Anasayfa > Blog > Monitör Kaç Hz Olmalı? – Hz Nedir?

Monitör Kaç Hz Olmalı? – Hz Nedir?

İdeal bir monitör kaç Hz olmalı? Açılımı hertz olan Hz nedir ve monitör özelliklerinde ne anlama gelir? Detayları yazımızda derledik.

Yeni bir monitör alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Monitörü kullanma amacınızı da dikkate alarak çözünürlük, ekran boyutu ve yenileme hızı gibi özellikleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin bir oyun monitörü almak istediğinizde yenileme hızının yüksek olması özellikle rekabetçi oyunlarda deneyiminizi iyileştirir. Monitörü iş odaklı kullanmayı planlıyorsanız çözünürlük ve ekran boyutu gibi özellikler öne çıkar.

Peki, bir monitör kaç Hz olmalıdır? Açılımı hertz olan Hz ne anlama gelir ve ideal yenileme hızı nedir?

Hz Nedir?

  • Hz monitörünüzün saniye başına kaç kez yenilendiğini ifade eden birimdir. Örneğin 60 Hz bir monitör saniyede 60 kez görüntü yeniler. 144 Hz bir monitör ise görüntüsünü saniye başına 144 defa yeniler. Böylece çok daha akıcı bir görüntü sunar ve gözlerinizin daha az yorulmasını sağlar.

Monitör Kaç Ms Olmalı? – Ms (Tepki Süresi) Nedir?

Günümüzde monitörler 60 Hz, 75 Hz, 120 Hz, 144 Hz ve 240 Hz gibi farklı kategorilerde bulunabilir. Yeni bir monitör satın alırken en uygun fiyatlı ürünler genelde 60 Hz veya 75 Hz yenileme hızına sahiptir. İki yenileme hızının arasındaki fark çok bariz olmasa da 75 Hz bir monitör, kendini saniyede 15 kez daha fazla yenileyen bir monitör anlamına gelir.

İdeal Monitör Kaç Hz Olmalı?

monitör kaç hz olmalı

Elektronik ürün fiyatlarının oldukça cep yaktığı bir dönemde yeni bir monitör alırken bütçenize de dikkat etmelisiniz. Eğer bir oyun monitörü arıyor ve birçok oyun oynuyorsanız, en az 1920 x 1080p çözünürlüğe sahip 60 Hz ve 1 ms özelliklerine sahip bir ürünü tercih edebilirsiniz. Fakat Counter Strike: Global Offensive, VALORANT, Rainbow Six: Siege gibi oyunları düzenli olarak oynuyorsanız, Hz’nin olabildiğince yüksek olmasına özen göstermelisiniz. Bu tür oyunlarda milisaniyeler bile büyük önem taşıdığı için akıcı görüntü sunan bir monitörü tercih etmeniz oyun deneyiminize olumlu katkı sağlayacaktır.

Monitör Kaç İnç Olmalı? – İnç Nedir?

Yine de bunun bir zorunluluk olmadığını belirtmekte fayda var. 60 Hz ve 75 Hz monitörler hala günümüz standartlarında yer alıyor. En azından Türkiye için konuştuğumuzda birçok oyuncunun belirttiğimiz segmentte monitörlere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu bağlamda hem bütçenizi zorlamamak hem de rekabetçi oyunlarda nispeten daha iyi performans almak istiyorsanız 75 Hz, 1080p, 1 ms özelliklerine sahip bir monitörü tercih edebilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir