Anasayfa > Oyun Haberleri > Stadia Birinci Parti Oyun Üretmeyi Denemekle Hata Mı Yaptı?

Stadia Birinci Parti Oyun Üretmeyi Denemekle Hata Mı Yaptı?

Stadia içerisinden bazı kaynaklar, Wired’ın raporunda Google’ın oyun üretme konusundaki başarısız politikasına bazı eleştirilerde bulundu.

Google’ın bulut oyun platformu Stadia, etkisiz bir çıkış yapıp kendi oyunları üreteceğini de duyurmuştu. 2019 yılının mart ayında piyasaya sürülen, rakiplerine oranla büyük bir başarı sağlayamayan hizmetin oyun üretme girişimleri de geçtiğimiz ay son bulmuştu. Birinci parti oyun üretip Stadia için yayımlamak isteyen Google, bunun için aldığı 150 oyun geliştiricisiyle yollarını ayırmak durumunda kalmıştı. Servis, şu anda sadece kapsamına günden güne farklı oyunlar katan bir bulut oyun hizmeti olarak varlığını sürdürüyor. Peki Google’ın bu başarısızlığının sebebi ne, dev teknoloji firması oyun üretmeye gelince neden Amazon’la aynı kara kaderi paylaşıyor?

Stadia ve Birinci Parti Oyun Başarısızlığı

Wired’ın hazırladığı raporda Stadia’nın içinden bazı kaynaklar Google’ın bu konudaki yetersizliğine dikkat çekiyor. Google’ın daha çok teknoloji ve mühendislik üzerine kurulu bir iş olduğunu söyleyen kaynak, içerik üretmenin Google’da olmayan rolleri gerektiğini gerektirdiğini düşünüyor. Başka bir çalışan ise dev teknoloji şirketinin Stadia’ya yeteri kadar önem vermediğini düşünüyor. Bunun göstergelerinden bir tanesi ise 2020 yılının nisan ayında henüz yeni açılan yeni bir stüdyonun dolmamasına rağmen işe alımların durdurulması.

Wired’ın raporuna göre Google’ın bu deneyimi Amazon’un oyun stüdyosu deneyimiyle örtüşüyor. İki şirket de neredeyse sınırsız olan kaynaklarına rağmen oyun sektöründe pastadan sağlam bir pay almayı başaramıyor. Konuşan iki kaynak, Google’ın tıpkı Microsoft’un yaptığı gibi bazı stüdyoları satın alıp, onlara para vermesinin ardından geri çekilmesinin daha iyi olacağı görüşünde.

Konuşan başka bir kaynak ise Google’ın bir anda bu işte başarılı olamayacağını, adım adım ilerlenmesi gerektiğini savundu. Aynı kaynak, Google’ın bu sektöre adını kazımak için ilk aşamalarda para kaybetmeyi göze alması gerektiğini belirtti.

Stadia’nın yöneticisi Harrison, ocak ayının sonlarına doğru Stadia’da işlerin tıkırında yürüdüğünü belirten bir açıklama yapmıştı. “Sağlam bir Stadia’ya özel oyun listesi ve çeşitli, yetenekli bir takım oluşturma” konusunda iyi bir ilerleme kaydettiklerini söyleyen ismin yönetiminin altında sadece beş gün sonra geliştiriciler işten atılmaya başlanmıştı.

Konuyu derinlemesine inceleyen bir rapor üreten Wired’ın yazısı için buraya tıklayarak detaylara ulaşabilirsiniz.

Hakkında Efe Eren Genç

Boğaziçi Dilbilim öğrencisi, orada burada yazıp çeviriyor, kendince bir şeyler deniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir