Anasayfa > Blog > Frame Rate (FPS) Nedir? Oyunlarda Ne Anlamda Kullanılır?

Frame Rate (FPS) Nedir? Oyunlarda Ne Anlamda Kullanılır?

Oyunlarda FPS olarak da karşımıza çıkan frame rate terimi ne anlama gelir, hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Oyuncuların karşısına sık sık çıkan ping gibi hafif teknik terimler arasında yer alan frame rate terimi, her oyunda bizleri karşılıyor. Bir video görüntüsünün akıcılığını ölçmek için kullanılan frame rate terimi sadece oyunlar için değil, bütün videolar için kullanılıyor. Peki sıklıkla FPS birimiyle ifade edilen bu terim tam olarak ne anlama geliyor?

Frame Rate ne demek?

  • Frame rate (Kare hızı) birim zamanda gösterilen kare sayısı anlamına gelir.

Bu açıklama biraz kafa karıştırıcı geldiyse endişelenmeyin, olay aslında oldukça kolay. Monitörünüzün ekranına sürekli olarak yeni kareler geldiğini düşünün. Akıcı olarak gördüğünüz video, aslında kısa sürede gösterilen birçok farklı kareden oluşuyor – tıpkı defterlerde yapılan animasyonlar gibi.

frame-rate
FPS değerlerine göre bir saniye içinde ekrana verilen karelerin gösterimi.
Görsel: PCMag

 

Birim zaman başına düşen kare sayısı arttıkça kareler arasındaki boşluk kapandığı için daha akıcı bir görüntüyle karşılaşıyoruz. Bu sebeple yüksek FPS değeriyle (kare hızıyla) oynadığımız oyunlarda daha çok keyif alıyoruz, daha iyi performans gösteriyoruz.

FPS ne demek?

  • “Frame per second” teriminin kısaltması olan FPS, saniye başına düşen kare anlamına gelir.

FPS değeri, videonun bir saniyesinde kaç kare olduğunu bizlere gösterir. İdeal FPS değeri ise alışkanlıklarımıza ve izlediğimiz / gördüğümüz video görüntüsüne göre değişebilir. Örneğin filmler genelde 24 FPS değerinde oynatılırken YouTube videoları 24 – 60 FPS arasında değişiklik gösterebilir. Oyunlarda ise şu aşamada 60 FPS ideal kabul ediliyor, fakat yeterli donanıma sahip olanlar için 144 FPS de yeni bir standart hâline gelmiş durumda.

Bu noktada kafanız karışmasın, FPS sadece kare hızını ölçmek için kullanılan bir birim. Frame rate ile aralarında bir fark yok. Bununla birlikte FPS terimi, oyunlar bağlamında aynı zamanda first-person shooter (birinci şahıs nişancı) anlamına da gelmekte, fakat şu an bahsettiğimiz FPS’le bunun bir alakası yok.

Oyunlarda yüksek bir FPS (frame rate) değeri alabilmek ve bu değeri görebilmek için iki şeye ihtiyacınız var:

  • Oyunu yüksek FPS’le işleyebilmek için ekran kartı, işlemcisi, RAM’i iyi olan bir bilgisayar
  • Yüksek FPS’i gösterebilecek Hertz değerine sahip olan bir monitör

Monitörde Hertz (Hz) ne demek?

  • Frekans ölçüsü olan Hertz, görüntü bağlamında ekranların saniyede kaç kare gösterebildiğini belirten bir birimdir.

Örneğin monitörler 60 Hz, 144 Hz gibi farklı frekans değerlerine sahip olabilir. Eğer 60 Hz’lik bir monitöre sahipseniz bu monitörde saniyede görebileceğiniz maksimum kare sayısı 60’tır. Bu sebeple yüksek Hertz değerine sahip olan monitörlerde daha akıcı görüntülere erişebilirsiniz.

Hertz Nedir? Monitör Kaç Hz Olmalı?

Fakat unutmayın, monitörünüzün frekansının yüksek olması, yüksek bir FPS için ihtiyacınız olan tek şey değil – öncelikle görüntüyü işleyen bilgisayarınızın size yüksek bir FPS değeri vermesi gerekiyor. Monitör, sadece kendisine gelen görüntüyü belli bir kare hızı değerinde gösterebiliyor.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir