev şirketin günümüzde Playstation oyunlarının yarısında parmak izi bulunuyor. 13,4 Milyar $ değeriyle tüm oyun firmaları arasında en zengini!

Listemiz hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın!

Hakkında Ahmet Taha Koçtaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir