Anasayfa > Blog > Monitör Kaç İnç Olmalı? – İnç Nedir?

Monitör Kaç İnç Olmalı? – İnç Nedir?

Monitör kaç inç olmalı? İnç ne anlama gelir ve ideal ekran boyutu nedir? Monitör özelliklerine dair detayları bu yazımızda derledik.

Monitör alırken özellikle dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunuyor. Monitör özelliklerinden en temel olanı ise ekran boyutu diyebiliriz. Çalışma ortamı için monitör arayan kullanıcılar genelde çözünürlük ve ekran boyutu tarafında yüksek oranlara sahip ürünleri tercih ediyor. Detayların daha belirgin olduğu 24 ve 27 inç monitörlerde iyi bir çözünürlük oranı sayesinde film ya da dizi izlemek de çok daha keyifli olabiliyor.

Monitör Kaç Ms Olmalı? – Ms (Tepki Süresi) Nedir?

Fakat büyük monitörlerin oyun odaklı sistemler için her zaman ideal olduğunu söylemek de yanlış olur. Rekabetçi oyunlarda kompakt fakat düşük tepki süresine sahip monitörler oyuncu performansına da olumlu etki ediyor. Dolayısıyla monitör alırken hangi amaçla alışveriş yaptığınız büyük önem taşıyor. Peki monitör kaç inç olmalı? İdeal ekran boyutu nedir?

İnç Nedir?

İnç, elektronik cihazların ekranlarındaki ölçü birimi olarak karşımıza çıkıyor. 1 inç ise 2,54 santimetreye tekabül ediyor. Örneğin 24 inç bir monitör 60 santimetrelik bir ekran boyutuna sahiptir.

Monitör Kaç İnç Olmalı?

monitör kaç inç olmalı

Her kullanım amacına uygun olması için 24 inç boyutlarında bir monitörü önerebiliriz. Kullandığımız metrik sisteme uyarladığımız zaman bu ekran boyutu 60 santimetreye karşılık geliyor. Hem oyun oynarken hem çalışma yaparken bu boyuttaki bir ekran iyi bir deneyim sunacaktır.

Monitör Kaç Hz Olmalı? – Hz Nedir?

Daha büyük bir ekranda özellikle rekabetçi oyunlar oynarken problem yaşayabilirsiniz. Örneğin 27 inç bir monitör kulağa çekici gelse de farklı şekilde kullanıldığında tahmin edildiği kadar kullanışlı olmayabiliyor. Örneğin FPS oyunlarında rakip oyuncunun nereden geldiğini görmek nispeten daha zor oluyor. Fakat yine büyük bir ekranda The Witcher 3: Wild Hunt gibi tek oyunculu yapımlar da adeta görsel bir şölen sunabiliyor.

Bu noktada oyun sisteminiz için bir monitör alırken ne tür oyunlar oynayacağınızı göz önünde bulundurmalısınız. VALORANT, CS:GO gibi oyunlarda 24 inç ve düşük tepki süresine sahip bir monitör tercih edebilirsiniz. Fakat açık dünya, aksiyon-RPG gibi oyunlar oynadığınızda çözünürlük ve ekran boyutu ön plana gelecektir.

Hakkında Kerem Doğan Karakoç

Kerem İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat okuyor ve dört yılı aşkın bir süredir internetin çeşitli köşelerinde yazarlık yapıyor. Boş zamanında da tekrar tekrar Blade Runner izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir