Anasayfa > Oyun Haberleri > Polonya Video Oyunlarını Müfredatına Ekliyor

Polonya Video Oyunlarını Müfredatına Ekliyor

Oyun konusunda son yılların en öne çıkan ülkelerinden birisi olan Polonya’dan çığır açan bir hamle daha geldi. Video oyunlarını ders olarak işleyecekler!

Önümüzdeki eğitim öğretim yılı için hazırlıklarına devam eden Polonya, Lise öğrencilerinin derslerine video oyunlarını da entegre ediyor. Ülkede oyun endüstrisi denilince akla gelen ilk isimlerden birisi olan Dr. Dominika Urbanska-Galanciak, bunun dünya genelinde bir ilk olduğunu da belirtiyor. Çünkü çocuklara sadece oyun oynatılan bir eğlence saati olmayacak, bir oyunun felsefik okuması yapılarak ilerlenecek. Okumalar alt metnin anlaşılması üzerinden yürüdüğü için bunun Lise çağından başlatılması oldukça önemli.

Söz konusu oyun ise çıktığı seneden itibaren ses getirmeye devam eden This War of Mine. Bildiğiniz gibi oyun savaşa sivil gözlerle bakmamızı sağlamaktaydı. Oyun başlı başına bir ders niteliğinde. 11 Bit Studios tarafından geliştirilen This War of Mine, aynı zamanda Türkiye’de çekilen ilk oyun uyarlaması kısa filmin de esinlenme odağı olmuştu.

This War of Mine Kısa Filmi

Polonya oyun alanında CD Projekt, GoG, G2A, Virtus Pro gibi büyük markalarla ve devletin bu alanı sürekli olarak desteklemesiyle adını duyurmuş durumda. Umarız ki böyle haberlerin daha sık duyulmasında öncü olurlar ve bu kültürü dünyanın pek çok ülkesine yaymayı başarırlar.

Hakkında Eran Küçük

Hikaye > Grafik sempatizanı bir yönetmen. Marmara Radyo, Televizyon ve Sinema mezunu ve hayali kendi oyunlarını yapabilmek. Savebutonu adresinde çeşitli konularda imtiyazı var.

Bir Yorum

  1. Umarım ülkemizde de böyle haberler görürüz diyeceğim ama aklıma mAvİ BaLiNa oYuNu YiNe cAn aLDı , bU OyUnU oYnAyıP Da bUnLaRı aLıyOrLaR türevleri haberler aklıma geliyor. Yani ne diyeyim bunların eline malzeme verdikçe ülkemizde var olmaya çalışan oyun sektöründe böylesine güzel adımlar atamayacağız gibime duruyor. Artık ebeveynlerimiz oyun oynadığımızı görünce asosyal değil de intihara meyilli biri gibi bakmaya başladı bu medya dolayısıyla. Oyunları Mavi Balina ve türevleri gibi saçma sapan aslında oyun bile demeye dilimin varmadığı şeylerden ibaret sanmaları aynı medyanın ürünüdür. Sizleri ayakta alkışlıyorum. Mutlu musunuz?
    Benim şahsi fikrim ise oyunla da eğitimin bir bütün olarak yürütüleceği yönünde. Bunun zaten bazı örnekleri var Türkiye’de fakat bilgisayar destekli öğretim dediğimiz türler tamamlayıcı bir araç olarak görüldüğü için pek de ses getirdiğini söyleyemeyiz. Konu bazlı olarak ilerleyen, konuyu bildiğini varsayıp buna göre soru yönelten değil de konu ile beraber üniteyi bir bütün olarak anlatıp bununla alakalı soruları yöneltip gerekli ipuçları, dönüt-düzeltmeler ile öğrenciyi yönlendiren ve pekiştirmesini de aferin bravo gibi değil de basit bir ödüllendirme sistemi ile pekiştirmesini sağlayan bir oyun da üretilebilir aslında. Yapılmayacak diye bir şey yok. En basit RPG oyununu çocuğun önüne getirin, Piksel grafikli olsa dahi çocuk bir şeyler kazanmanın hazzına vardığı anda oyunu sevecektir. Ha bağlayıcılığı tartışılır ama çocuklar en ufak ödülde dahi mutlu olabiliyorlar. Umarım buna benzer haberleri de artık ülkemizde görmeye başlarız ve umarım dediklerim bir gün de olsa gerçekleşir. Neyse ben gideyim de Mavi Balina oYuNuNdA 26. görevimi tamamlayayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir