Anasayfa > Listeler > 2020 – Yılın En İyi 10 Oyunu

2020 – Yılın En İyi 10 Oyunu

Oyun dünyası açısından hem acı hem de tatlı deneyimlerin olduğu bir yıl geride kaldı. Ve işte karşınızda 2020 – Yılın En İyi 10 Oyunu!

Dünyamızın garip şartlardan geçtiği bu seneyi oyun dünyasında hem güzel, hem kötü, hem şaşırtıcı anlarla geçirdik. Kimi yapımlarla eğlendik, kimi yapımlarla hüzünlendik, kimi yapımlar bizi iyi yönde şaşırtırken bazıları ise beklentilerimizi karşılayamadı. Biz de sizler için 2020 yılında çıkış yapmış en iyi 10 oyunu derledik.

Listemize geçmeden önce bu listenin SIRALI OLMADIĞINI ve Savebutonu Jürisinin KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNİ içerdiğini belirtelim. Sizin çok sevdiğiniz ancak bu listede yer almayan bir oyun var ise bunu yorumlarda belirtebilirsiniz.

Hades

Bastion, Transistor ve Pyre gibi yapımları ile tanınan Supergiant imzalı bu yapım yıl içinde çıkmış devasa yapımların büyük bir çoğunluğundan daha fazla beğeni toplamayı başardı. Yer Altı’nın ölümsüz prensi Zagreu olarak çıktığımız bu macerada amacımız babamız Hades’in diyarından kaçarak sorularımıza cevaplar bulmak. Rogue-like ekolünü benimseyen bu yapım keyifli oynanışı, başarılı görsel tarzı ile pek çok oyuncunun gönlüne taht kurmayı başardı. Yılın oyunları ödüllerinde de pek çok kategoride aday gösterilen Hades, “Yılın En İyi Bağımsız Yapımı” ödülünün de sahibi oldu.

Fall Guys: Ultimate Knockout

Yaz aylarında çıkışını yapan Fall Guys, türlü olumsuzluklarla boğuştuğumuz bu yılın en eğlenceli ögelerinden biri oldu. Sitemizde hakkında birçok içeriğe yer verdiğimiz, incelemesini de gerçekleştirdiğimiz Fall Guys yine yılın sürpriz yapımlarından oldu. Mediatonic ve Devolver imzalı bu oyunda 60 tane “fasulye” adam olarak çeşitli karşılaşmalardan galip çıkıp taca ulaşmaya çalışıyoruz. Ucuz fiyatı ve eğlenceli oyun süresi ile Fall Guys da bu yıla damga vuran ve çıkış döneminde medyayı oldukça meşgul eden yapımlardan oldu.

Cyberpunk 2077

Çıkışından önce başlayan tartışmalarının oyunun çıkması ile daha da alevlenmesi ile Cyberpunk 2077 yılın en büyük fikir ayrılıklarını ve düş kırıklıklarını beraberinde getiren yapım oldu desek haksız olmayız. Başarılı görselliği ve hikayesine, anlatımına rağmen teknik anlamda oyunun çok büyük sıkıntılar barındırması, CDPR ekibinin verilen sözleri yerine getirememesi gibi nedenlerle Cyberpunk 2077 oyuncuların hayallerini büyük miktarda yıktı. Ama tüm bu sıkıntılara rağmen Cyberpunk 2077, başarılı karakterleri, görevleri ve RTX desteği ile ekstra güzelleşen görselliği ile bu listede kendine yer bulmayı başardı.

Assassin’s Creed Valhalla

Ubisoft’un neredeyse her sene piyasaya sunduğu serinin son yapımı Assassin’s Creed Valhalla da bu sene deneyimlediğimiz yapımlardan oldu. Her ne kadar aynı formülü tekrar tekrar görsek de Assassin’s Creed Valhalla bu formülü başarılı şekilde devam ettiren bir yapım. Özellikle Viking temasını sevenlerin fazlasıyla keyif alacağı, Assassin temasını Norveç soğuklarına ve İngiltere topraklarına taşıyan bu yapım da listemizde kendisine yer buldu.

Ori and the Will of the Wisps

Her sahnesinin adeta bir yağlı boya tablosu olduğu bu yapım yılın en iyi görsel tasarımlarından biriydi. İlk oyunun başarılı yaptığı işleri daha da ileriye taşıyan bu yapım bağımsız bir firma olan Moon Studios tarafından bizlere sunuluyor. Her detayıyla oyuncuyu içine çeken, dünyasında kaybeden bu yapım bunca devasa yapımın yanında huzur bulabileceğiniz, görselliğin tadını çıkarabileceğinizi bir yapım olarak yer alıyor.

DOOM Eternal

Klasik saf aksiyon severlerin bu seneki favori yapımlarından biri DOOM Eternal oldu. 90’lardaki çizgisel, aksiyon dozu fazlasıyla yüksek bu yapım 2016’da çıkan DOOM’un üzerine yeni özellikler etkileyerek çok daha etkili olmayı başarıyor. Aynı zamanda bu aksiyon dozunu oyunun müzikleri ayrı bir seviyeye çıkarıyor. Klasik saf FPS deneyimini yapılabilecek en iyi şekilde veren bu yapım da bu sayede listemizdeki yerini alıyor.

Half Life: Alyx

Oyun dünyasının en önemli isimlerinden olan Half Life ile bu sene tekrardan buluşma şansı yakaladık. Ülkemizde pek fazla oyuncunun deneyimleme şansı olmasa da hem bu yılın, hem de genel olarak VR oyunlarının en iyilerinden biri şüphesiz ki Half Life: Alyx. VR teknolojisinin gücünü başarıyla kullanan bu yapım bizleri çok özlediğimiz Half Life dünyası ile yeniden buluşturuyor. Özellikle ses tasarımı ve hikaye anlatımıyla Half Life dünyasını çok daha ileri bir noktaya taşıyan bu yapım da listemizdeki yerini kaptı.

Crusader Kings III

Crusader Kings III oldukça zor bir şeyi başarıyor ve senenin oyunlarından birisi oluyor. İçerisindeki müziklerle, grafiklerle size atmosferi o kadar güzel sunuyor ki gerçekten kendinizi bir hanedan üyesi gibi hissediyorsunuz. Ayrıca oyun içi geliştirmelerle seri devam oyunu nasıl yapılır diğer oyunlara da öğretiyor. Mekanikleri değiştirmekten çekinmeyen oyun, bir Crusader Kings işi olmanın da üstesinden geliyor.

Ghost of Tsushima

Yılın En İyi 10 Oyunu

Listemizdeki yerini kapan 2 Playstation Exclusive yapımından biri Ghost of Tsushima oldu. Bizleri Japon samuray topraklarına götüren bu yapım yılın en etkileyici yapımlarından oldu. 13. yüzyıl Japonya’ya Moğol seferlerini konu alan bu yapım bir açık dünya aksiyon oyunu. Açık dünyasında birbirinden güzel manzaralarla bizleri etkileyen bu yapım aynı zamanda fazlasıyla başarılı oynanış ve hikaye elementlerini de içinde barındırıyor. Özellikle dönemi seven ve samuray temalı içerik açlığı çeken oyuncuların kesinlikle kaçırmaması gereken bu yapım da bu şekilde listemizdeki yerini alıyor.

The Last of Us Part II

Yılın En İyi 10 Oyunu

Yılın çıkışı ile en çok ses getiren yapımları listesi yapsak hiç şüphesiz ki zirveye oynayacak yapımlar arasında The Last of Us Part II yer alır. Oyunun fazlasıyla seveni olduğu gibi ilk oyunun hayranı olup 2. oyunu eleştiren kişilerin sayısı da bir hayli fazlaydı. İlk oyundan tanıdığımız Ellie’nin hikayesini devam ettiren bu yapım oyuncuları kimi zaman ağlatan, kimi zaman güldüren ama sonuç olarak harika biri hikaye ve oynanış deneyimi sunan bir yapımdı. Görsel açıdan da harika olan bu yapım zaten bu başarısını The Game Awards ödüllerinde neredeyse her kategoride aday gösterilip bir çoğunu kazanmasıyla da kanıtlamış durumda.

Bonus

Yılın bizler için en iyi 10 oyunu arasında yer almayan ancak bu sene oynayıp fazlasıyla eğlendiğimiz, başarılı bulduğumuz yapımları da bu başlık altında listelemek istedik.

Microsoft Flight Simulator

Yılın En İyi 10 Oyunu

Göklerde gezmeyi, uçmayı seven; pilotluğa ilgi duyan herkesin şüphesiz bu sene en sevdiği yapımlardan biri Microsoft Flight Simulator olmuştur. Bu olabildiğine gerçekçi simülasyonda kendinizi gerçek bir pilot gibi hissetmemek işten bile değil. Uçuş sevdalıların yanında “Casual” olarak tabir edilen genel oyuncu kitlesini de etkileyip ilgilerini çekmeyi başaran bu yapım, bir oyunun çok ötesinde bir iş olarak Bonus listemizdeki yerini alıyor.

Among Us

Yılın En İyi 10 Oyunu

Aslında 2018 çıkışlı bu yapım pek çok oyun ödülü listesinde yer aldığı gibi Savebutonu Jürisinin de gönüllerindeki yeri nedeniyle Bonus listeye girmeyi başardı. Bütün dünyada yarattığı etki, video oyunları ile ilgisi olmayan kişileri bile oyunda keyifli saatler geçirtebilmesi gibi nedenlerle bu sene büyük patlama gösteren Among Us da bu listedeki yerini almayı başardı.

Bizim 2020’de Yılın En İyi 10 Oyunu listesi bu şekildeydi. Sizin liste hakkında fikirleriniz neler, başka hangi oyunları listede görmek isterdiniz? Yorumlarda görüşlerinizi belirtmeyi unutmayın.

Hakkında Batuhan Demirbaş

Bir oraya bir buraya taşındığımız bir çocukluk geçirdiğimden 4 yaşımda kendimi kaptırdığım oyun dünyasına olan tutkum sanırım hala artıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir