Anasayfa > Blog > Oyunlarda Hikaye Ne Kadar Önemli?

Oyunlarda Hikaye Ne Kadar Önemli?

Bugüne kadar oyuncular arasında “Oyunlarda hikaye mi daha önemli, grafik mi, müzik mi?” gibi tartışmalar çıkmıştır. Bu soruya herkes farklı bir cevap verebilir  tabii ki. Ancak bana göre bir oyunu güzel yapan şey tüm bu etmenlerin gerektiği kadar ve dengeli kullanılmasıdır.

Son zamanlarda oynadığım bazı oyunlarda hikayenin amaçtan çok araç olarak kullanıldığı bir çok örneğe denk geldim. Bir oyunda grafikler, müzikler, dinamikler neyse hikaye de odur benim için. Hatta bazı oyunları sırf hikayesi için bile tekrar tekrar oynamışlığım var. Ancak hikaye bir oyun için ne kadar önemlidir? Gelin tartışalım.

Oyunlarda Hikaye Ne Kadar Önemli?

Oyun adı üstünde oynanışıyla dikkat çeker genellikle. Ancak oyun dünyasında belirli kalıplara oturtulmuş oynanışlar var. Mesela FPS, RPG, Platfrom… Bu oyun türlerine sahip oyunlar da genellikle birbirine oldukça benzer. Çoğunlukla indie dediğimiz bağımsız oyunlarda, bu türler üzerinde “deneyler” yapılır ve oyun, türünün çizgisinden saparak farklı deneyimler yaşatır. Bu sebeple büyük oyunlarda genellikle oynanışa bakamıyoruz.

Hikaye

İşte tam da bu yüzden bahsettiğim bu “büyük yapımlarda” genellikle hikaye dikkat çeker. Oyunda bir amacınız olması sizi motive eder. Oyunlarda hikaye olmasa ve sürekli önümüze gelen düşmanları vurarak ilerlesek, oyun ruhunu kaybeder ve mobil para tuzaklarından birisine dönüşür. Ancak düşmanlara kızınızı korumak için ateş ettiğinizde, onların elindekilere ihtiyacınız olduğu için vurduğunuzda oyun derinlik kazanır.

Oyunlarda hikaye

Aslında en eski oyun türlerine baktığımızda hikaye tamamen geri planda kalıyor. Mesela Space Invaders bir temaya sahip olmasına karşın size bir hikaye anlatmıyor. Öte yandan Space Invaders‘tan 10 yıl kadar sonra çıkan Super Mario prensesi kurtarmak temalı basit bir hikaye ile ilerliyor. Mario‘dan da yaklaşık 10 yıl sonra çıkan Half-Life ise oyunu bir hikayenin üstüne inşa ediyor.

Yani demem o ki oyunlar geliştikçe hikayeye önem verilmiş. Hikaye oyunun kopmaz bir parçası haline gelmiş. İşte tam da bu yüzden hikayesiz bir oyun ancak bir yere kadar güzel olur. Çünkü müziğiyle, grafikleriyle, oynanışıyla bir başyapıt da olsa, bir oyuna bağlanmak için hikaye şarttır. Karakterler gereklidir. Oyun ile, karakterlerle duygusal bir bağ kurmanız hatta serinin fanı haline gelmeniz ancak hikaye ile mümkündür.

Bunların hepsi benim görüşlerim. Bana göre hikaye oyunlarda, özellikle büyük ve kendini sevdirmek isteyen oyunlarda olmazsa olmazdır. Siz de kendi görüşlerinizi yorumlara yazın. Konuşalım tartışalım.

Hakkında Ahmet Taha Koçtaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir