Anasayfa > Blog > Metroidvania Nedir? Oyun Tarihinin En İyi Metroidvania Oyunları
Metroidvania nedir

Metroidvania Nedir? Oyun Tarihinin En İyi Metroidvania Oyunları

Harmanlanarak ortaya çıkmış bir video oyun türü olan metroidvania nedir? Gelin bu klasik türü ve en iyi oyunlarını yakından tanıyalım.

Metroidvania, iki serinin isimlerinin birleşmesinden ortaya çıkan ve oyuncuların beğenisini kazanmasıyla da yıllardır aramızda olan bir oyun türü. Bakmayın böyle söylediğime, bu karışım dahi yapılalı uzun yıllar olduğu için artık oyun dünyasının klasik türlerinden birisi haline geldi.

Metroidvania Nedir?

Metroidvania, genellikle 2D platform oyunlarında gördüğümüz bir türdür. Bu türdeki oyunlar, Metroid ve Castlevania gibi iki önemli oyun serisinden esinlenmiştir. Türün adı da, bu iki serinin bir eşleşmesi zaten dikkat ederseniz. Elbette kendisini bu türe ait hisseden ve benzer mekanikler kullanan 3D oyunlar da var.

Metroidvania oyunları, oyuncuların geniş ve birbirleriyle bağlantılı haritaları keşfetmelerini sağlar. Ayrıca karakterlerini geliştirmelerini ve zaman içinde yeni yetenekler, güçler ve ekipmanlarla daha fazla alanı açmalarını sağlar. Ayrıca bu oyun türü oyunseverler tarafından sıklıkla ‘Roguelike’ türüyle de karıştırılmakta. Dinamikleri bir nebze benzer olsa da iki türün birbirlerinden farklı oyun özelliklerini betimlediklerini söyleyelim.

Roguelike Nedir?

Metroidvania Oyunlarının Özellikleri

  1. Keşif: Oyunlar, oyuncuların ziyaret edebileceği ve keşfedebileceği geniş ve karmaşık haritalara sahiptir. Bu haritalar, başlangıçta erişilemeyen alanlar ve gizli bölgeler içerir, böylece oyuncuların daha fazla keşfetmeye teşvik edilir.
  2. Güçlenerek ilerleme: Oyuncular, oyunun ilerleyen bölümlerinde karakterlerini geliştirir ve yeni yetenekler, silahlar ve ekipmanlar kazanır. Bu güçler, önceden ulaşılamayan alanlara erişim sağlar ve hikayenin ilerlemesine yardımcı olur.
  3. Yeniden ziyaret: Metroidvania oyunlarında, oyuncular daha önce keşfedilen bölgelere geri dönmek ve yeni yetenekler veya ekipmanlar sayesinde önceden ulaşılamayan alanlara ulaşmak zorunda kalabilirler.
  4. Non-lineer oyun yapısı: Bu tür oyunlarda, hikaye ve oyun dünyası genellikle non-lineerdir, yani oyuncular, farklı alanları ve görevleri kendi istedikleri sırada tamamlayabilirler.
  5. Karakter geliştirme ve özelleştirme: Metroidvania oyunlarında, oyuncular genellikle karakterlerini geliştirir ve özelleştirir. Bu, yeni silahlar, zırhlar ve yetenekler eklemek veya mevcut özellikleri yükseltmek şeklinde olabilir.

Tarihin En İyi Metroidvania Oyunları

Listeyi hazırlarken, listedeki oyunların halen erişilebilir ve sisteminizde kolayca oynanabilir olmasına özen gösterdik. Dolayısıyla listemizde 2013’den önce çıkmış ya da PC platformunu desteklemeyen oyunlara yer vermedik. Sıralamayı da çıkış tarihlerine göre yaptık. Hadi başlayalım!

Guacamelee! (2013)

guacamelee metroidvania

Türün yeniden uyanışı olarak görülen Guacamelee!, aslında anlatım bakımından türden bağımsız bir oyundu. Hikayesi oldukça eğlenceli olan bu yapım, yine de Metroid ve Castlevania serilerinde gördüğümüz mekanikleri oyunda çok iyi sergiliyordu.

Dust: An Elysian Tail (2013)

metroidvanya dust

Grafik yapısıyla da türün geçmişine saygı gösteren bir oyun olan Dust: An Elysian Tail, bugün türü yakından kavramak için oynamanız gereken oyunlardan birisi. Ayrıca harika da bir hikayesi var ve oynanışı gerçekten tatminkar.

Ori and the Blind Forest (2015)

ori and the blind forest mv

Ori efsanesini başlatan o oyunla karşınızdayız. Metroidvania türünü, bu kadar naif ve hoş bir şekilde işleyebilen başka bir oyun var mıdır dersiniz? Eh bulursanız bize de söyleyin.

Axiom Verge (2015)

axiom verge mv

Oyun fiyatlarının uçup gittiği bugünlerde, bağımsız yapımlara dahi ulaşmak zorlaştı. Axiom Verge uygun fiyatıyla beraber bu sorunu çözüyor. Oyun gerçekten bu türün de en başarılı örneklerinden birisi. Mutlaka göz atın!

Hollow Knight (2017)

hollow knight metroidvania

Son yılların en başarılı bağımsız oyunlarından birisi elbette Hollow Knight. Tabii diğer bir yandan da iki büyük oyun türü için de en iyi örneklerden birisi olarak gösteriliyor. Bunlardan birisi metroidvania, diğeriyse souls like.

Souls Like Nedir?

Dead Cells (2018)

dead cells mv

Türün iyi oyunlarından bahsederken, adı anılmadan olmayacak işlerin başında Dead Cells geliyor. 2018 yılında yayınlanan bu oyun, sadece türün hayranlarının değil, pek çok oyunseverin en beğendiği işlerden birisi.

Bloodstained: Ritual of the Night (2019)

bloodstained metroid castlevania

Özgün grafik ve mekanikleriyle adından bolca bahsettiren bu oyunu da listemize almasak olmazdı. Kendi dilini oluşturmayı başarmış olması da cabası. Bir göz atmakta fayda var.

Blasphemous (2019)

blasphemous mv

2019 ne seneymiş ama? Blasphemous harika grafikleriyle, kabus gibi bir dünyaya sizi bırakıyor. Oyun birbirinden harika bölüm sonu canavarlarıyla dolu.

Ori and the Will of the Wisps (2020)

ori and the will of the wisp

İlk oyunuyla güzel bir ses getirmeyi başlayan seri, ikinci oyunuyla herkesi kendisine aşık etmişti. Biz Ori’den de, bu yapımda emeği geçenlerden de razıyız.

Ender Lilies: Quietus of the Knights (2021)

ender lilies mv

Başrolüne aşık olunacak yapımlardan birisiyle karşınızdayız. Harika mekanikleri, muhteşem vuruş hissiyatlarıyla buluşuyor ve ortaya enfes bir metroidvania çıkıyor.

Tunic (2022)

tunic mv

Listemizin son maddesinde de güncel ve harika bir yapım var. Çizgi filmlerden fırlama grafikleri ve oynanışı sizi kandırmasın. Tunic türün en başarılı örneklerinden birisiydi. Aldığı notlar da zaten bunu kanıtlamakta.

Bu yazımızda hem akıllardaki ‘Metroidvania Nedir?’ sorusuna yanıt aradık, hem de türün iyi örneklerini listelemeye çalıştık. Eğer “Listede bu niye yok?” dediğiniz yapımlar varsa, hem bizle hem de okurlarımızla yorumlarda paylaşabilirsiniz. Oyunla kalın!

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir