Anasayfa > Blog > Monitör Kaç Ms Olmalı? – Ms (Tepki Süresi) Nedir? 

Monitör Kaç Ms Olmalı? – Ms (Tepki Süresi) Nedir? 

İdeal monitör kaç Ms olmalı? Tepki süresi anlamına gelen Ms nedir? İyi bir monitörün tepki süresi ne kadar olmalıdır? Detaylar yazımızda.

Monitör alışverişi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı parametreler bulunur. Monitörün ekran boyutu, panel türü, yenileme hızı, çözünürlük ve tepki süresi önem taşıyan monitör özellikleridir. Özellikle oyun odaklı bir monitör alırken en çok dikkat etmeniz gereken özellik ise tepki süresidir. Ms olarak belirtilen ve milisaniye ile ölçülen tepki süresi, sistemdeki komutların ekran tarafından size ne kadar hızlı aktarıldığını gösterir. Peki monitör kaç ms olmalı ve ideal tepki süresi nedir?

Ms Nedir? – Tepki Süresi Nedir?

  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ms milisaniye kelimesinin kısaltmasıdır ve monitörlerdeki tepki süresini belirtir. Ms ne kadar azsa ürün o kadar hızlı bir görüntü sunar.  

Özelliklerinde 1 ms yazan bir ürünün tepki süresi 1 milisaniyedir. 5 ms yazan bir monitörün tepki süresi ise 5 milisaniyedir.

Monitör Kaç Hz Olmalı? – Hz Nedir?

Oyunda karakterinizin yaptığı herhangi bir hareket, farenizi ekranda oynatmanız ve sisteme gönderdiğiniz her komut, monitörünüz aracılığıyla size milisaniyeler sonra aktarılır. 1 Ms özelliğine sahip bir monitör size komutun sonuçlarını 1 milisaniyede iletir.

Monitör Kaç Ms Olmalı?

monitör kaç ms olmalı

Yeni bir monitör almayı hedefliyor fakat “her türde oyunu oynuyorum, günlük kullanıma uygun bir ürün istiyorum” diyorsanız milisaniye oranının çok önemli olmadığını belirtelim.

Tek oyunculu bir oyun oynadığınızda oyundaki olayları 5 milisaniye sonra görecek olmanız oyun deneyiminizi muhtemelen baltalamayacaktır. Bu noktada çözünürlüğü yüksek olan bir monitör tercih edebilir ve tepki süresini ikinci plana koyabilirsiniz.

1 Ms Monitör Almalı Mısınız?

Elbette tepki süresi az olan bir monitör öne çıkan bir ürün olacaktır. Fakat bu noktada kullanım amacınız büyük önem taşıyor. Rekabetçi oyunlarda ciddi sürede vakit harcıyor ve bu yönde bir oyun sistemi oluşturuyorsanız 1 ms monitör almanız performansınız açısından kesinlikle doğru bir tercih olacaktır.

Monitör Kaç İnç Olmalı? – İnç Nedir?

Rakip oyuncunun hareketlerini ve oyunda yaşanan herhangi bir olayı daha erken görmeniz, sizin de daha hızlı hareket etmenizi sağlayacak ve oyunlarda avantaj sunacaktır.

Monitör kaç ms olmalı sorusunun cevabını vermiş olduk. Rekabetçi oyunlar oynayan kullanıcılar 1 ms monitör tercih ederken, bu özelliğin diğer herkes için bu kadar önemli olmadığını belirtelim. Yine de tepki süresi daha az olan, çözünürlük ve yenileme hızı tarafında da taviz vermeyen bir monitör tercih edebilirsiniz.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir